in

Sicilia, român disperat că nu e plătit, a ajuns pe stradă. ”Păcat de asemenea oameni care își pierd speranța în ziua de mâine”

O poveste a unui român care a ajuns să cadă în patima băuturii și a disperării. Marian Mihoc a muncit din greu în Sicilia și nu a fost plătit de angajator. A ajuns pe străzi, a devenit ”client” la secția de prim-ajutor a spitalului din Calascibetta. De zeci de ori a fost dus aproape în comă alcoolică sau datorită unor afecțiuni complicate. A fost cât pe ce să-și piardă picioarele. Datorită unei românce inimoase, cu suflet mare, Dorica Orzan, președinta asociației SI.RO.ENNA, Marian Mihoc a fost adus în țară de sora sa, care are o familie deosebită. Nu a putut sta mult timp și s-a întors în Sicilia să-și ceară banii. Aici a aflat că angajatorul a fost arestat. Și a luat-o de la capăt…

Cazul a ajuns și în presa locală.

”Românul Mihoc Marian s-a întors la Enna, unde în urmă cu aproximativ un an, pentru câteva luni, a avut drept ”casă” un colț al clădirii oficiului poștal central din via Volta. S-a întors la Enna pentru că vrea să fie plătit de angajatorul său, pentru câteva luni de muncă. Marian, după intervenția lui Dorica Orzan, compatrioata care a fondat o asociație la Calascibetta pentru a ajuta compatrioții români care sosesc în Italia, s-a întors să doarmă mereu pe același loc, în condiții precare, în special de natură igienică. Și încă o dată în ajutorul lui, a sărit Dorica Orzan.”, a scris ennapres.it.

Am stat de vorbă cu Dorica Orzan și am rugat-o să ne povestească drama lui Mihai Mihoc.

”Marian Mihoc are 58 ani, este din Brașov, este tată a doi copii mari, dar e divorțat. A lucrat pentru mulți ani în Sicilia, a avut contract, a avut “disocupazione”, după care a lucrat un an și 7 luni fără acte și nu a fost plătit, a fost dat afară cu promisiunea că își va primi banii. Pentru aproape 2 ani a dormit pe străzi, s-a apucat de băutură, a fost dus cu salvarea de aproape 50 de ori în “pronto soccorso”.

Anul trecut în octombrie am fost chemată la spital pentru că nu putea să mai meargă de rănile de la picioare, riscă să îi fie amputate. Nu avea nici un act, era murdar de nu se putea stă lângă el, am reușit să îl schimbăm și să îl ducem la Catania la Consulat unde a primit foaia de drum.

Cu ajutorul poliției am reușit să îi găsesc sora de la Brașov, l-am luat acasă la mine unde a reușit să facă un dus după aproape 2 ani, a venit din România un nepot și un cumnat cu mașină și au stat și ei o noapte la mine, după care l-a dus la Brașov, la sora lui.

În ianuarie l-am vizitat la Brașov, era mult mai bine dar nu înceta să spună că el trebuie să vină să își primească bani munciți. Sora lui i-a făcut buletinul, l-a tratat și i-a oferit condiții, dar el a decis că trebuie să vină după bani.

De o săptămâna este din nou pe străzi și doarme în condiții jalnice. Am fost și am vorbit cu el, nu spune decât că el vrea banii și pleacă acasă, până atunci el va stă acolo. Am fost la primărie și am aflat că cel la care a lucrat a fost arestat pentru mai multe infracțiuni, nu mai are nimic pe numele lui și are datorii enorme.

În octombrie am făcut plângere cu un avocat dar nu avem nici o speranța să poată primi banii. Nu găsesc o soluție să fie ajutat, am făcut apel peste tot, nu știu cum ar putea fii convins să renunțe la ceea ce el crede că este bine. Am luat legătură și cu “assessore di politiche sociale per un T.S.O.”, dar nu am primit nici un răspuns. Păcat de asemenea oameni care își pierd speranța în ziua de mâine.

Andi Rădiu

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Sute de afișe lipite de două românce din Italia, pentru a le găsi pe Alexandra și Luiza: ”Dați o mână de ajutor, toată România le caută”

Nu judecați diaspora! Am obosit să tot repet: în străinătate banii nu pică din cer