in

Italia, studiu alarmant: 30% dintre tinerii vindecați de Covid-19 rămân cu probleme respiratorii cronice

Un studiu realizat de Societatea Italiană de Pneumologie pe pacienți tineri vindecați de coronavirus a scos la iveală un scenariu îngrijorător: 30% dintre persoanele vindecate ar putea rămâne cu probleme respiratorii cronice. Mai mulți pacienți vindecați de COVID-19 au încă insuficiență respiratorie cronică și alte probleme.

Cicatricea lăsată pe plămâni de infecția cu SARS-CoV-2, la pacienții care au dezvoltat complicații, poate duce la probleme respiratorii ireversibile și vor constitui o nouă patologie, informează Mediafax, care citează La Repubblica.

“La mulți pacienți Covid-19 care au fost internați sau intubați observăm dificultăți de respirație după externare care ar putea dura mai multe luni, iar datele anterioare colectate arată că supraviețuitorii bolii, la distanță de șase luni, au avut încă anomalii pulmonare vizibile și modificările ale funcției respiratorii. Este vorba despre o capacitatea respiratorie mai redusă, rezistență mai slabă a mușchilor și, mai presus de toate, o rezistență mai mică la efort”, a precizat Luca Richeldi, președinte al Societății Italiene de Pneumologie.

Specialistul a atras atenția că aceasta reprezintă “o nouă urgență sanitară” pentru care va fi nevoie de consolidarea secțiilor de Pneumologie. Conform sursei citate, problemele respiratorii ar putea să apară chiar și după o simplă plimbare.

“Aceste probleme au apărut și la pacienții tineri, cu o incidență cuprinsă între 30 și 75% din cazurile evaluate”, a spus, la rândul lui, pneumologul Angelo Corsico.

În Pavia, o clinică post-Covid dedicată pacienților externați din Policlinica San Matteo este deja activă din 27 aprilie, adaugă Corsico. Analizele preliminare par să confirme primele observații ale medicilor din China cu privire la Covid-19: mai mulți pacienți externați au încă insuficiență respiratorie cronică și alte probleme.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Șoc în Calabria, româncă înarmată, l-a luat ostatic pe bătrânul de 88 de ani asistat, Carabinierii au negociat toată noaptea

Româncă șantajată și amenințată cu bătaia, i se cereau 50.000 de euro pentru a putea rămâne în Italia