in

Italia, un proiect care funcționează: îngrijitoarele de condominiu, două ”badante” au grijă de 22 de bătrâni

Italia, un proiect care funcționează: îngrijitoarele de condominiu. Douăzeci și două de persoane în vârstă și doi îngrijitori. Imposibil, veți spune. Dar nu, totul este adevărat. O poveste de bună gestionare a treburilor publice, dar și de empatie, bunăvoință și afecțiune care vine din Pavia și care ar putea fi un exemplu pentru mulți, scrie newsprima.it.

Cum își poate permite o persoană în vârstă cu o pensie socială sau minimă să își permită „luxul” îngrijirii la domiciliu? Dificil, dacă nu imposibil. Pentru că cineva poate avea copii care pot contribui, dar chiar și pentru familii costurile sunt foarte mari. Ca să nu mai vorbim de faptul că acestea chiar au crescut din 2023.

Și astfel, iată un exemplu din Pavia care ar putea rezolva multe probleme, eliberând familiile de cheltuielile grele și oferind confortul de care bunicii noștri au adesea nevoie.

Citiți și: Georgian Cîmpeanu: cine este kickboxerul român care se află alături de Elisabetta Canalis, nouă poveste de dragoste

Italia, un proiect care funcționează: îngrijitoarele de condominiu

Protagonistele acestei povești sunt Consilia Naddeo și Ignazia Carpitella, au 28, respectiv 46 de ani și, datorită unui proiect finanțat de municipalitate, au grijă de 22 de persoane în vârstă într-o clădire Aler din Pavia.

Consilia și Ignazia au grijă zilnic de 22 de persoane în vârstă care locuiesc în casele Aler (cele de locuințe sociale regionale) din Pavia. Douăzeci și două de persoane cu nevoi diferite, dar pe care cele două îngrijitoare de condominiu nu lipsesc niciodată să le ajute cu micul dejun, igiena personală și curățenia casei. Dar uneori nu este nevoie de nimic „concret”, ci pur și simplu de un gest, o vorbă, o mângâiere, o discuție sau o partidă de cărți. Iar Consilia și Ignazia nu dau niciodată greș în acest sens.

Experimentul pornește de la o idee deja adoptată cu câțiva ani în urmă în țările din nordul Europei

Începută și în Trentino Alto Adige, apoi replicată la Pavia datorită organizației non-profit Vasi di Creta, care se ocupă de custodie socială. Lansat în 2019 de către administrația municipală de centru-dreapta, este complet gratuit pentru utilizatori și costă 35.000 de euro pe an în vistieria municipalității.

Puțin, foarte puțin, dacă ne gândim cât de importantă este prezența celor două femei pentru aceste persoane în vârstă, uneori singure și care au nevoie chiar și numai de un zâmbet sau de puțină companie.

Dar cel al îngrijitoarelor nu este singurul exemplu de partajare care vine din casele Aler din Pavia. Aici, de fapt, există și o bucătărie comună, unde se poate lua prânzul și cina pentru doar 3 euro și 50 de cenți. Un ajutor frumos din punct de vedere economic, cu siguranță, dar ceva deosebit mai ales din punct de vedere uman și social. A mânca în companie, a împărți o masă și a sta de vorbă este uneori tot ce avem nevoie pentru o viață fericită.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Tragedie în apropiere de Padova

Tragedie în apropiere de Padova, un polițist s-a aruncat în râu pentru a salva un pensionar: ambii găsiți morți

Milano, asalt la depozitul de telefoane mobile, dar se termină rău pentru banda de români