in

Angela Pâslariu, întreprinzătoare la Veneţia: „Am cheltuieli fixe lunare de 50.000 de euro” / FOTO

În ciuda crizei economice care în Italia se simte din ce în ce mai mult, suceveanca Dorina Angela Pâslariu a considerat că e un moment bun pentru investiţii: gestionează o pizzerie şi un magazin de suveniruri la Veneţia şi a cumpărat un hotel la aproximativ 10 km distanţă de Lagună.

Dorina Angela Pâslariu se află în Italia de 13 ani şi de 11 ani are un restaurant – pizzerie în centrul Veneţiei. Femeia povesteşte că a ajuns în Peninsulă „ca orice român, împins de nevoie”: a plecat la un târg de maşini de la care nu s-a mai întors.

A lucrat la început la un bătrân. După un timp a cunoscut un italian (actualul ei partener de viaţă) cu care s-a asociat şi a deschis un restaurant-pizzerie.

În anii buni, în care criza nu se simţea, peste pragul pizzeriei treceau şi o mie de clienţi pe zi. Studiile realizate de autorităţile veneţiene arată că prin faţa localului trec într-o oră aproximativ 8.000 de persoane. Aşa s-a calculat de altfel şi chiria, care ajunge la 12.000 de euro pe lună.

„Avem un spaţiu de 300 de metri pătraţi, pe două nivele, iar cheltuielile fixe sunt de aproape 50.000 de euro pe lună, numai pe salarii se duc 12.000 de euro. Nu-ţi poţi permite să închizi nici măcar o singură zi, altfel rişti să nu îţi mai poţi acoperi cheltuielile”, spune Angela, care lucrează cu opt tineri, patru dintre ei români.

„În fiecare an trebuie să introduci ceva nou pentru ca să poţi rezista pe piaţa Veneţiei. Bineînţeles fiecare început este greu. Am avut un împrumut pe care a trebuit să-l plătesc pe parcursul a doi ani.

Adică doi ani am lucrat zi şi noapte fără să văd un ban, lucrând de dimineaţă de la ora 8.00 până la miezul nopţii, fără o zi liberă. Când ai un ţel, eşti pusă pe fapte mari, când pleci de acasă pentru ceva trebuie să fii determinat”, povesteşte românca.

Angela oferă ca meniu numai mâncare italiană: „Este un local cu specific fast-food, iar italienii sunt foarte stricţi la aceste reguli. În plus, turiştii vin aici să mănânce specific italian, specific veneţian”,spune femeia. Dar se bucură foarte mult când pe uşa restuarantului intră turişti români. Dintre specialităţile casei: pizza cu spanac şi brînză, pizza cu ceapă şi pizza cu cârnaţi şi ceapă.

Vitrină cu tricolor

Când se trece prin faţa localului, turiştii pot vedea de pe stradă trei steguleţe în culorile României amplasate în vitrină, şi alte două deasupra restaurantului, la ferestrele locuinţei româncei.

Angela recunoaşte că este tot timpul cu gândul acasă, în ţară. Vorbeşte în fiecare zi cu fiul ei care este student la stomatologie. Băiatul vine în Veneţia o dată pe an, însă nu vrea să plece de tot din ţară.

„Ce-mi lipseşte din România? Dat fiind că trăiesc la Veneţia şi nu ştiu când e primăvară, vară, toamnă, iarnă, pentru că aici totul e o apă şi un pământ, mi-este dor de iarbă verde, de copacii înfloriţi, de mirosul liliacului înflorit!” mărturiseşte tristă Angela.

În ciuda timpul liber foarte redus, suceveanca încearcă să meargă la toate evenimentele organizate de Institutul Cultural Român din Veneţia, unde mai schimbă o vorbă românească cu ceilalţi români din zonă.

Investiţii în ciuda crizei

De aproximativ doi ani, comercianţii din Veneţia se confruntă din ce în ce mai mult cu criza economică, cu un număr mici de turişti, dar şi cu marfa contrafăcută promovată pe piaţă de chinezi.

„Concurenţa este foarte mare, chinezii fac orice, cu un cuptor cu microunde îţi face ţie concurenţă, care ai un cuptor de pizza ce îţi ocupă jumătate de bucătărie. Au fabrici în Italia, cu muncitori de-ai lor, care lucrează 24 de ore din 24, lucrează şi copiii de zece ani la ei”, spune românca.

Angela şi-a luat inima în dinţi şi în anul 2009 a cumpărat un hotel la Marghera, lângă Veneţia, iar în 2010 a luat în gestiune un magazin de suveniruri amplasat chiar lângă Piazza San Marco şi Podul Suspinelor.

„Lucrăm bine până la 3-4 noiembrie. La 1 noiembrie e ziua morţilor şi lumea se linişteşte. Apoi, până la 15-20 decembrie, e mai slab, dar vin sărbătorile de iarnă când iarăşi apar acei turişti care vin să-şi petreacă Revelionul aici”, spune Angela.

Femeia a fost însă îngrijorată că, pentru prima dată în acest an de Carnaval n-a mai fost „nebunia” de alte dăţi pe străzile Veneţiei. „În alţi ani, poliţiştii stăteau în faţa pizzeriei pentru a dirija ciculaţia turiştilor. Anul acesta au ieşit degeaba pe stradă. Erau puţini turişti, asta în ciuda programului pregătit de autorităţile veneţiene de Carnaval”, povesteşte Angela.

C.V.


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Monica Bârlădeanu duce dorul României

A ucis un bătrân în timpul unui jaf: cheltuia banii în România