in

Agenția de presă AGI: ”Românii din Italia valorează 1% din PIB-ul italian”

Ambasadorul României la Roma, George Bologan, a acordat un inetrviu agenției italiene de presă AGI, publicat pe site-ul agenției cu titlul „Românii din Italia valorează 1% din PIB-ul nostru. Iată de ce”, ilustrată cu fotografia ambasadorului alături de fosta ministră și subsecretar de stat la președinția Consiliului de Miniștri, Maria Elena Boschi.

Există 24.000 de companii de capital și persoane formate din cetățeni români în Italia. Și există mai mult de 1,168 milioane (1.190.091, conform ultimelor date ISTAT pentru 2017), românii din Italia, contribuind la PIB-ul italian cu aproximativ 1%. Acestea sunt câteva dintre datele subliniate de ambasadorul României în Italia, George Bologan, într-un interviu acordat AGI.

Relațiile dintre Italia și România devin din ce în ce mai intense, favorizate de afinitățile culturale și de acordurile economice. „Italia – a spus ambasadorul Bologan – este unul dintre principalii parteneri ai României și ca o valoare de investiții este a doua după Germania, dar prima pentru numărul de societăți. În 2017 valoarea totală a interschimbului comercial a trecut de 14,6 miliarde de euro, cea mai mare din ultimul deceniu, cu o creștere de 7,62% față de 2016. În special, exporturile italiene în România au crescut cu 9,73%.

Prezența italiană în România s-a consolidat, după cum a menționat ambasadorul: „Confindustria la București, centrul antreprenorial italian în Europa de Est, este foarte activă. De ani de zile România este orizontul de dezvoltare pentru toate companiile mici și mijlocii din Italia, din motive de afinitate și geografie. Există aproximativ 250 de zboruri săptămânale între România și Italia. în plus, România este o țară a UE, membră a NATO, și oferă un nivel de sarcină fiscală atractivă “.

Prioritatea, pentru ambasadorul Bologan, este înțelegerea culturală dintre cele două țări, care favorizează dezvoltarea economiei. „Cultura este una dintre prioritățile mandatului meu“, spune el. „Sunt convins că aceasta contribuie într-un mod excepțional la consolidarea legăturilor dintre cele două țări, care ar trebui să fie mai presus de toate profund umane. Cred că diplomația culturală are un rolfundamental în Europa – a continuat ambasadorul – pentru a combate stereotipurile și prejudecățile. Cunoașterea  celuilalt conduce la o cultură de încredere din care decurge politica de coeziune adevărată, care a permis Uniunii Europene să se bucure de cincizeci de ani de pace și bunăstare. Și apoi, cultura înseamnă și economie, de exemplu industria turismului, stimulată de sentimentul de cunoaștere reciprocă “.

Italia este una dintre primele țări de origine a turiștilor străini din România, înregistrând o tendință constantă pozitivă. Călătorii italieni sunt atrași în principal de turismul de aventură, excursii, city breaks și turism pe litoral. Potrivit datelor ISTAT, în 2015 italienii au efectuat 468 000 de călătorii în România, dintre care 434 000 pentru turism, în special cu o durată mai mare de patru zile.


Ambasadorul George Bologan se întâlnește cu crema politicii italiene