in

Atmosferă rasistă la Terni. Candidată de origine română, atacată în campania electorală: «Străino, pleacă de aici»

Chiar dacă este în Italia de 28 de ani, a crescut aici (a sosit la vârsta de 11 ani), are cetățenie italiană, este un exemplu de integrare, are propria sa afacere și se implică în politica orașului, pentru unii italieni va rămâne mereu o străină care trebuie alungată. Este vorba de Cosmina Ioan, 40 de ani, candidată pe lista ‘Terni Immagina – Paolo Angeletti Sindaco‘, care a fost insultată de militanți leghiști în timp ce se afla la standul partidului, în Corso Tacitus, în centrul orașului.

”Nu am fost tratată așa nici chiar în urmă cu 28 de ani când am ajuns în Italia.“, a declarat ea pentru Umbria Journal. „Sunt un real exemplu de integrare. Am o diploma în Științe Politice, am fost 10 ani angajată și de cinci am am activitatea mea pe cont propriu, o papetărie. Sunt președinta Asociației comercianților din Via Roma și împrejurimi și unul dintre puținii candidați de origine străină. Eram la stand atunci când acești „domni“ ai Ligii au început să îmi arunce considerații grele despre originile mele, despre riscul de siguranță, despre imigrație”, a povestit Cosmina.

 

„Este atitudinea tipică a celor care spun „încă mai sunteți pe aici? Din fericire vine acum Liga”.

În plus, pe pagina mea de Facebook au sosit observații, cu certitudine nu erau laude, de la oameni care îmi cereau socoteală cu insistență despre originile mele. Un exemplu clar al climatului care se respiră în oraș în aceste zile ale campaniei electorale. În ultimii ani, politica a divizat în loc de a uni și a scăzut încrederea, iar dacă am intrat în joc este pentru că eu cred într-o nouă politică. Dar nu poateguverna cu siguranță o logică rasistăși anti-democratica într-un oraș ca al nostru, în mod tradițional primitor, așa cum este Terni”, a declarat Cosmina.

Cosmina a povestit, pentru Gazeta Românească, despre incident și despre candidatura sa la Terni.

Cosmina Ioan, ați decis să vă implicați în politică la Terni. Cum ați ajuns să candidați pe lista civică ‘Terni Immagina – Paolo Angeletti Sindaco‘? Este o listă de stânga sau de dreapta?

«Am decis să candidez la la Terni, deoarece, după diploma în științe politice, obținută la Universotatea din Perugia, am lucrat întotdeauna și am colaborat cu asociații ale comercianților. Mai întâi Camera de Comerț, apoi Confesercenti. Am fost angajată la o papetărie 10 ani și de 5 ani am o papetărie în centru. De 2 ani sunt președintele asociației comercianților de pe Via Roma și împrejurimi și colaborez cu Confcommercio. Trăind în orașul meu și intrând des la Primărie, întâlnesc adesea persoane tot mai puțin competente și pregătite. Vremurile se schimbă, iar municipalitatea trebuie să fie înțeleasă mai mult ca o companie de administrat … O mașină mai eficientă .. Am candidat cu o listă civică de stânga pentru că cunosc și frecventez Partidul Socialist, de care sunt legată din motive ideologice și am acceptat cu entuziasm această aventură dificilă cu multă pasiune.»

Ați fost atacată în campania electorală, din cauza originii dvs. Cum s-a desfășurat incidentul?

«În timpul campaniei electorale am fost atacat cu un dublu mod .. unul pe social media, pe pagina mea de pe Facebook, unde probabil, neavându-mă în față, s-au dezlănțuiți cu întrebări și declarații josnice. „Italiană”? „Ar trebui să ți se controleze cazierul“ „Străino, pleacă de aici“ și multe comentarii cu privire la imigrație … Cealaltă întâmplare a fost la standul de partid, unde doi simpatizanți leghiști au avut tonul și modul de comportament foarte aprinse, spunându-și opinia: „Liga va veni ca în Nord și va alunga toți imigranții!!!“ Sincer, am dat înapoi, având un nume străin, pentru a placa conflictul și a nu declanșa alte discuții. Iar colegii de pe listă au încercat să direcționeze discuția către alte subiecte.»

V-ați păstrat cetățenia română? În afară de acest episod, v-ați simțit izolată în vreun fel pentru că nu sunteți născută în Italia?

«Am dublă cetățenie … Eu personal am avut câteva episoade. .. de fiecare dată legate de numele meu … Cu 5 ani în urmă, un furnizor din Bologna mi-a spus la primul transport: „Având în vedere numele dvs. ….. Pentru această primă livrare etc. etc etc …”. . Cu numele meu ???? Mă puteam numi foarte bine Mohamed și nu văd nicio problemă … Numele străin, culoarea pielii, rasa nu poate fi discriminatorie într-un discurs, într-o conversație sau email!»

În ce relații sunteți cu comunitatea română din Terni?

«Cunosc o parte din comunitatea românească din Terni. Am mulți clienți români, colaborez cu asociații românești din zonă … Dar să spunem că în prezent nu există un punct de referință în Terni pentru comunitatea românească … Ce ar putea fi creat!»

Cum comentați odiseea formării unui nou guvern în Italia? Ce părere aveți despre Luigi di Maio și Matteo Salvini?

«Comentariul meu cu privire la situația formării guvernului ar fi foarte lung …. Dar îl rezum astfel: Rușine! Di Maio s-a sucit de mai multe ori, doar ca să guverneze… Salvini a adoptat cauza coaliției cu Berlusconi, doar pentru a avea voturile din sud de la acesta și pentru a crește ca partid, dar nu au destule voturi pentru a guverna …. cum se va termina? Cred că promisiunile primului ne vor conduce la ce e mai rău … Și populismul celuilalt la ruina definitivă a Italiei …»

Sunteți interesată de ce se întâmplă în România? De care partid vă simțiți reprezentată?

«În ultimii ani, eu nu am mai urmărit politica românească … Sau puțin, aproape deloc. Până în urmă cu doi ani urmăream pe Sky știri și evenimente politice… cred că aș rămâne în continuare susținător al unui partid de stânga.»

Ce ar trebui să se schimbe în România pentru ca oamenii să nu mai emigreze în masă?

«Cred că sunt mult mai puțini emigranți români … A durat ceva timp pentru a atinge standardele europene minime … Am mulți prieteni și câteva rude acolo și văd stabilitatea lor economică … Au fost făcuți mulți pași înainte … noile generații au oportunități în România și nu visează atât de mult să emigreze …. Nu mai visează la „America”»

Vă gândiți să vă mai întoarceți definitiv în România?

«Nu m-am gândit niciodată să mă întorc în România … Am venit aici când aveam 11 ani, în 1990 …. A fost grea schimbarea și dezrădăcinarea… Nu cred că aș putea decide asta pentru fiica mea … Ar trebui să fiu forțată de condiții economice … De aceea am decis să candidez și să-mi pun la dispoziție profesionalismul și competența!»

Sorin Cehan

Sacrofano, Cornel Ciobanu candidat la alegerile locale: «Vrem să demonstrăm italienilor bunătatea noastră, a românilor»

Câți români candidează la alegerile din Italia? O româncă, respinsă la Spoleto, adeverința AEP depusă fără traducere autorizată

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Câți români candidează la alegerile din Italia? O româncă, respinsă la Spoleto, adeverința AEP depusă fără traducere autorizată

Româncă din Torino, prima din familie cu facultate: ”Dorința de a deveni cineva, eu româncă într-o țara străină, era tot mai puternică”