in

„Adio, numerar!” Trei mii de localități și 4 milioane de italieni nu mai au acces la cash

Ofensiva contra numerarului în Italia ia proporții

Ofensiva contra numerarului în Italia ia proporții. ATM-urile din care se pot scoate bancnote dispar, în special în localitățile mai mici. În unele zone, prelevarea de numerar a devenit imposibilă. Milioane de rezidenți nu mai au acces la banii fizici.
>>> Italia, noi creșteri de prețuri la combustibili, benzina a ajuns la 1.937 euro pe litru la „self”, peste 2 euro la „servit”

Ofensiva contra numerarului în Italia

În termeni statistici, din 2012 până în 2022, disponibilitatea sucursalelor a scăzut cu 12% , sau cu 5.210 mai puține bancomate. Și, în același timp, sucursalele băncilor s-au redus cu 36,16% . Mai exact, dacă în 2010 existau 34.036 de sucursale bancare în Italia, zece ani mai târziu numărul a scăzut la 24.321.

Această tendință este rezultatul îmbinării a două fenomene și anume marginalizarea locului „fizic” în care se desfășoară operațiunile bancare, deci ghișeul bancar, și tendința din ce în ce mai accentuată către plățile digitale. Este de la sine înțeles că ceea ce La Republica identifică în mod firesc drept o tendință „inevitabilă” este rezultatul unor inițiative precum cea referitoare la plata prin POS, chiar și doar pentru o cafea, cu costuri de gestiune și comision aferente percepute operatorului.
>>> Catania, românca de 51 de ani care și-a pierdut venitul de cetățenie: „Mă simt umilită”

De fapt, un cadou pentru bănci. Reducerea utilizării numerarului, creșterea plăților digitale și apariția de noi servicii fintech determină băncile să-și închidă sucursalele sau își închid sucursalele pentru a încuraja utilizarea plăților digitale, este întrebarea?

Vin noi închideri

Între 2012 și 2022, punctele de vânzare conectate electronic la bănci au crescut de la un milion și jumătate de unități la 3,4 milioane. În cele din urmă, operațiunile se fac din ce în ce mai mult online și sunt din ce în ce mai puține filiale în jur.

Dar să ne gândim la cazul unei persoane în vârstă, neobișnuită cu tehnologia sau cu schimbările, sau la locuitorii unui sat unde nu există niciun bancomat: cum o vor face? Potrivit unui studiu realizat de FABI, Federația Autonomă a Bancherilor Italieni, în Italia există peste 4 milioane de persoane fără acces direct la o bancă, 7% din populația totală.
>>> Să-i plângem pe parlamentarii italieni: „Nu avem salarii de aur”, Fassino prezintă „busta paga” de 4.718 euro – VIDEO

Sunt locuitorii celor 3.062 de municipii în care nu mai există sucursale bancare, aproximativ 38% din totalul municipiilor italiene. Între timp, grupul Ing Bank și-a închis deja cele 63 de case automate distribuite de la 1 iulie, reducând în același timp sucursalele de la 30 la 23. Deutsche Bank, unul dintre giganții europeni ai economiilor, a decis, de asemenea, să reducă numărul de sucursale prin închiderea a 150 până la sfârșitul anului.

În conformitate cu studiul FABI, „deșertificarea băncilor” afectează în principal sudul și insulele, unde cetățenii care locuiesc în teritorii fără filiale sunt 10,7% din total. În Nord procentul scade la 6% în timp ce în Centru este de doar 3,2%. Regiunea în care situația este cea mai critică este Campania, unde există 699.000 de locuitori care nu pot conta pe o sucursală bancară, adică 12% din populație. Calabria, in schimb, este regiunea cu cei mai multi rezidenți în teritorii neacoperite de filiale: 28,8%.
>>> Guvernul Meloni reduce drastic asistența socială, taie venitul de cetățenie pentru sute de mii de oameni, sudul Italiei se revoltă

Din ce în ce mai puține bancomate

În sfârșit, ABI, Asociația Bancară Italiană, a publicat date conform cărora în 2008 doar 27% dintre clienți au folosit servicii bancare prin Internet și niciunul nu foloseau serviciile bancare mobile, în timp ce acum 64% dintre clienți folosesc aceste canale. Totuși, încă o dată, să luăm exemplul tipic al unei persoane în vârstă care nu este familiarizată cu tehnologia: nu este ea în pericol de a fi exclusă?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3]
Ancona român beat părăsit de iubită

Ancona, român beat, părăsit de iubită, a încercat să se sinucidă, salvat de polițiștii italieni

Case de 1 leu pentru românii din diaspora care se întorc acasă

După casele de 1 euro, vin casele de 1 leu: „Pentru românii din diaspora care se întorc”