in

„Mai întâi italiencele”, cazul naționalei de ștafetă, formată din patru străine

În aceste zile în care Matteo Salvini insistă cu sloganul său „Mai întâi italienii” (Prima gli italiani), calchiat după deviza lui Donald Trump „American first”, o simplă fotografie a devenit simbolul erorii din aceste sloganuri pe care mulți le consideră rasiste.

Roberto Saviano a publicat pe Facebook fotografia echipei naționale italiene de ștafetă, formată din patru străine, echipă care a câștigat aurul la Tarragona.

«La Jocurile Mediteraneene din Tarragona, Italia a câștigat aurul la 4 x 400 m ștafetă, datorită atletelor Libania Grenot, Maria Benedicta Chigbolu, Ayomide Folorunso, Raphaela Lukudo. Talentul și zâmbetul lor sunt răspunsul la Italia din Pontida, rasistă, înșelătoare, șarlatană și violentă. Atleți afro-italieni? Noi italieni? Sportivi italieni, punct. Multiculturala Italie, născută din visul republican al fondatorilor săi, nu va fi oprită. Nu va fi oprită.», a scris Roberto Saviano, cu hashtag #primaleitaliane – versiune provocatoare a celebrului slogan al Ligii lui Salvini „prima gli italiani“.

De fapt, fotografia a fost interpretată de mulți, Roberto Saviano și exponenții PD în primul rând, ca simbol al anti-rasism. Fostul premier Matteo Renzi a afirmat, definind victoria conaionalelor „cea mai bune știri de ieri“, a comentat cu entuziasm: „Câștigă Italia care nu se teme“ „#leitalianeprime”, a spus și secretarul regent al Partidului Democrat, Maurizio Martina. „Lui Salvini îi este frică, ele sunt curajoase”, a scris provocator pe Twitter fostul ministru al Culturii, Dario Franceschini.

Răspunsul reprezentanților Ligii a sosit imediat. Începând cu secretarul și ministrul de interne, Matteo Salvini. „Bravissime, aș vrea să le cunosc și să le îmbrățișez“, a scris vice-premierul pe Facebook, înainte de a lansa un atac asupra Partidului Democrat: „După cum toată lumea a înțeles (cu excepția câtorva «gânditori» și invidioși de stânga), problema este prezența a sute de mii imigranții ilegali care nu fug de niciun război și războiul ni-l aduc în casă, nu fete și băieți care, indiferent de culoarea pielii, contribuie la creșterea țării noastre. Aplauze pentru fete!!!“.

„Italia a câștigat 156 medalii la Jocurile Mediteraneene și Saviano și PD au amintit doar de una câștigată de către sportivei de culoare. Cine este rasist?”, spune ministrul Agriculturii, Gian Marco Centinaio. „Bravo tuturor sportivilor italieni. Adevăratul răspuns pentru politicienii de salon…. Adevărații rasiști sunt cei care uită despre toți ceilalți sportivi care au câștigat medalii la Jocurile mediteraneene”, a mai spus Centinaio. „Radicalii șic în această imagine văd doar atlete de culoare de instrumentalizat – observă președintele „Fratelli d’Italia”, Giorgia Meloni – Eu văd în schimb fluturând steagul tricolor. Trăiască fetele noastre.“.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Gestul deosebit al unui român din Milano: a salvat un conațional de pe stradă și l-a ajutat să ajungă în România. ”Ce am făcut eu nu are nimic special”

Nadia Italiei e româncă: Alexandra Agiurgiuculese, născută la Iași, cea mai bună gimnastă din Peninsulă