in

Român de 37 de ani din Italia, ținut nevinovat în închisoare, a primit o despăgubire de numai 19.000 de euro, după 9 ani de procese

Gabriel Bălăiță, un român de 37 de ani din Italia care a stat nevinovat în închisoare, a primit o despăgubire de numai 19.000 de euro, după 9 ani de procese. Românul a fost acuzat că, pe 6 martie 2011, a bătut și jefuit în localitatea Latina (regiunea Lazio, 125.000 de locuitori) un cetățean străin.

Potrivit informațiilor de la acea vreme, Bălăiță și complicele său, Bogdan Vasile Gălbează (38 de ani azi), ar fi furat de la victimă 400 de euro și un telefon mobil. Victima își scosese și un certificat care atesta că a avut nevoie de 13 zile de îngrijiri medicale.

În urma anchetei efectuate de autorități, cei doi români au fost trimiși în judecată, iar Tribunalul din Latina, prezidat de judecătoarea Lucia Aielli, i-a condamnat pe ambii la trei ani și nouă luni de închisoare. În rechizitoriu, procurorul ceruse o pedeapsă de cinci ani de închisoare și 1.200 de euro amendă

Avocații acuzaților, Oreste Palmieri și Giancarlo Vitelli, au contestat decizia la Curtea de Apel și au scos la iveală mai multe neconcordanțe din timpul anchetei, dar și în faza procedurală, obținând astfel achitarea celor doi români. Principalul argument: declarații ale unor martori care nu l-au plasat în oraș în ziua comiterii jafului.

Bălăiță a fost eliberat, în 2017, după ce a petrecut 49 de zile în închisoare și 54 de zile în arest la domiciliu. A mers însă și mai departe și a cerut să fie despăgubit atât pentru zilele petrecute la închisoare și sub arest la domiciliu, cât și pentru pierderea locului de muncă, suma cerută ridicându-se la 364.000 de euro. La 9 ani de la faptă, Curtea de Apel din Roma a decis ca românul să fie despăgubit de statul italian cu doar 19.000 de euro.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Italia, familia unui român mort pe șantier, despăgubiri de 120.000 de euro după 8 ani de procese

ministrul de externe colonie de leproşi

Ministrul de Externe italian, mesaj furios: «Nu acceptăm să fim trataţi ca o colonie de leproși»