in

Adrian Sgaroiu, candidat la Verona: “Cetăţenie italiană, suflet de român”

Adrian Sgaroiu, arădean de origine, şi-a trăit mai bine de jumătate din viaţă în Italia, în acelaşi oraş: Verona. Deşi are cetăţenie italiană, spune fără ezitare: "Am suflet de român şi nu am rupt niciodată legăturile cu ţara mea". A lucrat opt de ani zile ca mediator cultural, îndrumând sute de români prin hăţişurile birocraţiei italiene. Candidează la alegerile locale din 6-7 mai pe lista civică "Qui e adesso"- integrată pe lista FLI (Futuro e Liberta').

Adrian a emigrat imediat după terminarea liceului, când abia împlinise 19 ani. În Italia a ajuns pe 30 ianuarie 1992, dată pe care şi-o aminteştebine, pentru că atunci a început viaţa lui de "veronez".

Viaţa de veronez

Şi-a continuat studiile la Universitatea din Verona şi tot aici şi-a întemeiat o familie: este căsătorit cu o arădeancă şi are două fetiţe, născute în Italia. În 2002, a făcut cererea de obţinere a cetăţeniei şi a devenit italian după alţi trei ani de aşteptare. De-a lungul timpului, a asistat la schimbarea oraşului, la sosirea imigranţilor din diferite ţări, "care au pus amprenta şi aici".

O transformare pe care o consideră pozitivă, pentru că "amestecarea fibrelor duce la crearea unui ţesut (social de data aceasta) elastic, viu colorat şi confortabil care poate să îmbrace acest oraş în mod elegant şi în ‘pas cu moda".

Mereu în contact cu românii

Cu românii din Verona s-a aflat mereu în contact, mai ales după ce a început să lucreze ca mediator cultural, în urmă cu opt ani de zile: "Mulţi români m-au cunoscut atunci când şi-au înscris copiii, pentru prima oară la şcoală veroneză", ne spune Adrian Sgaroiu.

În 2006, românul a înfiinţat o asociaţie de voluntariat, "Open Onlus". "Ne-am ocupat de repatrierea familiilor de români cu copii, aflate  în dificultate şi care doreau să se întoarcă în ţară. în 2011 am ajutat 11  familii să se întoarcă, iar de la începutul anului 2012, alte şapte".

“Informatorul de Verona”

Un alt proiect a fost tipărirea unui ziar local în limba  română: aşa a luat naştere "Informatorul de Verona", "un instrument cu care să ne împărtăşim gândurile, ideile şi experienţele, cu care să ne aducem aminte de cultura noastră şi de oamenii noştri, cu care să ne aducem mai aproape ţara". Adrian a păstrat mereu legătura cu ţara unde s-a născut: "Ca mediator cultural, ştiu că trebuie să am mereu un bilet dus-întors, chiar şi virtual, cu ţara de origine. Mă duc în România de 5, 6 ori pe an – e vorba de un drum de 19 ore până la Arad! Deci sunt la curent cu tot ce se întâmplă acolo, sunt sufleteşte alături de cei din ţară".

Integrarea străinilor

Decizia de a candida pentru un loc în consiliul primăriei din Verona a venit acum un an de zile, când a fost înfiinţată lista civică "Qui e adesso"- integrată pe lista FLI (Futuro e Liberta'), care are printre obiective integrarea străinilor şi promovarae unei convieţuiri paşnice între "vechii" şi "noii" veronezi.

"A sosit momentul ca un român să fie acolo, cu mâinile "in pasta", aşa cum zic veronezii. Consider că experienţa acumulată în aceşti 20 de ani de muncă atât în favoarea oraşului Verona, cât şi în favoarea comunităţii româneşti îmi pot permite să am un cuvânt de spus în administrarea acestui oraş şi al nostru".

Despre recenta vânzare a unui lot de teren din partea primăriei din Verona către comunitatea ortodoxă română pentru construirea unei biserici, ne spune: "Este un lucru extrem de pozitiv pentru noi, românii. Părintele Codrea este cel care a dus înainte proiectul, cu mult curaj şi hotărâre. Într-adevăr, cel care a semnat actul de vânzare-cumpărare este primarul Tosi, dar să nu uităm că a fost o dezbatere în consiliul primăriei cu privire la această operaţiune, şi s-a votat în unanimitate în favoarea vânzării,

Unul din obiectivele pentru care va lupta, dacă va fi ales, este organizarea comunităţilor de imigranţi: "Doresc ca fiecare comunitate de străini să se organizeze formal şi să desemneze un referent pentru relaţiile cu Primăria din Verona. Mi se pare corect ca fiecare comunitate să se prezinte oficial şi complet oraşului şi locuitorilor lui, astfel încât veronezii să cunoască cine sunt românii din Verona, cine sunt marocanii, srilankezii, albanezii, etc. Doar cunoaşterea reciprocă şi profundă duce la eliminarea fricii. Nu rondele padane, poliţia şi ordonanţele de îngreunare a vieţii străinilor la Verona.".

Un alt obiectiv al românului, născut din experienţa personală, este introducerea "instrumentului mediaţiei culturale, în mod formal, în Primăria din Verona şi utilizat mereu în toate Instituţiile veroneze, chiar şi la locurile de muncă".

"Multe neînţelegeri care duc la conflicte pot fi evitate dacă lucrurile sunt puse în clar de la început – explică Sgaroiu – aş vrea ca la Verona să poată fiecare dintre noi să-şi spună cu voce tare oful".

378 de români

Adrian Sgăroiu se bazează pe voturilor românilor, dar şi pe cel al italienilor. Pe listele electorale suplimentare s-au înscris 489 de comunitari, dintre care 378 de români. Pentru toţi a deschis un birou electoral în centrul oraşului, unde cei interesaţi pot afla cum se votează, pas cu pas. "E o iniţiativă nouă, pe care am realizat-o datorită unei agenţii de turism din centru, ai cărei proprietari sunt români. Mi-au pus la dispoziţie un mic spaţiu unde mă pot întâlni cu alegătorii şi unde le putem explica cum se votează, efectiv. Vom face o simulare de vot, pentur a evita ca lumea să greşească, neştiind unde să scrie numele candidatului sau  cum să pună ştampila. Avem la dispoziţie fac-simile ale buletinelor de vot puse la dispoziţie de Prefectură, lista completă a simbolurilor electorale, instrucţiunile de vot de la Ministerul de Interne, programele electorale ale tuturor celor şapte candidaţi pentru funcţia de primar".

Campanie cu câteva sute de euro

Pentru campanie, a investit propriile economii, "nu mai mult de 500 de euro, până în prezent", iar subvenţiile primite de la stat pentru campanie "vor fi donate nevoiaşilor".

Merge din uşă în uşă, vorbind cu românii şi se declară optimist: "Trăiesc experienţa electorală cu seninătate şi plăcere, este o competiţie sănătoasă, care mă va întări. Aş dori ca speranţa mea să poată coincide cu cea a  concetăţenilor mei. Este ca un fel de examen, vreau să văd dacă tot ce am făcut până acum va avea şi un feed-back de la comunitate, dacă concetăţenii mei cosideră că merit să fiu printre cei 36 de consilieri din primărie".

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

FOTO Geniu la numai doi ani: românul care este la fel de inteligent ca Einstein

Un bătrân şi-a tăiat venele după ce “badanta” româncă i-a golit contul în bancă