in

Drama unei românce din Italia: vândută la un cioban din Sicilia, familia nu mai știa nimic despre ea de mai bine de 15 ani

O botoșăneancă a fost dată dispărută în cursul zilei de ieri, după ce trecuseră mai bine de 15 ani de când familia nu mai știa nimic de ea. Anunțul privind dispariția ei a fost mediatizat pe multe canalele de comunicare, inclusiv pe Facebook, mesajul fiind postat în mai multe grupuri de români din Italia. Așa se face că în numai câteva ore botoșăneanca a fost găsită, iar fiica ei a reușit să vorbească cu dânsa online, prin intermediul camerei video. „Va mulțumesc tuturor pentru implicare, vreau sa va anunț ca într-un timp atât de scurt mi-am găsit MAMA. Este bine, și în viață!”, este mesajul postat de Florentina Apascariței, fiica femeii, tânăra fiind cea care a avut curajul să anunțe autoritățile și să facă toate demersurile pentru a-și găsi părintele.

Cazul a ieșit la iveală în cursul zilei de marți, 4 august a.c., când polițiștii au fost anunțați că Gabriela Cozobeac, de 43 de ani, din satul Mlenăuți, comuna Hudești, a plecat la muncă în străinătate în septembrie 2004, iar de atunci nu a mai luat legătura cu familia.

Cazul botoșănencei care a fost dată dispărută după mai bine de 15 ani de la plecarea în Italia ascunde o poveste tulburătoare care seamănă foarte mult cu experiența a mii de români, nevoiți să plece din țară, în urmă cu zeci de ani. Informațiile au fost făcute publice chiar de fiica femeii, care a făcut eforturi disperate în a-și găsi mama după mai bine de un deceniu.

De loc din satul Mlenăuți, comuna Hudești, Gabriela Cozobeac a plecat din țară în septembrie 2004, dar nu singură, ci prin intermediul unei alte femei, care există posibilitatea să fi făcut parte dintr-o grupare de trafic de persoane. În momentul în care a ajuns în Peninsulă, ea ar fi fost dusă în Sicilia, însă de acolo ea a fost „vândută” unui cioban, care la rândul lui era în legătură rețeaua de trafic de persoane și care ar fi dus-o forțat în Calabria. Este momentul în care botoșăneanca a pierdut legătura cu familia, pentru că în acel moment ea nu a mai avut voie să contacteze pe nimeni. Ce s-a întâmplat acolo este greu de spus pentru că nici membrii familiei din țară, care au reușit să o contacteze, nu au reușit să afle, discuțiile cu femeia fiind foarte scurte întrucât aceasta se află în prezent tot în Italia, iar în momentul în care a fost contactată aceasta se afla la serviciu. Cert este că în tot aceștia 15 ani, femeia a pierdut legătura cu toți cei din țară și a rămas practic fără identitate întrucât în momentul de față ea nu are niciun document valabil. „În prezent, ea trăiește cu un alt bărbat, care este tot român, în regiunea Calabria”, s-a destăinuit Florentina Apăscăriței, fiica femeii, care a reușit să discute cu mama ei în cursul zilei de ieri, prin intermediul Facebook.

Povestea dramatică a botoșănencei în Italia a fost completată însă de o altă dramă trăită de această dată în țară de familia femeii, care timp de aproape 15 ani nu a mai știut nimic de ea. Deși era foarte mică în momentul în care a rămas fără unul dintre părinți, fiica femeii, Florentina Apăscăriței, spune că încă de atunci ei au mers cu toții la poliție și au depus o serie de sesizări privind dispariția. „S-au făcut o serie de verificări, dar fără succes”, spune Florentina Apăscăriței. Drept dovadă, cei din familie ar avea și câteva comunicări primite de la Poliție. Cu toate acestea, căutările au fost sistate după o vreme, deși, la drept vorbind, femeia ar fi trebuit să figureze încă de atunci pe lista „Persoanelor dispărute” din evidența Poliției, ori sesizarea inițială a fost clasată ulterior, din motive necunoscute. Prin urmare, după mai multe încercări eșuate de a o găsi, soțul femeii a fost nevoit să apeleze la instanța de judecată și a deschis acțiune de divorț. Asta pentru că între timp au apărut o serie de probleme cu privire la reprezentarea și tutela copiilor.

Articolul complet pe Monitorul de Botoșani

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cristian Pascariu, rezident la Torino, numit consilier onorific pentru diaspora la Suceava. „I-am propus să candizeze la locale”

Mario Balotelli pleacă de la Brescia, Campioana României a pus ochii pe el, tratativele sunt avansate