in

Un primar italian a sărutat public steagul românesc. Eveniment de succes organizat de Cornelia Nicola în Sicilia

În ultimii ani, veștile care vin din zona Ragusa, Sicilia, nu au fost din cele mai bune: români care muncesc mult, pe bani puțini, femei violate, condiții foarte grele, dar și violuri, crime sau multe alte infracțiuni. Toată această imagine pare a fi contrazisă de o româncă din Santa Croce Camerina, o localitate cu mai puțin de 10.000 de locuitori, care a înființat o filială a Alianței Românilor, s-a implicat în viața socio-politică a orășelului și în prezent e respectată de toată lumea. La ultimul eveniment pe care l-a organizat, primarul Giovanni Barone, invitat de onoare, a sărutat drapelul românesc, ”în semn de prietenie și profund respect față de comunitatea română”, ne-a spus românca.

Cornelia Nicola are 38 de ani, este originară din Râmnicu Vâlcea, iar în prezent locuiește în Santa Croce Camerina, Sicilia, o localitate situată în partea de sud-est a insulei, în provincia Ragusa. Românca a venit în Italia împreună cu familia și după 15 ani se declară mulțumită: ”familia mea a evoluat frumos aici”, ne-a mărturisit ea.

Am rugat-o să ne povestească despre problemele cu care s-a confruntat.

”La început, când România nu intrase în comunitatea europeană, nu reușeam să am un contract de muncă chiar dacă angajatorul a făcut toate demersurile posibile pentru a fi în regulă. Cu limba italiană mi-a fost ușor, o îndrăgeam din perioada adolescenței iar siciliana are foarte multe cuvinte asemănătoare cu limba română. Mi-am câștigat respectul imediat și m-am adaptat ușor. Lucrul cel mai greu a fost dorul de casă care și astăzi mă macină, dar am găsit oricum o modalitate să-mi creez un colț de Românie și am sădit în copiii mei, puțin câte puțin, spiritul românesc, menținând și practicând obiceiurile și tradițiile noastre și mai ales vorbind în casă limba noastră românească.”

Motivele pentru care a decis să plece din țară sunt asemănătoare cu a multor români care au ales calea străinătății: pierderea locului de muncă.

”Cu ceva timp în urmă am fost demisă din motive tehnice. În România lucram la CTC-ist, ca laborant într-o fabrică prestigioasă pe atunci în orașul meu de suflet Craiova. În Santa Croce am lucrat în mai multe domenii iar acum după 20 de ani de muncă, soțul meu mi-a sugerat să îmi iau o mică pauză, să mă bucur mai mult de copii și de viața de familie.”

Cornelia Nicola ne-a povestit despre activitatea electorală și despre importanța participării la viața localității, inclusiv la alegerile locale.

”Eu sunt președintele Alianței Românilor, filiala Ragusa, din data de 24 decembrie 2018 dar înainte de a avea acest rol am purtat multe discuții cu domnul președinte național, Marius Dogaru, care m-a făcut să înțeleg că avem aceleași idealuri. Am participat la campania electorală locală și am susținut lista BARONE văzând în acest candidat soluția cea mai bună pentru oraș. Ca primar nu a uitat acțiunile românilor și îndeosebi ale mele și am continuat colaborarea incluzându-mă într-un proiect al Proloco Kamerinense. Am tras conluzia că parteciparea la vot este importantă iar alegerea candidatului corect este esențială. Prin Alianța Românilor și voluntariat încerc să transmit tuturor că a exercita dreptul la vot este foarte important.”

”Evenimentul a fost amplu și a început cu Primăria din Santa Croce unde am fost primiți cu respect, printr-o ”targhetă” semnată de către primarul Giovanni Barone. În afara lui au mai participat deputatul Costantin Codreanu, președintele comisiilor comunităților române din afara granițelor, președintele Proloco Kamerinense, Raffaele Agnello si eu însumi în calitate de președinte Alianței Romanilor din Ragusa.”, ne-a mai povestit ea.

Am rugat-o să ne povestească despre evenimentul la care a participat, moment în care primarul localității a sărutat steagul românesc.

”Celebrarea a 30 de ani de la Revoluția Română a fost o ocazie pentu a face cunoscută o pagină importantă din istoria noastră. Oaspeții au fost primiți în stil tradițional românesc cu pâine și sare de către Nicola Izabel și Andrea Zamfirachi, două tinere îmbrăcate în costum național oltenesc.

La începul, cele două imnuri naționale ne-au introdus în atmosferă, după care jurnalista Isabella Papiro, povestind adaptarea baladei „Miorița” într-o narațiune, acompaniată de melodia „Doină de jale” a lui Gheorghe Zamfir au reușit sa capteze publicul numeros cu ajutorul imaginilor de pe plaiuri mioritice proiectate. Au urmat discursurile lui Giovanni Barone, Giulia Santodonato, Partizia Mandarà, Monica Ioan, Costantin Codreanu, Alina Catrinoiu, Guglielmo Manenti și Cornelia Nicola. Președintele național al A.R. nu a putut fi prezent, în schimb am avut plăcerea să îl primim pe secretarul național, Adrian Niță.

La final a avut loc schimbul de cadouri printre care drapelul tricolor al României din partea Alianței primit de către primarul Giovanni Barone care l-a sărutat în semn de prietenie și profund respect către comunitatea română. Spontaneitatea gestului său a demonstrat tuturor că a construi punți în loc de a ridica ziduri este secretul progresului.”

”Evenimentul s-a încheiat cu o degustare de dulciuri tradiționale românești și siciliane. Evenimentul a fost încurajat și apreciat de către domnul ambasador George Bologan.”, a mai spus ea în finalul interviului.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, oficial din Ministerul Sănătății, a furat 1,4 milioane de euro pentru a juca la loterie, plasat în arest domiciliar

Italia, singura țară din UE în recesiune. Premierul Giuseppe Conte refuză să corecteze bugetul