in

Perioada de probă pentru colf și badante 2023: durată și mecanism

Colf și badante, perioada de proba 2023


Perioada de probă pentru colf și badante 2023 – În toate tipurile de contracte de muncă, compania sau angajatorul și persoana nou angajată pot alege să efectueze o perioadă de probă – numită și „acord de probă” (patto di prova) – în care ambele părți au posibilitatea de a evalua atent funcționarea raportului de muncă. Acest lucru este valabil, evident, și pentru munca domestică și, prin urmare, în cadrul Contractului Colectiv Național de Muncă pentru menajere și îngrijitoare, valabil pentru anul 2023, există un articol special care se ocupă tocmai de perioada de probă, indicând modul în care aceasta funcționează și care este durata acestuia.
Colf și badante, încep creșterile de salarii: până la 120 de euro în plus pe lună

Perioada de probă pentru colf și badante 2023

Detaliile aspectelor generale ale perioadei de probă este foarte simplă. Este un acord semnat de angajator și angajat – în cazul nostru îngrijitoare sau îngrijitor – la momentul angajării cu următoarele scopuri:

  • să permită angajatorului să înțeleagă dacă persoana chemată să aibă grijă de locuință sau să asiste un membru al familiei este într-adevăr cea pe care o căuta și dacă îndeplinește într-adevăr condițiile pentru a desfășura activitățile solicitate;
  • să permită lucrătoarei (sau lucrătorului) să evalueze dacă locul de muncă la care a ajuns este într-adevăr cel potrivit pentru el și dacă corespunde așteptărilor sale.

Contractul de proba nu este niciodata valabil dacă este semnat după începerea activității de muncă. Dimpotrivă, în această ipoteză ar fi considerat nul și, deci, lipsit de efecte pentru părți. Nu exista perioada de proba, desfasurata cu respectarea legii si a Contractului National Colectiv de Munca, fără contract semnat, altfel ar fi vorba de muncă nedeclarată, cu sancțiuni asociate.

Cu alte cuvinte, perioada de probă reprezintă, în toate intențiile și scopurile, o angajare (deși condiționată de promovarea acesteia) și nu trebuie să fie semnată după momentul începerii activității de muncă. Deloc surprinzător, durata acesteia este specificată în contractul de muncă semnat de părți. Aplicarea perioadei de probă trebuie să rezulte întotdeauna dintr-un document scris – așa cum se precizează la art. 12 Contractul Colectiv National de Munca pentru menajere si ingrijitoare. Și trebuie menționat în scrisoarea de angajare.

O altă particularitate a perioadei de probă este că atât angajatorul, cât și lucrătorul, bărbat sau femeie, au posibilitatea de a întrerupe raportul de muncă fără a fi nevoit să respecte constrângerile impuse de legislație pentru concediere și demisie. Prin urmare, aceștia se pot retrage din contract cu efect imediat și fără a prezenta motive. Acest lucru este valabil și pentru relațiile de muncă interne.

Citește și: Sunt lucrător casnic: cum mă pot proteja dacă angajatorul meu nu mă plătește, nu-mi recunoaște concediile sau mă pune să fac sarcini care nu sunt prevăzute în contract?

badante proba

Contractul Colectiv Național de Muncă pentru menajere și îngrijitoare: cât este durata perioadei de probă?

În general, contractele naționale de categorie sunt cele care indică durata maximă a stagiului de probă, sau mai bine zis diferitele Contracte Colective Naționale de Muncă care au ultimul cuvânt asupra numărului maxim de zile care alcătuiesc perioada de probă. Aceasta înseamnă că, pe baza sectoarelor individuale, pot exista variații.

După cum s-a menționat, durata perioadei de probă trebuie specificată în clauza corespunzătoare a contractului de muncă. Pe de altă parte, angajatorul și angajatul sunt cei care sunt de acord asupra acestui punct. Angajatorul va fi obligat în orice caz să respecte numărul de zile stabilit prin contractul colectiv de muncă.

Este esențial ca clauza perioadei de probă să fie indicată în contractul de muncă de menajer sau îngrijitor, deoarece în lipsa acestuia, angajarea se înțelege că a avut loc deja atunci când contractul a fost deja semnat între părți. Prin urmare, aceasta va fi în toate intențiile și, prin urmare, nu va fi condiționată de succesul perioadei de probă .

Reiterăm că caracteristicile perioadei de probă pentru curățenia și îngrijitorii casnici sunt reglementate de art. 12 din contractul colectiv de muncă casnică și, în ceea ce privește durata, textul actualului contract colectiv a prevăzut prelungirea perioadei de probă pentru colaboratorii casnici de nivel D și Ds și pentru lucrătorii care își desfășoară atribuțiile în regim de conviețuire.

