in

Săptămâna de lucru de 4 zile în Italia: mai puține zile de concediu medical, angajații mai puțin stresați

Săptămâna de lucru de 4 zile în Italia. Propune acest lucru Cisl, care vorbește despre necesitatea de a începe experimente pe modelul din Marea Britanie, unde 61 de companii au introdus cu succes programul de lucru cu timp redus pentru același salariu, scrie corriere.it.

Potrivit lui Roberto Benaglia, secretarul general al metalurgiștilor din Fim Cisl, Italia trebuie să recupereze decalajul față de Europa atât în ceea ce privește bunăstarea lucrătorilor, dar și pentru a susține productivitatea întreprinderilor: „Având în vedere succesul experimentului din Marea Britanie, avem nevoie de o confruntare între partenerii sociali. Este timpul să reglementăm munca, în special în sectorul manufacturier, într-un mod mai durabil, mai liber și mai productiv’.

Citiți și: Italia, ajutoare casnice și îngrijitoare care ”uitaseră” să își declare veniturile la fisc, suma totală peste un milion de euro

Săptămâna de lucru de 4 zile în Italia

În Italia au fost demarate unele experimente în ceea ce privește săptămâna scurtă, dar acestea privesc în principal sectorul serviciilor, în timp ce pentru industria prelucrătoare ar fi o revoluție. Benaglia explică: „A sosit momentul. De asemenea, datorită inovației tehnologice, mă gândesc la gestionarea de la distanță a utilajelor prin intermediul tabletei, sectorul ingineriei poate garanta o nouă flexibilitate care necesită noi soluții’.

O reorganizare a muncii ar putea, de asemenea, să facă companiile din acest sector mai atractive pentru tineri. Generații care nu cer doar salarii mai mari, ci și timp și un echilibru între viața profesională și cea privată. „Este vorba, de asemenea, de satisfacerea nevoilor multor lucrători de peste 50 de ani. Industria prelucrătoare italiană are cea mai mare medie de vârstă din Europa. Regândirea timpului de lucru și pentru această categorie ar fi un pas important în ceea ce privește bunăstarea la locul de muncă”, adaugă sindicalistul.

Cazul Marii Britanii

Exemplul britanic este unul pozitiv. Cele 61 de companii din diferite sectoare care au participat la testarea națională între iunie și decembrie 2022 au fost impresionate de impactul săptămânii scurte. Proiectul a presupus o reducere orară la 32 de ore pe săptămână pentru fiecare angajat, care să fie repartizate pe patru zile lucrătoare, fără nicio reducere de salariu.

Rezultatele în ceea ce privește productivitatea și starea de bine a personalului au fost de așa natură încât 56 dintre cele 61 de companii au decis să continue să lucreze în 4 zile în loc de cele 5 zile tradiționale pe săptămână.

Potrivit datelor de la Boston College, care a analizat studiul, aproximativ 39% dintre angajați au declarat că s-au simțit mai puțin stresați și și-au luat mai puține zile de concediu medical decât înainte. În plus, numărul angajaților care au părăsit compania a scăzut cu 57% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Doctoriță de 50 de ani moartă subit la Palermo - Emanuela Tumbarello

Moartea neașteptată a unei doctorițe din Palermo, Emanuela Tumbarello avea 50 de ani

daniela omorata suv

Daniela, 56 de ani, a scos câinii la alergat în apropierea casei, omorâtă de un SUV parcat în pantă