in

Un „guvern al președintelui” în Italia: Mario Draghi a fost nominalizat de Sergio Mattarella pentru funcția de premier

Sergio Mattarella, președintele Italiei, a decis să îl nominalizeze pe Mario Draghi, fostul guvernator al Băncii Centrale Europene, pentru a forma noul guvern, în urma demisiei lui Giuseppe Conte.

Ar fi vorba de un guvern „de profil înalt și că nu ar trebui să se identifice cu nicio formulă politică”, după cum a anunțat președintele. „Un guvern al președintelui, condus de Mario Draghi”, scrie Corriere della Sera.

Criza care a început acum 20 de zile odată cu retragerea partidului Italia Viva, condus de Renzi, din coaliția de guvernare.

După îndelungi negocieri și consultări, Mattarella a rămas doar cu „două alternative”.

Prima era de „a da viață imediat unui guvern adecvat pentru a face față unor urgențe grave de sănătate, sociale și economico-financiare”. Cealaltă era aceea a „alegerilor anticipate imediate … O cale care trebuie atent analizată deoarece alegerile reprezintă un exercițiu de democrație”.

Cu toate acestea, președintele nu a optat pentru alegeri, pentru că este o situație de urgență complicată, privind sănătatea (al treilea val de pandemie, vaccinări) și stabilitatea economică și socială a țării.

Criza politică vine într-un moment în care economia italiană este într-o situaţie dificilă. Deja a doua cea mai îndatorată ţară din UE înaintea pandemiei, Italia a fost puternic afectată de virus, iar Guvernul a fost nevoit să majoreze datoria. Anul acesta, deficitul bugetar ar putea urca la 9,2% din PIB. Autorităţile italiene estimează că datoria publică a ţării va urca în 2021 la 158,5% din PIB, un nou nivel record postbelic.

De aceea a fost desemnat Mario Draghi, pentru care președintele face deja un apel „către toate forțele politice” pentru a-i da deplină încredere. Draghi va redacta programul guvernamental și va întocmi lista miniștrilor, care încă nu știe dacă vor fi tehnici sau politici.

Fostul guvernator al BCE a primit sarcina de a forma un guvern.

Într-un moment de confuzie politică și dificultăți pentru țară, Mattarella a decis să aleagă un italian faimos în întreaga lume pentru că a salvat moneda euro, pe care partidele vor avea dificultăți să-l refuze.

Cine este Mario Draghi, cunoscut ca „salvatorul euro”?

El a pronunțat expresia celebră în limba engleză „whatever it takes”, în urmă cu 9 ani, când era preşedinte al Băncii Centrale Europene, cu privire la măsurile adoptate pentru salvarea monedei euro:  „în limitele mandatului nostru, BCE este gata să facă tot ceea ce este nevoie (‘whatever it takes’) pentru a apăra euro. Şi credeţi-mă va fi suficient”.

Născut la Roma, și-a pierdut ambii părinți când avea 15 ani. Tatăl său, Carlo, care și-a început cariera în Banca Italiei și a continuat în Bnl, a murit în 1963. Mama sa la scurt timp. O mătușă a avut grijă de el.

A studiat la liceul Massimiliano Massimo din Roma cu iezuiții. În 1970 a absolvit Economia la Universitatea „La Sapienza” din Roma, avându-l ca îndrumător de licență pe Federico Caffè, un keynesian, unul dintre cei mai proeminenți economiști din Italia, care l-a trimis pe Draghi la MIT din Boston pentru a studia cu laureatul Nobel Franco Modigliani.

Între 1985 și 1990 a fost director executiv al Băncii Mondiale, vicepreședinte pentru Europa al Goldman Sachs între 2002 și 2005, apoi guvernator al Băncii Italiei, între 2006 și 2011. Din 1 noiembrie 2011 până în 31 octombrie 2019 a fost președinte al Băncii Centrale Europene (BCE).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Catania, româncă înarmată cu un ciocan, a încercat să spargă un bancomat, arestată

Italia, bonusuri pentru copii planificate în 2021 care nu necesită prezentarea ISEE