Pentru cei din urmă, perioada de probă trece de la 8 zile la 30 de zile efective cu plata obișnuită. În schimb, în ​​ceea ce privește celelalte raporturi de muncă, perioada de probă rămâne în limita plafonului de 8 zile efective. Practic, durata perioadei de probă variază în raport cu categoria de încadrare contractuală .

badante inselatorie

Rezumatul zilelor efective de muncă în perioada de probă

Pe scurt, durata este următoarea:

  • 8 zile pentru îngrijitorii neconviețuitori de nivel A, As, B, Bs, C, Cs.
  • 30 de zile pentru îngrijitorii și menajerele conviețuitori și neconviețuitori de nivelul D și Ds;
  • 30 de zile pentru îngrijitoare și menajere de orice nivel.

Așa cum se arată în Contractul Colectiv Național de Muncă pentru menajere și îngrijitori atunci când se vorbește despre o perioadă de probă, zilele care trebuie socotite sunt însă zilele efective de lucru, și nu cele calendaristice. Prin urmare, sărbătorile vor fi excluse din numărare (dar dacă sărbătoarea este zi lucrătoare va fi inclusă în numărătoare), permisele și orice boală sau accident de muncă.

De asemenea, contractul colectiv de muncă casnică indică 8 niveluri de clasificare. Lucrătorii care îndeplinesc în principal sarcini orientate spre îngrijirea și gestionara locuinței trebuie clasificați pe baza indicațiilor cuprinse în primele 4 niveluri (A, B, C, D), în timp ce personalul care se ocupă în principal cu asistența persoanei trebuie clasificați la nivelul „super”.
Schimbare majoră în Italia: Nu se mai numesc badante, colf, babysitter – devin toate „asistente de familie”

Clarificări suplimentare cu privire la perioada de probă

Lucrătorul (sau lucrătorul) care provine din altă regiune și care nu și-a transferat încă reședința i se datorează, în împrejurările de încetare a relației în perioada de probă (nu pentru justă cauză), un preaviz de trei zile. Astfel indică art. 12 Contractul Colectiv National de Munca pentru curatenii si ingrijitori.

În situația în care raportul de muncă intern este convenit de părți pentru o perioadă determinată, perioada de probă – așa cum este indicată de jurisprudență – nu trebuie să depășească o șesime din durata totală a raportului. Pentru aceasta de ex. o recrutare pentru patru săptămâni poate presupune o perioadă de probă de cel mult 4 zile.

Citește și: Munca domestică: salarii minime și contribuții pentru 2023. Toate noutățile

angajare de proba badante

Protecție specifică

Pentru a se retrage din contract în perioada de probă, angajatorul trebuie în orice caz să fi acordat menajerei sau îngrijitoarei posibilitatea de a demonstra aptitudinile pentru care a fost angajată. Judecătorii au indicat o perioadă minimă de probă, stabilită la aproximativ jumătate din cea prevăzută de contractul colectiv de muncă casnică , ca perioadă de timp pe care angajatorul trebuie să aștepte înainte de a putea da notificarea de încetare a contractului.

De exemplu, în cazul unei menajere angajate la nivelul A, angajatorul nu ar trebui să anuleze înainte de 4 zile de muncă efectivă (adică jumătate din perioada de probă la care se face referire în Contractul Colectiv Național de Muncă, egală cu 8 zile așa cum este menționat) decât dacă nu a fost convenită în contract o perioadă de probă mai scurtă. Perioada de probă nu poate depăși însă limita indicată în contractul colectiv de categorie. În ceea ce privește contractele pe durată determinată, se aplică însă condiția suplimentară menționată mai sus: durata trebuie să fie în orice caz proporțională cu durata contractului.

„Informaţii utile colf-badante”, un grup pe Facebook care ajută româncele din Italia să fie cât mai informate

Rezultatele perioadei de probă

După cum am menționat mai sus, chiar și în perioada de probă pentru colf și badante, raportul de muncă poate fi încetat în orice moment de către oricare dintre părți, și fără notificare și justificare prealabilă. Atenție însă, pentru că va exista în continuare dreptul la plată – în favoarea lucrătorului casnic – a salariului și a oricăror competențe auxiliare legate de munca prestată în timpul procesului, sau de zilele efective de muncă. Astfel indică art. 12 Contractul Colectiv Național de Muncă pentru menajere si ingrijitoare.

Pe de altă parte, lucrătorul aflat în probă trebuie considerat echivalent cu lucrătorii angajați în toate aspectele și, în consecință, trebuie să fie plătit cu regularitate pentru sarcinile îndeplinite.

În schimb, dacă lucrătoarea (sau lucratorul) a depășit perioada de probă fără a fi primit înștiințarea de retragere, raportul de muncă se înțelege a fi confirmat automat și angajarea se va face sub toate aspectele. În sfârșit, să nu uităm că, chiar și pentru munca domestică, serviciul prestat în zilele perioadei de probă trebuie socotit ca parte a vechimii în muncă, relatează money.it.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
nouă poveste dragoste Elisabetta Canalis

Georgian Cîmpeanu: cine este kickboxerul român care se află alături de Elisabetta Canalis, nouă poveste de dragoste

accident muncă mortal italia

Italia, accident mortal la locul de muncă, tânăr român de 25 de ani lovit în piept de un trunchi de copac