in

„Primarul refugiaților”, condamnat la 13 ani de închisoare. A deturnat banii alocați migranţilor

O instanță din sudul Italiei l-a condamnat pe Domenico „Mimmo” Lucano, poreclit „primarul refugiaților”, la 13 ani și două luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat care a profitat de pe urma imigrației ilegale, relatează Associated Press.

Lucano, în vârstă de 63 de ani, a fost primar la Riace, un sat medieval cu 1.900 de locuitori, din 2004 până în 2018. În 2016, Lucano a fost inclus de revista Forbes pe lista primilor 50 de lideri mondiali.

În mandatul lui Lucano, Riace a fost salutat drept un model de integrare, după ce primarul a repopulat localitatea cu sute de migranţi, care au fost pregătiţi în meşteşuguri tradiţionale, au primit locuri de muncă şi alocaţii de subzistenţă.

Scrisoare de amenințare la primăria din Riace: ” Voi calabrezii, în 20 de ani, veți fi servitorii rasei islamice”

„Mi-am petrecut viaţa luptând împotriva clanurilor mafiote, am fost de partea refugiaţilor. Astăzi totul se sfârşeşte pentru mine”, le-a declarat Lucano reporterilor prezenţi în faţa tribunalului din oraşul calabrez Locri.

Italianul a fost condamnat pentru fraudă, delapidare, abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat în perioada în care a fost primar.

Procurorii, care l-au descris pe Lucano drept „un primar fără scrupule” în rechizitoriul de 1.200 de pagini, afirmă că acesta a intermediat căsătorii de conveniență între bărbați italieni și femei din străinătate pentru ca acestea să poată primi cetățenia italiană, potrivit Corriere della Sera.

Magistrații afirmă de asemenea că acesta a folosit în alte scopuri bani alocați pentru ajutorarea migranților, inclusiv 5 milioane de euro care au ajuns în buzunare private.

„Primarul refugiaţilor” a respins toate acuzațiile.

„Voi fi pătat pe viață din cauza unor păcate pe care nu le-am comis. Mă așteptam să fiu achitat”, a declarat acesta după pronunțarea verdictului, citat de agenția ANSA, conform HotNews.

Avocații săi au anunțat că vor ataca în apel atât condamnarea cât și sentința, aceasta fiind cu 5 ani mai lungă decât cea solicitată de procurori.

Grupurile umanitare care salvează migranți ce încearcă să ajungă în Italia prin Marea Mediterană și-au exprimat indignarea și au criticat dur verdictul și sentința pronunțată de instanță.

ONG-ul „Mediterranea Saving Humans” a catalogat decizia drept „rușinoasă” și a afirmat într-un comunicat remis presei că deznodământul procesului reprezintă „cel mai grav atac represiv împotriva culturii și solidarității din țara noastră”.

„Cine este sărac sau un migrant este forțat să sufere toate violențele în timp ce oricine îl ajută este considerat un infractor”, a mai notat comunicatul.

Susținătorii lui Lucano arată înspre faptul că numeroși migranți au fost angajați de autoritățile locale din Riace în perioada în care acesta era primar.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 2.5]
roman olanda

Dat afară după ce a întrebat când poate merge la toaletă. Cazul unui român care spera să se realizeze în străinătate

discriminare

Discriminare la Carrara, o româncă nu găsește casă de doi ani. „Nimeni nu închiriază unui străin”