in

Scandal uriaş în Italia. OMS ar fi conspirat cu guvernul de la Roma pentru a ascunde proasta gestionare a pandemiei

Acuzaţii fără precedent împotriva OMS. Organizaţia ar fi conspirat cu Ministerul Sănătății din Italia pentru a înlătura un raport care dezvăluia gestionarea proastă a pandemiei de către guvernul de la Roma în primul val de COVID-19, scrie The Guardian. OMS a scos de pe site-ul său raportul după 24 de ore, iar acum încearcă să le obțină imunitate oficialilor implicați.

Raportul, redactat de cercetătorul OMS Francesco Zambon și alți 10 colegi din Europa, a fost finanțat de guvernul Kuweitului cu obiectivul de a furniza informații țărilor în care coronavirusul nu ajunsese încă, Italia fiind prima țară europeană grav afectată de pandemie și una din primele la nivel mondial.

Numit „O provocare fără precedent: Prima intervenție a Italiei în fața COVID-19”, documentul a fost publicat pe website-ul OMS în 13 mai și dat jos o zi mai târziu.

Raportul de 102 pagini afirma că planul Italiei de combatere a unei pandemii nu a fost actualizat din 2006 și, din cauza lipsei de pregătire, răspunsul inițial din partea spitalelor a fost „improvizat, haotic și creativ”.

Documentul ar fi fost înlăturat la cererea lui Ranieri Guerra, directorul adjunct al OMS pentru inițiative strategice. Guerra a fost director general pentru medicină preventivă în ministerul sănătății italian între 2014 și 2017 și prin urmare responsabil de actualizarea planului pandemic în conformitate cu noile recomandări ale OMS și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Guerra este în prezent printre oamenii de știință care fac parte din echipa de lucru anti-Covid a guvernului italian.

Neglijență criminală a autorităților din Italia?

Planul neactualizat este o componentă crucială în investigațiile preliminare efectuate de procurorii din Bergamo, oraș aflat în Lombardia – epicentrul pandemiei de COVID-19 în Italia, legate de o posibilă neglijență criminală a autorităților.

Cercetătorul Zambon, care are biroul în sediul OMS din Veneția, a fost citat de trei ori pentru a vorbi cu procurorii italieni, dar nu s-a prezentat. OMS a insistat că el și ceilalți 10 cercetători implicați în redactarea raportului din luna mai ar trebui să beneficieze de imunitate.

Zambon afirmă că Guerra l-a amenințat cu concedierea dacă nu va modifica partea din raport care face referire la neactualizarea planului pandemic.

Antonio Chiappani, procurorul-șef al Parchetului din Bergamo, a declarat pentru Corriere della Sera că ”Italia a fost nepregătită pentru Covid, au existat o mulțime de improvizații. Trebuie să descoperim de ce au existat atât de multe victime comparativ cu alte locuri”.


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Unui medic italian i-a fost acordată cetățenia română, ceremonie oficiată de Ambasadorul României la Roma, George Bologan

George Simion (AUR) vrea alegeri anticipate prezidențiale: „Cerem suspendarea lui Klaus Iohannis, să nu așteptăm până-n 2024”