in

Cazul românului decedat în închisoare la Messina ajunge în Parlamentul italian

Moartea lui Marcel Vizitiu, deţinutul român de 30 de ani, decedat în condiţii suspecte în închisoarea de la Messina, se transformă într-un caz naţional. Deputata Radicalilor Rita Bernardini vrea să meargă până-n pânzele albe pentru a afla adevărul cu privire la moartea românului. Prin urmare, a depus o interpelare adresată celor patru miniştri de: Interne, Apărare, Justiţie şi Sănătate, pentru a cere adevărul privind decesul deţinutului.

Parlamentara a publicat pe blog întreaga interpelare vorbind şi despre un posibil nou "Caz Cucchi" la Messina. Pe 6 octombrie – scrie Bernardini -, agenţia de presă Agi a transmis ştirea privind moartea unui deţinut român care pe timpul arestării şi-ar fi făcut rău de unul singur "lovindu-şi de mai multe ori faţa de podea"; Marcel Vizitiu, de 30 de ani, închis în penitenciarul Gazzi, la Messina, a murit luni 3 octombrie în urma unui stop cardiac, în timp ce era transportat cu ambulanţa la Policlinico; bărbatul fusese arestat vinerea precedentă de carabinieri într-o tutungerie din Camaro Inferiore.

La momentul arestării – continuă parlamentara – ar fi fost beat şi s-ar fi năpustit asupra militarilor cu pumnii şi picioarele, fiind adevărat că, potrivit unora, carabinierii ar fi reuşit să-i pună cătuşele cu mult efort şi că, cu toate acestea, Marcel Vizitiu ar fi reuşit oricum să scape din prinsoare pierzându-şi echilibrul, căzând şi izbindu-se cu faţa de podea. Bernardini cere de aceea miniştrilor să afle adevărul în acest caz chiar prin intermediul unei anchete interne, şi astăzi va trata acest subiect pe timpul unei conferinţe de presă la Montecitorio.

Ancheta în curs

Asupra acestei întâmplări deja au deschis o anchetă procurorii Vincenzo Barbaro şi Federica Rende, autopsia a fost efectuată zilele trecute de medicul legist Cettina Sortino şi în circa două luni se va şti adevărul. Avocatul din oficiu al bărbatului, Giuseppe Serafino, şi-a exprimat deja zilele trecute dubiile privind cauzele decesului, care se poate să fi fost provocat de leziuni interne "incorect diagnosticate între vineri seara şi luni dimineaţa".

Apoi avocatul a cerut zilele trecute Procuraturii să stabilească de unde eventual derivă leziunile, dacă din traumatisme sau lovire, dar şi de ce a fost dus la închisoare în stare de arest pentru ultraj şi nu a fost în schimb suspus tratamentului medical obligatoriu.

Condiţiile din închisoarea Gazzi

Pe fundalul tuturor acestor lucruri există situaţia foarte gravă în care se află închisoarea Gazzi din Messina, de care s-a ocupat deja şi deputata Bernardini, unde “operează 198 de unităţi de poliţie penitenciară (147 la serviciile interne şi 51 angajaţi pentru traduceri şi pentru Barcellona Pozzo din Gotto), în faţa unui personal ce ar trebui să fie compus din 293 de unităţi, cu ture pentru personal care durează de la 12 la 20 de ore consecutive”.

Tot la Gazzi, în faţa unei disponibilităţi reale de 162 de locuri de detenţie, sunt prezenţi 393 de deţinuţi. O situaţie imposibilă, care îi constrânge pe deţinuţi să stea în celule precum "sardinele" în condiţii inumane şi pe agenţi să lucreze în condiţii foarte proaste. (n.a.)

