in

Salarii mici: italienii câștigă mai puțin decât germanii, francezii și britanicii

Salariile italienilor sunt blocate din 1990, în timp ce în alte țări continuă să crească. Diferența față de SUA ajunge la 40%. Problema „muncitorilor săraci” este din ce în ce mai răspândită

Italienii câștigă mai puțin decât germanii, francezii și britanicii

Potrivit raportului din 2021 al think tank-ului „Welfare, Italia”, citat de „First Online”, un italian mediu câștigă cu 27% mai puțin decât un german, cu 17% mai puțin decât un englez, cu 13% mai puțin decât un francez și cu 31% mai puțin decât un olandez.

Comparația cu SUA este și mai drastică. Un muncitor american câștigă în medie cu 40% mai mult decât un italian.

Din 1990 până în 2019, salariile italiene – deja mici în urmă cu treizeci de ani – au crescut în medie cu 0,13% pe an, practic nimic.

În aceeași perioadă însă, americanii și-au văzut salariile crescând cu 1,22% pe an și rate peste 1% au fost înregistrate și în Germania (+1,02%), Marea Britanie (+1,37%) și Franța (+1,05%). Mai puțin bine, dar totuși mai bine decât Italia, și Olanda (+ 0,42%) și Spania (+ 0,27%).

„Pe lângă absența unui salariu minim național impus de lege, comparația evidențiază nivelul scăzut al salariilor italiene în multe categorii profesionale”, se arată în raport.

Un profesor de liceu, de exemplu, în Italia câștigă în medie 32.800 euro brut pe an, adică jumătate din cât ar primi în Germania (64.500 euro). Venitul mediu al unui medic, în schimb, în ​​Italia este de 71.500 euro, în timp ce în Franța ajunge la 116.000 de euro.

Vești îngrijorătoare de la Istat: în Italia 5,6 milioane de persoane în sărăcie absolută, nordul țării cel mai afectat

Muncitori în sărăcie

Din toate aceste motive, în Italia problema sărăciei muncitorilor este mai răspândită decât oriunde, condiția celor care – în timp ce lucrează cel puțin șase luni pe an – se trezesc sub pragul sărăciei.

„Categoria muncitorilor săraci afectează în medie 10% dintre muncitorii europeni și aproape 12% dintre italieni”, explică raportul, subliniind că cifra italiană este „a doua ca mărime după cea din România”.

Așadar, în Italia „condiția de sărăcie nu îi privește doar pe șomeri și pe beneficiarii de venit sau pensie de cetățenie”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 3.3]
super green pass

„Super Green Pass” a fost aprobat! RESTRICŢII noi în Italia începând cu 6 decembrie

barbat retinut

Arestat la 15 ani de la săvârşirea faptelor, român condamnat în Italia pentru proxenetism cu minore