in

Te-ai pensionat în străinătate? Pregătește-te să aștepți mult și bine pensia din România

Dacă ești stabilit în străinătate, ai toate șansele ca dosarul tău de pensie să fie amânat multe luni. Avocatul Poporului a anunțat că s-a sesizat din oficiu și va efectua o anchetă în legătură cu situația din Județul Bihor, unde românii mutați în străinătate așteaptă câteva luni pentru a li se soluționa dosarele de pensionare.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, ancheta vizează posibila încălcare a art. 47 și art. 51 din Constituția României privind nivelul de trai și dreptul la petiționare.

Ancheta vine după ce cotidianul ‘Bihoreanul’ a publicat un articol intitulat „Nimic nu se schimbă în România: Bihorenii mutați în străinătate așteaptă luni bune după dosarele de pensie”, în care a fost prezentat cazul unui cetățean care așteaptă din luna martie 2017 să primească de la Casa Județeană de Pensii Bihor un simplu document.

Acesta lucrează în Spania de 15 ani, anul acesta împlinind vârsta de pensionare. Din luna februarie este pensionar, dar nivelul pensiei este mai mic pentru că nu a putut face dovada vechimii desfășurate în România.

„De la Departamentul Muncă al Casei de Pensii spaniole i s-a comunicat că dosarul său a fost transmis în România la data de 22 martie 2017. De atunci nu s-a primit niciun răspuns. Directorul Casei Județene de Pensii Bihor susține că oamenii sunt nevoiți să aștepte luni bune, deși termenul este de 45 de zile, ca și cel pentru un dosar de pensie național. Explicația întârzierii este că, în cazul dosarelor internaționale, este nevoie adesea de formulare transmise între casele de pensii, angajații sunt puțini și nu reușesc să proceseze toate dosarele pe care le au în lucru. Aceeași situație este întâlnită la mai multe case de pensii județene”, spune Avocatul Poporului.

Bihoreanul a scris despre cazul lui Florian Bala, aflat de 18 ani în Spania, însă doar de 15 ani cu angajare legală. Anul acesta a împlinit vârsta de 66 de ani şi a ieşit la pensie. „Sunt pensionar din luna februarie, când mi-am depus dosarul la Departamentul Muncii de aici. Însă deocamdată iau pensie la nivelul din România, pentru că încă nu am putut face dovada anilor munciţi în ţară”, a povestit bărbatul.

Bala aşteaptă fără să știe când va primi răspuns. „De la Departamentul de Muncă de aici am hârtie că au transmis dosarul meu către România pe 22 martie 2017. De atunci au trecut 150 de zile în care nu s-a transmis un răspuns. Mi se pare complet deplasat. Ce aşteaptă autorităţile din România, să vin acasă cu un plic cu mită, să mor?”.

Autorităţile din Spania așteaptă la rândul lor dosarul: „Mi-au spus că la ei va dura maxim 15-20 de zile şi apoi voi primi pensia la nivelul celor din Spania. Mi-au mai zis şi că ei ştiu că autorităţile din România se mişcă foarte lent”, a mai spus bihoreanul.

Fenomenul nu se întâlnește numai în Bihor. La mai multe case județene de pensii, dosarele internaționale sunt uitate și amânate pe termen nedeterminat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un tânăr de 22 de ani din Braila, adoptat de o familie din Italia, își caută familia biologică

Milano, povestea dramatică a unei românce: după un accident, a rămas paralizată, acum poate merge cu ajutorul unui robot