in

Ana Maria Pârjolea din Riano, premiată în România la un concurs de tradiţii populare VIDEO

Ana Maria Pârjolea, o tânără româncă de 11 ani, stabilită în Italia împreună cu familia, a câştigat premiul I la Secţiunea “Muzică Tradiţională”, în cadrul Festivalului “Cântec de Stea”, desfăşurat în luna decembrie la Piatra Neamţ.

Ana Maria, elevă în clasa a VI-a (prima medie) la Riano, lângă Roma, este fiica lui Gabriel Pârjolea, coregraful şi fondatorul ansamblului folcloric “Dor Călător”, format din artişti amatori în capitala Italiei, în 2007.

“Căutam de mult un festival de copii si tineret în care să fie promovate şi talentele româneşti din Diaspora. Şansa a fost să se desfăşoare din Piatra Neamţ, de unde sunt şi eu originar. Este singurul festival de acest gen care se desfăşoară înainte de Craciun, având ca tema exclusivă sărbătorile de iarnă”, ne-a spus Gabriel Pârjolea.

Ana Maria a interpretat colinda “Sara di Crăciun”, din repertoriul solistei Steluţa Floriştean şi, piesa “Când aud fluier şi scripcă” a celebrei Sofia Vicoveanca. “Nu am mers cu folclor creat aici, pentru că important e să promovăm în diaspora folclorul din ţară, românesc, fără artificii care nu au legătură cu rădăcina tradiţională”.

Când a aflat că a câştigat, Ana Maria s-a emoţionat, a plâns înainte de a urca pe scenă, copleşită de afecţiunea organizatorilor şi a publicului. "Nu ne venea să credem, nu ne-am aşteptat la un premiu, pentru că Ana Maria nu a făcut pregătire cu un profesor de canto. A fost răsplătită însă munca ei. Ni s-a spus că are o voce caldă, pe care trebuie să o antreneze. De aceea sperăm ca acest premiu să fie doar un început, care să ducă, de ce nu la o carieră muzicală. Ea îşi doreşte să meargă mai departe e drumul început la Piatra Neamţ”, ne-a mai spus tatăl Anei.

Concursul "Cântec de stea" a fost organizat în 9 secţiuni, la care au fost înscrişi 140 de copii din toată ţara. Ana Maria Pârjolea a fost singurul copil din diaspora. “A fost un festival foarte bine organizat, din juriu au făcut parte Carmen Aldea Vlad, preşedintele fiind cunoscutul compozitor Cristian Alivej. Au contat: vocea, repertoriul, dar şi prezenţa scenică c micilor artişti , iar la urmă fiecare a avut un mic premiu, obţinut în funcţie de propria capacitate”.

Pe scenă, Ana Maria a fost însoţită de Dana Mihalache, preşedinta asociaţiei “Spirit Românesc” din Italia, care a “simbolizat într-un fel cele două mame spirituale ale Anei,  România- ţara în care s-a născut şi Italia, ţara în care trăieşte”.

Ana Maria a primit o diplomă şi un premiu în bani, “o sumă pe care, deşi modică,  am dorit să o donăm unui grup de copii din Vaslui, din care făcea parte şi o fetiţă lipsită de mijloace materiale, a cărei poveste ne-a impresionat”.

“Sperăm ca la anul să mergem cu un grup mai mare la acelaşi Festival, aducând participanţi şi din alte ţări, deja suntem în contact cu tineri din asociaţii de români din Spania şi Grecia”, ne-a mai spus Gabriel Pârjolea.  

Miruna Cajvaneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cum au petrecut Revelionul românii dn UK

Tânăra care a născut într-un Mac Donald’s apoi şi-a abandonat fiul în wc este româncă VIDEO