in

A venit în Italia pe vremea când era nevoie de viză: ”Este a doua mea țară și mă simt foarte legată de ea”

Florina Iana, acum Vargiolu, după ce a luat numele bărbatului italian cu care s-a căsătorit, a plecat prima dată din țară în 1996, când sistemul de vize încă funcționa. Florina a povestit pentru g4media.ro cum a reușit să-și cumpere viza, scurtând timpul de așteptare.

„În 1996, când m-am hotărât să plec, mi-am strâns ultimii bani și i-am dat unui prieten, un fost coleg de serviciu, care mi-a promis că mă ajută cu viza. Într-o săptămână am primit înapoi pașaportul cu viză de trei pentru Italia. El mi-a spus că  prin altcineva a reușit să ajungă la ambasada Italiei de unde a obținut viza pentru mine. Nu știu dacă este adevărat, nici nu m-am mai gândit la asta. Eram fericită că în sfârșit pot pleca.”

Deși a primit numai o viză de trei luni, Florina a rămas în Italia aproape un an

”După ce mi-a expirat viza am rămas în continuare acolo. Am stat aproape un an, după care m-am întors. La vamă m-au lăsat în pace, nu mi-au zis nimic. În tot timpul acesta am avut grijă de o bătrână, undeva lângă Roma. Banii pe care îi câștigam îi trimiteam acasă, la familie”.

Până în 2007, Florina a mai plecat o dată din țară, tot în Italia.

”În 2005 am ieșit mai ușor din țară. Am primit o invitație de la o cunoștință a unui prieten de familie din Italia, am mers la ambasadă, am obținut viza mai ușor, deși am așteptat câteva ore bune la coadă, iar la vamă mi-au cerut să le arăt că am la mine 300 de euro. Le-am arătat tot ce mi-au cerut și m-au lăsat să trec. Atunci am stat foarte puțin și m-am întors.”

Când vizele s-au eliminat, iar circulația în statele membre a devenit liberă, Florina s-a stabilit în Italia.

„Imediat după 2007 m-am întors în Italia. De data aceasta, am ajuns în Sardinia, unde am îngrijit tot o bătrână, iar puțin mai târziu am început și o școală de asistente medicale. A fost o perioadă grea, eram foarte obosită și stresată, dar am reușit să o termin cu bine. La scurt timp l-am cunoscut pe Luigi, actualul meu soț. Ne-am căsătorit câțiva ani mai târziu, în 2011, în România.”

La scurt timp după ce s-a căsătorit, Florina a descoperit că este bolnavă.

”Când m-am întors în Italia, după căsătorie, mă simțeam tot mai rău și am decis să merg la un control medical. Așa am descoperit că am cancer. La scurt timp am fost programată pentru o intervenție chirurgicală, din care am ieșit bine. De atunci sunt pensionată pe caz de boală.”

Când a fost întrebată ce i-a adus mutarea în Italia, Florina a răspuns: „M-a ajutat să-mi întrețin familia și mi-a dat acces la un sistem de sănătate la care în țară nu aș fi avut acces. Mai tot ce am câștigat aici am trimis în țară. Am avut parte de momente foarte dificile, dar nu am renunțat. Italia este a doua mea țară și mă simt foarte legată de ea. În spital toată lumea s-a comportat frumos cu mine, am fost tratată la fel ca ceilalți cetățeni italieni.”

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Ani de suferință pentru o ”badantă” româncă din Sicilia: ”Știu că poate să fie și mai rău”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un alt ciclon va afecta Italia, este în dezvoltate şi va lua naştere în cursul zilei de vineri. ”Va aduce din nou furtuni”

Lodi, român bătut sub ochii a zeci de cetățeni înspăimântați. ”Scenă din Vestul Sălbatic”