in

Noutate în Codul Rutier italian: conducerea fără permis nu mai este infracţiune

Noutate din 6 februarie, când a intrat în vigoare noul Cod Rutier italian: conducerea fără permis nu mai va fi infracţiune, în schimb se va aplica o sancţiune pecuniară de la 5.000 de euro în sus.

Din 6 februarie a intrat în vigoare normativa care, printre altele, prevede suspendarea infracţiunii de conducere fără permis prevăzută de Codul Rutier. Conducerea un scuter, a unei motociclete, a unui autoturism sau a unei maşini agricole fără a avea permis – explică Poliţia de Stat într-un comunicat – acesta nefiind niciodată obţinut sau fiind suspendat cu decizie definitivă deja notificată interesatului nu va mai fi infracţiune ci contravenţie administrativă pedepsită cu sancţiunea pecuniară de plată a unei sume de la 5.000 de euro la 15.000 de euro şi cu reţinerea administrativă a vehiculului timp de 3 luni.

Aceeaşi sancţiune se va aplica celor care, deşi au permis, conduc un vehicul diferit de cel pe care permisul îi abilitează să-l conducă şi pentru care este necesară o categorie aparţinând unui grup diferit dar şi celor care conduc cu permis nereînnoit în cazul în care nu au depăşit consultaţia medicală prescrisă de confirmare a validităţii sau de revizuire după constatarea neîndeplinirii unor condiţii fizice, chiar dacă sunt în aşteptarea unei decizii formale de revocare a permisului.

Acelaşi tratament va fi rezervat şi celor care au un permis extracomunitar cu valabilitate expirată şi continuă să conducă în Italia după un an de la momentul în care au obţinut rezidenţa şi titularilor unui permis străin care conduc în Italia deşi au primit o decizie de interzicere a şofatului pentru comiterea de grave încălcări care comportă revocarea permisului.

Acestor încălcări li se aplică procedurile prevăzute de Codul Rutier. Este posibil, prin urmare, să se plătească în 60 de zile suma de 5.000 de euro. În plus, cu excepţia cazurilor particulare, este posibilă plata redusă cu 30%, în 5 zile de la constatarea faptei.

În caz de reiterare într-o perioadă de doi ani a comportamentelor indicate, consecinţele sunt mai grave: în aceste cazuri, contravenţiile ulterioare continuă să-şi menţină caracterul de infracţiune şi pentru acestea este prevăzută pedeapsa cu detenţia până la un an şi confiscarea administrativă a vehiculului. Acest efect va fi limitat la faptele comise începând cu 6 februarie 2016 şi nu va găsi aplicare cu referire la condamnări anterioare pentru infracţiunea de conducere fără permis.

În schimb, continuă să fie infracţiune şi mai gravă, chiar la prima abatere, conducerea fără permis din partea unei persoane supusă unor măsuri preventive. Cu ocazia constatării contravenţiei suspendate sau a ipotezelor de infracţiune prevăzute în caz de reiterare, împotriva proprietarului vehiculului sau a oricui are disponibilitatea materială a acestuia, la fel ca anterior, sunt dispuse sancţiuni administrative dacă a permis conducerea acestuia sau l-a încredinţat unei persoane care nu a obţinut permisul corespunzător, cu excepţia cazului în care conducerea a avut loc împotriva voinţei sale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Villa Carcina, târât 50 de metri pe asfalt, zidar român spulberat de o maşină

10 foto senzaționale – Fundătura Ponorului, Palma lui Dumnezeu. ”Aici, timpul e oprit în loc”