in

Biserică ortodoxă română inaugurată la Rieti. Primarul de dreapta: «Le cerem românilor respect pentru tradițiile și legile noastre»

Vineri, 23 aprilie 2021, a avut loc, în localitatea Rieti, din protopopiatul Lazio II, inaugurarea bisericii ortodoxe române a comunității din acest oraș.

Noua biserică este o construcție din lemn, în stil maramureșean, fiind a doua din Italia de acest gen, prima fiind construită, cu câțiva ani în urmă, în orașul Moncalieri, informează Episcopia Italiei.

Slujba de inaugurare (Te Deum de mulțumire) a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, avându-i alături pe Preacucernicul Părinte Protopop Gabriel Ioniță, Preacucernicul Părinte Paroh Constantin Holban și pe alți preoți din zonă, în prezența credincioșilor parohiei și a multor copii, bucuroși de a se juca în „curtea bisericii”.

Inaugurarea bisericii ortodoxe de la Moncalieri, primul lăcaş românesc de cult ortodox edificat pe teritoriul italian

Biserica este închinată Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș și Sfintei Mucenițe Varvara, ocrotitoarea orașului Rieti.

La ceremonie au mai fost prezenți și primarul orașului Rieti, domnul Antonio Cicchetti, și episcopul catolic de Rieti, Domenico Pompili, însoțit de preoți din localitate.

Evenimentul a fost unul mult așteptat, deoarece parohia de aici, în urma cutremurului din 2016, a rămas fără o locație proprie, iar biserica nouă din lemn reprezintă un loc de rugăciune și de manifestare a identității românești de pe aceste meleaguri.

La finalul ceremoniei, Preasfințitul Siluan a adresat un cuvânt de felicitare și de încurajare credincioșilor prezenți, îndemnându-i să se pregătească sufletește și duhovnicește pentru Praznicul Învierii, cu aceeași râvnă cu care își curățesc casele și își pregătesc bucatele.

„Sărbătorim cu toții împreună o mare ocazie – a declarat primarul orașului Rieti, Antonio Cicchetti, amintind de rolul important al poporului român în istoria și cultura europeană – Pentru ca în acest oraș fiecare să poată exprima liber ceea ce are în suflet și să poată dona ce are în bagajul său cultural cu un schimb civil care cere un singur lucru: respectul pentru istoria, tradițiile și legile celor care sunt nativi din această zonă.

Am construit marea noastră patrie cu sacrificiu, chiar și cu sânge și, de asemenea, am adaptat-o ​​cultural la nevoile vremurilor. Le cerem respect la fel cum noi, îmbrățișând pe toată lumea într-o iubire universală, garantăm respectul pentru libertățile și gândurile altora.

Este un moment mult așteptat, rod al angajamentului oamenilor de bunăvoință. În sfârșit am reușit și astăzi este o zi de sărbătoare pentru toată lumea », a declarat Antonio Cicchetti (Forza Italia), citat de Il Messaggero.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
diaspora punct vaccinare

Românii din diaspora vor să se vaccineze în țară. Cer puncte de vaccinare în aeroporturi pentru cei care se întorc de Paște

mama_tata PE

Cuvintele ”mamă” și ”tată”, interzise în documentele interne ale PE. «Ideea este tipic dictatorială»