in

Politician italian, dat în urmărire în Italia şi România, prins în judeţul Iaşi cu documente false

Un politician italian dat în urmărire în Italia şi România a fost prins în judeţul Iaşi cu documente false, iar acum aşteaptă decizia judecătorilor pentru a fi extrădat.

Gianpaolo Bellavita era urmărit de autorităţile italiene pentru fraudă cu fonduri europene şi evaziune fiscală, iar în luna ianuarie 2017 a fost prins la un punct de frontieră din Borş în timp ce încerca să intre cu acte false în România, scrie ziaruldeiasi.ro.

În luna iunie a acestui an a fost prins din nou, de această dată în judeţul Iaşi, având asupra lui documente falsificate.

El aşteaptă în momentul de faţă ca judecătorii ieşeni să decidă: să fie sau nu extrădat în Italia pentru a face închisoare, să fie judecat la Iaşi pentru infracţiunea de folosire sau prezentare de documente false sau să îl arunce în închisoare pentru când a încercat să intre în România cu acte false? În primă fază, judecătorii au respins cererea procurorilor pentru arestarea italianului pentru a ispăşi pedeapsa primită pentru infracţiunea de a intra în ţară cu documente false.

Amenințare la adresa Papei Francisc. Plic cu trei gloanțe, interceptat lângă Milano

„În vederea obţinerii de clarificări de la autoritatea judiciară emitentă a mandatului european de arestare, amână judecarea cauzei şi stabileşte următorul termen de judecată la data de 11 august 2021. Respinge, ca nefondată, solicitarea formulată de procurorul de şedinţă privind arestarea preventivă a persoanei solicitate Gianpaolo Bellavita, în executarea pedepsei de 6 luni şi 20 de zile de închisoare, aplicată prin sentinţa penală 80/2018 a Judecătoriei Oradea“, au precizat magistraţii ieşeni.

În luna ianuarie 2017, fostul politician italian a fost prins la vama din Borş, după ce a prezentat mai multe documente falsificate. Reţinut pentru 24 de ore, italianul a fost mai apoi condamnat, în luna mai 2018, de către magistraţii de la Judecătoria Oradea la 6 luni şi 20 de zile de închisoare, în regim de detenţie, pentru comiterea infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Trei ani mai târziu, în luna iunie 2021, Gianpaolo Bellavita a fost depistat, pe raza judeţului Iaşi, la volanul unui autoturism. La controlul efectuat de agenţii de poliţie, italianul ar fi prezentat acte false, inclusiv un permis de conducere falsificat.

Reprezentant al partidului Forza Italia

Gianpaolo Bellavita, în vârstă de 63 de ani, a ocupat funcţia de consilier provincial al provinciei italiene Bergamo între anii 1999 şi 2004, fiind un reprezentant al partidului politic Forza Italia. Născut în comuna Martinengo şi cu domiciliul în Piazza Lorenzo Mascheroni din Bergamo, fostul politician era cunoscut în ţara natală şi pentru afacerile pe care le deţinea şi administra.

La începutul anilor 2000, inclusiv în perioada în care era încă politician, Gianpaolo Bellavita fusese acuzat de magistraţii unei instanţe din Bergamo de falimentarea frauduloasă a societăţii Piazzatorre Ski, compania care administra staţiunile de schi din comuna Piazzatorre. La începutul anilor 2000, italianul era directorul societăţii.

Procurorii de la Tribunalul din Bergamo s-au ocupat de dosarul de faliment şi l-au acuzat pe Bellavita că nu ar fi cerut declaraţia de faliment şi că ar fi ascuns registrele contabile ale firmei, acţiuni care au dus la faliment. Într-un final, italianul a fost achitat. În acea perioadă, fostul politician se afla deja la cea de-a treia achitare în cadrul unor dosare penale.

Anterior, el a fost acuzat de un alt faliment fraudulos, dar şi de cămătărie.

Condamnat pentru fraudă cu fonduri europene

Gianpaolo Bellavita, de negăsit de autorităţile italiene încă din anul 2011, a mai fost condamnat de către magistraţii italieni pentru o serie de infracţiuni comise pe teritoriul Italiei, fiind amintite frauda cu fonduri europene şi sustragerea de la plata impozitelor, din perioada în care omul de afaceri deţinea două fabrici de detergent şi hârtie.

Pentru una dintre cele două societăţi, italianul a falsificat documentele de cumpărare de utilaje noi, cu fonduri primite din partea Uniunii Europene. În acte, utilajele erau trecute ca noi, la preţuri mai mari, iar în realitate au fost cumpărate utilaje vechi, provenite de la societăţi intrate în faliment, la preţuri infime.

Diferenţa de bani, de aproximativ 1,6 milioane de euro, ar fi ajuns în buzunarele lui Gianpaolo Bellavita.

În primă instanţă, italianul a fost condamnat la 14 ani de închisoare, iar în urma apelului, condamnarea a scăzut semnificativ, până la 7 ani şi 9 luni. Pedeapsa a fost contopită cu alte condamnări, rezultând o condamnare de 11 ani, 5 luni şi 11 zile de închisoare. Redusă mai apoi cu un an, condamnarea finală a fost stabilită la 10 ani, 5 luni şi 11 zile.

În urma acestor sentinţe, autorităţile italiene cred că încă din acea peri­oadă Gianpaolo Bellavita a fugit în România, unde s-a şi stabilit.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Certificate COVID false, vândute în Italia cu sute de euro

pensia italia

Pensiile din Italia sunt de peste trei ori mai mari decât în România. «Trăiești decent și te mai și plimbi»