in

Bilanțul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei: 6178 de botezuri, 1494 de  cununii și 403 de înmormântări în 2022

Bilanțul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei – Marți, 14 februarie 2023, sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, avându-l alături pe Preasfințitul Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, au avut loc, lucrările Adunării Eparhiale și cea de-a noua ediție a Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, găzduite la Centro Mariopoli P.A.F.O.M, din localitatea Castel Gandolfo, în vecinătatea Romei. Alături de membrii clerici, monahi și mireni ai Adunării Eparhiale s-au aflat și preotese și alți mireni doritori, din parohiile Eparhiei, numărul total al participanților ridicându-se la peste 1000 de persoane.

Ziua a debutat cu slujba de „Te Deum” oficiată de PS Părinte Atanasie de Bogdania, după care Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a adresat participanților un cuvânt de binecuvântare și de bun venit.

PS Siluan, Episcopul Italiei: „Societatea catolică nu are preotese. Soțiile preoților noștri din Italia sunt într-o situație cu totul aparte”

Bilanțul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei – Adunarea Eparhială

 În prima parte a evenimentului au avut loc lucrările Sesiunii Ordinare a Adunării Eparhiale în cadrul căreia Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a prezentat Darea de Seamă privind activitatea pastoral-misionară, catehetică și culturală, socială și administrativă a Eparhiei, prezentând rapoartele sectoarelor de activitate ale EORI, aferente anului 2022, precum și perspectivele pastoral-misionare, social-filantropice și culturale pentru anul 2023 („Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română).

Opera socială din cadrul Eparhiei (prin Centrul Eparhial, toate parohiile și mănăstirile), în anul 2022 a depășit prin jertfelnicia credincioșilor și cu ajutorul lui Dumnezeu, suma de 1.640.802 € (incluzând și ajutoarele acordate prin proiectul Brațele Părintești, Toiagul ).

6178 de botezuri, 1494 de cununii și 403 de înmormântări

Referitor la slujirea PASTORAL-MISIONARĂ, la finalul anului 2022, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, număra 464 de unități pastoral -misionare: 285 parohii (alte 13 în formare), grupate în 26 de protopopiate, 6 mănăstiri, 2 schituri, 5 paraclise episcopale și 2 centre pastorale. În afară de parohii, mai există alte 138 locuri de slujire (filii), unde se săvârșesc periodic Sfânta Liturghie și se oferă asistență religioasă și duhovnicească.

Pe parcursul anului 2022:

• S-au cumpărat 5 structuri pentru slujire, cateheză și activități sociale (Roma 3, Novara, Venaria Reale; Chivasso, Bologna Vest); 4 terenuri (Monselice Este, Padova, Ladispoli, Biella); s-a primit in comodat de uz gratuit un teren (Settimo Torinese) și o parcelă de cimitir (Sanremo);

• S-au înființat 3 parohii și s-au săvârșit 7 hirotonii întru preot și 5 întru diacon. Numărul total al clericilor fiind de 314 (301 de preoți și 13 diaconi);

• S-au săvârșit: 6178 de botezuri, 106 de primiri sau reprimiri în Ortodoxie, 1494 de cununii și 403 de înmormântări.

Prea Sfințitul Siluan, Episcopul Italiei, despre pandemie: „Da, poți să mori!”

EVENIMENTE IMPORTANTE ÎN CADRUL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A ITALIEI:

• s-a pus piatra de temelie pentru viitoare biserică a parohiei din Monselice Este;

• s-au binecuvântat 9 iconostase (Cisterna di Latina, Milano II, Monfalcone, Abano Terme, Novara, Castiglione delle Stiviere, Vicenza, Macerata și Mănăstirea Spilimbergo);

• S-a inaugurat 1 (nou) lăcaș de slujire: Prato;

• S-au binecuvântat lucrările efectuate în alte 16 parohii;

Mai multe detalii AICI

Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò: „Atac criminal împotriva cetățenilor lumii” VIDEO

Congresul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

 În partea a doua a evenimentului a avut loc cea de-a noua ediție a Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Părintele Marian Preda, Consilier coordonator în cadrul Departamentului pentru Tineret, a prezentat nou-înființata asociație „Nepsis Italia”, iar părintele Gabriel Popescu, din echipa tehnică a portalului THEOFANIA.ro, a prezentat noua aplicație THEOFANIA pentru telefoanele mobile și tablete, care va fi lansată în curând. Asociația „San Lorenzo dei Romeni” a prezentat un clip video privind campania de promovare a acțiunilor filantropice desfășurate sau în curs de desfășurare.

 În cadrul Congresului, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a susținut o cateheză, cu tema: „Imnografia creștină – Tezaur catehetic, dogmatic și doxologic inestimabil al Bisericii”, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

 La eveniment au luat parte autorități civile și bisericești, române și italiene, care au transmis saluturile oficiale: doamna Gabriela Dancău, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Italiană, în Republica Malta și în Republica San Marino, domnul Gheorghe-Florin Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, doamna Adina Lovin, Însărcinat afaceri ad-interim pe lângă statul Vatican și doamna Maria Antonetta, reprezentantă a structurii gazdă.

 Lucrările congresului s-au încheiat cu un cuvânt concluziv, urmat de rugăciunea de închidere a lucrărilor.

 În după-amiaza zilei, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a avut o întâlnire pastorală și duhovnicească cu preoteselor și diaconițele prezente la Congres, iar Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania s-a întâlnit cu membrii mireni prezenți la Congres. Clericii au participat la o sesiune de lucru propusă de o comisie a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, despre proiectele și granturile din anul 2023.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

Episcopul de Cremona: „Doar preoții și diaconii vaccinați pot distribui împărtășania”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
Moartea lui Marian Simulescu

Marian, un muncitor în construcții care a murit la locul de muncă în Massa Carrara: iubita sa, Alina, încă nu crede

Italia Nutella aruncată livadă măslini

Italia, peste o suta de kg de Nutella aruncată într-o livadă de măslini: ”I-ar fi bucurat pe mulți copii”