in

Cuvintele ”mamă” și ”tată”, interzise în documentele interne ale PE. «Ideea este tipic dictatorială»

Mai multe publicații din România au difuzat în ultima perioadă știrea potrivit căreia Legislativul european a elaborat un nou ghid lingvistic, destinat politicienilor și oficialilor, prin care este interzisă folosirea unor termeni ca „mamă”, „tată”, „trans”, „gay” sau „lesbiană”, denumiri care ar putea fi lipsite de respect pentru anumite minorități etnice sau de gen (LGBT).

Potrivit publicațiilor, care preiau ziarul italian Il Giornale,  „cea care a denunțat indicațiile Parlamentului European este Simona Baldassarre, europarlamentar din partea Partidului Liga lui Salvini”. Nu este vorba despre interzicerea folosirii acestor termeni – este replica Parlamentului European.  

Instituția a transmis că la nivelul PE există un glosar intern, adresat în special traducătorilor din instituție, cu scopul asigurării utilizării unui limbaj nediscriminatoriu și incluziv. 

Acesta recomandă utilizarea termenului incluziv ,,părinți” strict în contextul formularelor administrative și al contextelor asemănătoare, se arată într-un comunicat al Parlamentului European. 

Documentul este de uz strict intern, se adresează în special traducătorilor din Parlamentul European care lucrează într-un mediu complex în care multilingvismul constituie norma și nu a fost conceput pentru a emite recomandări referitoare la activitatea și declarațiile deputaților europeni.”, potrivit unui comunicat dat de Parlamentul European.

Președintele Academiei Române: ”E posibil să fim tiranizați de o anumită atmosferă a inculturii”

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, consideră că decizia luată la Bruxelles de a interzice folosirea cuvintelor ”mamă” și ”tată” în documentele interne de la Parlamentul European este una de tip dictatorial.

”Ideea de a interzice cuvinte este tipic dictatorială. Academia este o instituție care păstrează ce e bun. Pe măsură ce interzici cuvintele, omul le va repeta mai mult. Ne mai mirăm că se interzic bucăți muzicale”, a punctat, la Aleph News, academicianul Ioan-Aurel Pop.

Președintele Academiei a vorbit despre noua ordine mondială, în care se introduce o ”atmosferă a inculturii”.

”E posibil să fim tiranizați de o anumită atmosferă a inculturii. Cum să spunem că William Shakespeare trebuie interzis, corectat… E ca și cum aș spune că dau azi o lege, apoi dacă legea este de azi eu nu pot să am pretenția ca cei vechi să o știe. Sunt chestiuni care țin de ideea de dictatură, ne obligă să facem ce dorește acea voință. Se știe că regimurile de dictatură de oriunde și oricând sunt considerate regimuri primejdioase.

Există anumite forțe care ne-au răpit din drepturile cetățenești. Eu am spus ceea ce am vrut să spun, dar sunt oameni care sunt vulnerabili. Ne-am luptat să eliminăm aceste dictări și acum ne trezim restrânși în drepturile noastre, obligați să gândim cum vorbește o grupare.”, a explicat profesorul Ioan-Aurel Pop.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Biserică ortodoxă română inaugurată la Rieti. Primarul de dreapta: «Le cerem românilor respect pentru tradițiile și legile noastre»

Localitate în apropiere de Taormina şi de plajele coastei estice a Siciliei scoate la vanzare aproape 900 de case, la prețul de 1 euro