in

2011/ Trei detinuti romani sinucigasi intr-o saptamana

De la începutul anului, în Italia s-au înregistrat 9 sinucideri în închisori. Dintre cei noua, trei sunt cetăţeni români şi s-au sinucis într-un interval de numai o săptămână.

În penitenciarul Torre del Gallo, la Pavia, un deţinut român de 38 de ani s-a sinucis, vineri, pe 11 februarie, asfixiindu-se cu gaz. Bărbatul nu era toxicodependent, deci pare a fi exclusă ipoteza morţii în urma unui “accident” care s-a produs în tentativa de a se droga cu butan. La doar câteva zile, luni, 14 februarie, un alt român şi-a pus capăt zilelor, spânzurându-se în celula sa dintr-o închisoare din Calabria. Exact acum o săptămână, pe 8 februarie, un tânăr conaţional, de 25 de ani, s-a sinucis la Genova.
Pavia- sinucidere cu gaz

«Ion R. avea 38 de ani, era de origine română – explică Observatorul permanent privind decesele în închisoare – A aşteptat să iasă la ora de socializare colegii de celulă. Odată rămas singur cu angoasele sale şi-a pus în practică planul disperat, care poate mocnea de mai mult timp în mintea sa. A inhalat gaz din butelia care le este dată deţinuţilor pentru a găti şi şi-a introdus o pungă de plastic pe cap, pentru a-i creşte efectele. Tânărul deţinut, un român de 38 de ani, a murit în câteva minute. Colegii de celulă, la întoarcere, l-au găsit întins la pământ, lângă pat. Lipsit de viaţă. Medicii de la 118, alertaţi imediat, au făcut tot posibilul pentru a-l salva, însă pentru bărbat nu a mai fost nimic de făcut. Transportarea la spital a fost inutilă».
Tânărul era închis în secţia ”protejaţi”, rezervată celor care trebuie să ispăşească pedepse pentru infracţiuni considerate ”demne de dispreţ”de ceilalţi deţinuţi. Bărbatul ar fi trebuit să ispăşească o pedeapsă de opt ani pentru viol şi fusese transferat în închisoarea paveză de numai o lună. A fost demarată o anchetă privind cele întâmplate. În iunie 2002, la Torre del Gallo, un rom de 30 de ani şi-a luat viaţa în acelaşi fel: Ministerul Justiţiei, citat în cauză de familie pentru lipsa supravegherii,  a fost condamnat la plata unei despăgubiri de 140.000 de euro.

Între timp, responsabilul pentru închisori din Lombardia, Luigi Pagano, intervine asupra disponibilităţii buteliilor de gaz pentru deţinuţi: «Va fi necesar ca în viitor să se fixeze alte reguli, trebuie reevaluată utilizarea acestor obiecte».

Cosenza- Streang cu şireturile

La doar trei zile după sinuciderea de la Pavia, un alt cetăţean român şi-a luat viaţa, pe 14 februarie, în celula sa din închisoarea din Castrovillari, provincia Cosenza, din regiunea Calabria. Ştirea a fost confirmată de către reprezentanţii sindicatului naţional al gardienilor, care au atras atenţia autorităţilor asupra faptului că majoritatea penitenciarelor din Peninsulă sunt supraaglomerate.

Conform sursei citate, românul s-ar fi spânzurat în celula sa, cu puţin înaintea orei 10, imediat după ce gardienii şi-au încheiat runda de dimineaţă. “Bărbatul şi-a înnodat şireturile de la pantofi şi s-a spânzurat de gratiile de la geam. Gardianul care tocmai îşi terminase runda a intervenit imediat şi a încercat să-l resusciteze pe deţinut, dar nu i-a putut salva viaţa”, a declarat Giovanni Battista Durante, secretar general adjunct în sindicatul Sappe, care a mai precizat că la Castrovillari, capacitatea penitenciarului este de 150 de deţinuţi, dar numărul lor este de 300.

Genova: sinucidere sau accident?

Cazul lui Ciprian G, un român de 25 de ani, este unul încă neelucidat. Tânărul s-a sinucis marţi seară, pe 8 februarie,  ȋn ȋnchisoarea de la Marassi (Genova). Românul a fost găsit agonizând la duşuri, având alături două butelii mici de camping şi un sac negru de plastic din care ieşea gaz. Directorul închisorii susţine că românul a încercat să se drogheze, dar a inhalat din greşeală, o cantitate fatală de gaz.

La începutul lunii februarie, numărul românilor din închisorile italiene era de 3453, adica 14 % dintre straini si 5,10% din total, tinand cont de faptul ca in Peninsula sunt 67500 de detinuti.

Miruna Cajvaneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma/ Moare un muncitor român, colegii continuă să lucreze

ALEGERI 2011/ VIDEO Cine e Maria Stefanache, prima candidată româncă la primăria din Milano