in

“Am fost victimă a rasismului în Italia”- Scrisoarea unei românce de 19 ani

O româncă de 19 ani, stabilită în Italia, a povestit ce i s-a întâmplat atunci când şi-a trimis CV-ul pentru un loc de muncă într-un magazin de îmbrăcăminte din Como. Patroana i-a răspuns că, fiind străină, îşi poate căuta de muncă în altă parte. A trimis-o astfel la o agenţie specializată în job-uri pentru menajere. Tânără s-a simţit discriminată şi a trimis o scrisoare Sindicatului Federimmigrati, în care a relatat ce i s-a întâmplat. Iată povestea româncei (n.r. am păstrat ortografia originală)


“Buna ziua, sunt E. M. din Como, am 19 anni, sunt in Italia de 4 ani, am terminat studiile la scoala in Italia. V-am contactat pentru aceasta problema. Pana ieri stiam ca exista rasism in Italia dar nu stiam cum se simnte o persoana victima de rasism. In acest moment sunt dezocupata si sunt in cautare de munca. Ieri pe un site de munca gasesc o oferta de munca pe care vi-o traduc "Caut angajata cu prezenta frumoasa pentru magazin de abiliament si articole pentru casa. E necesara o diploma.".

Crezand ca am toate rechizitele de care au nevoie am trimit Cv.ul meu. Dar aseara cand am primit un email de raspuns de la o doamna (Maria Angela P. ) la acest anunt am descoperit ca am uitat un detaliu foarte important.

In email era scris: "Buna seara, am citit raspunsul tau la anuntul meu. Fiind tu STRAINA nu cred ca munca pe care o ofer eu este adapta pentru tine, dar daca ai multa nevoie de munca (pentru motive economice sau personale) iti sugerez sa trimit un email la adresa asta, unde o sa iti fie mult mai de ajutor decat pot sa fiu eu. [email protected] . La acest punct ma duc pe google si cautand acest email descopar ca apartine unei agentii de munca care ofera servici in domeniul ingrijirii familiei ( servitoare , etc) .

Nimeni care nu a trecut prin asta nu poate sa inteleaga cat de jignita m-am simtit in acele momente. Atunci am realizat ca indiferent de cat timp sunt aici in Italia, indiferent daca am studiat aici sau in tara mea, indiferent daca am crescut aici sau m-am nascut aici din parinti straini voi fi mereu o straina. Dar pentru asta nu inseamna ca noi nu avem dreptul sa studiem sau sa muncim ca italianii. Iar eu sunt orgolioasa ca sunt romanca si nu pot scrie pe cv-ul meu ca sunt italianca daca nu sunt.

Chiar daca as avea cetatenie italiana eu as fi mereu romanca si pe cv as pune tot cetatenie romana.

Astazi am sunat un avocat pentru ca m-am simtit jignita in orgoliul! meu. I-am spus ca vroiam sa stiu daca legal a refuza sa-i dai o munca unei persoane doar pentru ca e straina nu inseamna rasism iar dansul mi-a spus ca este rasism.

Atunci nervoasa i-am spus ca as vrea sa procedez legal si in acel moment mi-a spus ca daca eu o denunt pe ea ea ma poate denunta pe mine de calomnie. Adica daca ea mi-a zis k sunt o straina ( act de rasism) eu nu o pot denunta. Eu ii zic ca e rasista si ea ma poate denunta.

Constitutia italiana unde e? Acea costitutie care spune ca toate actele de rasism sunt persecutabile cu legea???Ma simnt tradata. Intradevar. Dar nu vreau sa o denunt pentru ca am un orgoliu. Sunt romanca si nu mi-e rusine. Educatia parintilor mei nu a fost ca aceea care i-au dat-o parintii acelei doamne. Vreau doar ca lumea sa afle aceste acte de rasism si sa se ia masuri. Noi nu suntem tutelati in fata acestor persoane”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Concertul Madonnei la Roma, povestit de o româncă din Italia

Impozit în Italia pe casa din România: interpelare în Parlamentul de la Bucureşti