Alţi trei deputaţi: Guido Melis, Jean-Leonard Touadì şi Marinella Samperi (PD) au depus o intepelare cu privire la “cazul Marcel Vizitiu”. Iată mai jos un fragment din textul interpelării adresate ministrului Justiţiei italian

Având în vedere că: Luni 3 octombrie, în închisoarea Gazzi din Messina, a decedat deţinutul român Marcel Vizitiu, cauza stop cardiac survenit în timp ce era transportat cu ambulanţa la Policlinica locală. Vizitiu a fost arestat vineri seara de carabinieri într-o tutungerie din Camaro Inferiore, unde, în stare evidentă de ebrietate, s-a năpustit asupra carabinierilor agresându-i – potrivit procesului verbal redactat de aceştia – cu pumnii şi picioarele. Pe timpul luptei şi-ar fi pierdut echilibrul şi, căzând, şi-ar fi produs leziuni la nas şi la o aracadă iniţial considerate vindecabile în 30 de zile. însă o tomografie efectuată a doua zi ar fi relevat un traumatism cranio-cerebral, ruptura septului nazal şi un edem; – ulterior, starea deţinutului, dus la închisoare, s-a agravat. Dus la Policlinico, a decedat pe timpul transportului. Avocatul său, Giuseppe Serafino, ar fi declarat că suspectează că leziunile diagnosticate ar fi fost şi mai grave şi, în absenţa îngrijirilor medicale adecvate şi tempestive, acestea au dus la deces. Avocatul ar fi cerut Procuraturii să stabilească nu numai circumstanţele morţii ci şi de ce Vizitiu a fost dus la închisoare în stare de arest pentru ultraj în loc să fie supus imediat tratamentului medical obligatoriu.

Cei trei deputaţi cer lămuriri şi informaţii “privind cauzele gravelor leziuni, legat de ulterioara lipsă de asistenţă tempestivă şi privind moartea deţinutului Vizitiu şi dacă Ministrul este la cunoştinţa situaţiei foarte grave a închisorii Gazzi şi ce măsuri urgente intenţionează să adopte pentru a asigura în acel loc de pedeapsă cele mai elementare drepturi la sănătate garantate de Constituţie”.

Românul “s-a împiedicat singur”

Românul a fost arestat vineri, 30 septembrie, în urma unei altercaţii cu poliţiştii chemaţi de proprietarul unei tutungerii. Fiind beat, nu ar fi vrut să iasă din incinta localului şi s-ar fi opus poliţiştilor care încercau să-l aresteze.

Din procesul verbal rezultă că Vizitiu i-ar fi ameninţat pe carabinieri şi a încercat să fugă. Raportul mai menţionează că bărbatul s-a împiedicat singur şi s-a lovit cu capul de podea.

Transportat la spitalul Piemonte din Messina, deţinutul a primit îngrijiri medicale, iar la miezul nopţii, a fost transferat în închisoarea Gazzi. Pe 1 octombrie, a fost condus din nou la spital, unde i s-a făcut o tomografie. În fişa medicală s-a menţionat fracturarea nasului şi prezenţa unui traumatism cranico-facial. După vizita medicală, Vitiziu a fost condus din nou în închisoare.

Duminică, 2 octombrie, starea românului s-a agravat ulterior şi a fost dus la spital pentru o nouă vizită. Medicii au considerat, însă, că românul se poate întoarce în închisoare. Luni dimineaţă, judecătorul pentru ancheta preliminară ar fi trebuit să-l interogheze pe român, dar întrevederea nu a fost posibilă, din cauza stării în care se afla deţinutul

Luni, deznodământul fatal: Marcel Vitiziu a decedat în drum spre spital. Avocatul său din oficiu, Giuseppe Serafino crede că "moartea ar fi putut fi cauzată de leziuni interne care nu au fost diagnosticate corect în intervalul vineri-luni". Prin urmare, avocatul a solicitat deschiderea unei anchete, pentru a se stabili "cine i-a provocat leziunile, dacă sunt datorate unor traumatisme sau unor lovituri şi de ce nu a fost internat în spital, ci a fost dus înapoi în închisoare".

VIDEO: Rita Bernardini interviu cu privire la situaţia din închisorile italiene:

Citeşte şi:

Messina/ Deţinut român, moare după trei zile de agonie. Avocatul: “Avea leziuni interne”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

La ce mă gândesc atunci când Roma arde

Interviu cu P.S. Siluan/ Ce consecinţe va avea recunoaşterea oficială a Episcopiei Ortodoxe Române în Italia