in

Muncitor român, bătut de patron în Italia pentru că și-a cerut banii munciți. „Mi-a dat o palmă care m-a doborât”

Muncitor român bătut de patron în Italia

Muncitor român, bătut de patron în Italia – Un antreprenor de construcții străin în vârstă de cincizeci de ani, cu domiciliul în Bologna, a fost plasat în arest la domiciliu în urma unei anchete ample desfășurate de Carabinierii din Unitatea Inspectoratului Muncii. Acesta este acuzat de intermediere ilegală și exploatare a forței de muncă în temeiul articolului 603-bis din codul penal.
>>> Tragedie pe șantier: un muncitor român strivit mortal în timpul unei operațiuni, soția și copiii rămași în disperare

Muncitor român, bătut de patron în Italia

Ancheta a început în ianuarie 2023, după ce un muncitor marocan de aproximativ 35 de ani, care lucra în construcții și care era în situație neregulară în țară, a depus o plângere la autorități. Aceasta a dus la dezvăluirea unei rețele complexe de exploatare a forței de muncă în condiții abuzive și ilegale.

Pe parcursul investigațiilor, s-a constatat că antreprenorul implicat în acest caz exploata alți doi muncitori, cetățeni români, în vârstă de 35 și 50 de ani. Acești muncitori necalificați erau adesea ridicați în zori și transportați la locurile de muncă, unde erau forțați să lucreze în ture extenuante de aproximativ 10 ore pe zi. Totul se desfășura într-un cadru total ilegal, fără a avea contracte legale de muncă sau fișe de salariu.
>>> Soliera, muncitor român de 54 de ani zdrobit pe șantier, după ce i s-a făcut rău

Situația a devenit și mai gravă atunci când unul dintre muncitorii români, cel în vârstă de 35 de ani, a îndrăznit să ceară plata pe care o merita pentru munca depusă. În loc de a primi drepturile sale legale, acesta a fost agresat fizic de către antreprenor, primind chiar o palmă în față, care l-a făcut să cadă la pământ și să aibă nevoie de îngrijiri medicale. Rănile au fost evaluate ca fiind ușoare, cu o prognostic de recuperare de trei zile, scrie bolognaindiretta.it.

Salarii de 3 euro pe oră

Totuși, exploatarea muncitorilor nu se oprea aici. Aceștia erau plătiți cu sume modeste, mult sub nivelul minim legal, de obicei în jur de 2 sau 3 euro pe oră, iar adesea nu primeau nici măcar integral aceste sume din cauza unor deductibilități nejustificate, cum ar fi transportul la și de la locul de muncă sau chiar cheltuielile pentru mâncare și cazare.

Condițiile în care muncitorii erau forțați să lucreze au fost denunțate ca fiind inumane. Ei lucrau în ture epuizante, fără să primească minimul de odihnă sau asigurări de siguranță și igienă la locul de muncă. Acest tip de exploatare gravă a forței de muncă a fost posibil datorită vulnerabilității muncitorilor necalificați și neinformați, care se aflau într-o situație de nevoie și erau adesea șantajați și amenințați că vor fi concediați fără a li se plăti salariile.

După o investigație temeinică și colectarea de dovezi, autoritățile au decis să pună în aplicare un ordin de arest la domiciliu pentru antreprenorul implicat în această rețea de exploatare. De asemenea, au fost luate măsuri pentru sechestrarea mijloacelor de transport folosite de acesta pentru a aduce muncitorii la șantierele unde erau exploatați.
>>> Ailano, muncitor român de 43 de ani ucis de vapori de sulf, în timp ce verifica o conductă

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Descoperire șoc a cercetătorilor italieni: Dracula „plângea cu lacrimi de sânge”. Urmele din scrisori

Roberto Vannacci, generalul italian căsătorit cu o româncă, întoarce Italia pe dos cu o carte care se opune „gândirii unice”