in

Italia, singura țară din UE în recesiune. Premierul Giuseppe Conte refuză să corecteze bugetul

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a revizuit drastic în scădere toate previziunile economice ale Guvernului italian, determinându-l pe preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker să ceară Romei să ia măsuri menite creşterii economice.

În cazul Italiei, OCDE prevede, pentru 2019, o recesiune de 0,2%, un deficit de 2,5% (3% în 2020), o creştere a datoriei la 134% din PIB şi o rată a şomajului de 12%. Aceste previziuni sunt departe optimismul afişat de Guvernul italian în conturarea bugetului pentru 2019, mizând pe un deficit de 2,04% şi o creştere de 1%.

Conform OCDE, Italia este singura ţară din componenţa sa, din G7 şi din UE aflată în recesiune. Italia a intrat în recesiune în al doilea semestru al anului trecut, cu un recul al PIB-ului de 0,1% . Pe de altă parte, Grecia, o altă ţară care a dat bătăi de cap UE din cauza economiei sale, a înregistrat o creştere a PIB-ul de 10% în aceeaşi perioadă.

Revizuirea în scădere a OCDE, împărtăşită de Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Banca Italiei, este cauzată de mai mulţi factori. Fiind a doua economie manufacturieră europeană, Italia depinde în mare parte de exporturi. Dar, pe fondul incertitudinilor legate de Brexit şi tensiunilor comerciale cu SUA, comerţul mondial a încetinit, afectând astfel şi exporturile Italiei.

Activitatea manufacturieră a Italiei este la cel mai scăzut nivel din 2013 încoace. În acest context, politica dusă de coaliţia aflată acum la putere la Roma nu face decât să agraveze situaţia, avertizează OCDE. Potrivit OCDE, marile promisiuni de campanie ale Ligii şi M5S vor afecta dur economia italiană. Micşorarea vârstei de pensionare, care vine la pachet cu un cost de 40 de miliarde de euro pentru următorii trei ani, va avea un impact negativ asupra creşterii pe termen mediu şi va creşte datoria, şomajul şi inegalităţile între generaţii.

În ceea ce priveşte venitul minim de cetăţean, estimat la un cost de 7 miliarde de euro pe an, va favoriza munca la negru şi va alimenta „adevărata capcană a sărăciei“, arată raportul OCDE. Italia este invitată să mizeze pe investiţii şi să renunţe la cheltuielile curente cu destinaţie electorală. Însă premierul Giuseppe Conte spune că nu este de acord cu aceste previziuni şi refuză să corecteze bugetul.

La rândul său, Luigi di Maio, liderul M5S, i-a transmis organismului internaţional „să-şi vadă de treburile sale“. Într-o conferinţă de presă cu Conte, Juncker s-a declarat „destul de îngrijorat de încetinirea economiei Italiei“ şi a cerut măsuri de redresare a acestei situaţii.

Alungată de criză, o italiancă din Padova a emigrat în București: «Mi-am ascultat inima și am ales România»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un primar italian a sărutat public steagul românesc. Eveniment de succes organizat de Cornelia Nicola în Sicilia

PSD începe ofensiva în Diaspora, pune un fost ministru președinte al unei filiale