in

Candidată română la Consiliul Local din Capaccio, Salento: ”Avem multe proiecte pentru imigranți”

Elena Dincă are 44 ani, este originară din Lehliu – Gara, judeţul Călăraş iar în prezent locuieşte  în Capaccio, provincia di Salerno. Este traducător şi mediator cultural, înscris în lista mediatorilor recunoscuţi şi acreditaţi în provincie. Este căsătorită și are două fete.

A decis să se implice în politică şi să candideze pentru un loc în consiliul local pentru a-l susţine pentru postul de primar pe Nicola Ragni, fost viceprimar al localităţii, o persoană care a ajutat foarte mult comunitatea de români. ”În el am găsit o persoană dispusă să asculte şi problemele noastre ale românilor. Un om cinstit, muncitor, cumsecade…”, ne-a declarat Elena.

Româncă este şi preşedinta asociaţiei ”Acasă departe de casă”. ”Colaborez cu diverse asociaţii importante din care aş aminti Caritas Salerno, ARCI Salerno, SISAF Salerno. Sunt un traducător  autorizat şi colaborez cu diverse Tribunale: Avelino, Salerno,Vallo della Lucania, Roma, Napoli,  Polizia şi Carabinieri.”, a mai precizat ea.

Care au fost problemele cu care v-aţi confruntat ca imigrant, de când sunteţi în Italia?

Probleme ca imigrant  nu am avut, din punctul acesta de vedere am fost norocoasă, familia soţului meu este o familie de emigranţi, au lucrat mulţi ani în Elveţia şi au ştiut ce înseamnă a fi departe de ţara ta, am fost foarte bine primită şi ajutată să mă integrez. Probleme au avut alţi români care au venit mai târziu în zona noastră, la început veneau clandestini, fără vize şi deci aveau mari probleme cu actele de rezidenţă, de călătorie, certificate de naştere pentru copii născuţi în Italia, asistenţă sanitară, etc. Am început să ajut din compasiune sau de ce nu din plăcerea de a ajuta un “român de-al meu”. Mai târziu am devenit un Mediator Cultural foarte cunoscut în zonă şi puţin câte puţin am descoperit că problemele lor erau mult mai mari şi am încercat să le rezolvăm împreună. Persoane care plecau din România din speranţa unui trăi mai bun, de multe ori păcăliţi de alte “persoane” care s-au îmbogăţit din durerea altora, ( transportatori care promit un loc de muncă inexistent, cămătari care dau bani cu împrumut pentru plata transportului în Italia unde, ar fi trebuit să găsească  un loc de muncă, etc.).

Când aţi decis să vă implicaţi în politică?

În luna ianuarie a acestui an, când au început să se facă listele electorale. Nu am avut însă o activitate politică până în prezent. Am decis să candidez în lista civică ”ALTRA CITTA’”, în coaliţia care susţine candidatul  Nicola Ragni  pentru funcţia de primar.

De ce Nicola Ragni?

Pentru că în el am găsit o persoană dispusă să asculte şi problemele noastre ale românilor şi nu numai.  Îl cunosteam ca simplă persoană, cetăţean al oraşului nostru sau vecin de stradă de mulţi ani, aproape de când eu m-am stabilit în Capaccio. Un om cinstit, muncitor, cumsecade,  un ”imprenditore” care a avut diverse funcţii în primăria noastră: consilier, viceprimar. Dar l-am cunoscut cu adevărat în momentul în care i-am cerut ajutorul într-o problema adevărată. O româncă, mama a doi copii minori s-a simţit rău la locul de muncă şi a murit, o adevărată tragedie. În acele momente am cerut ajutorul în numele familiei, lui Nicola Ragni, care pe atunci era viceprimar şi care a răspuns imediat şi fără ezitare cerinţelor noastre.  În acel moment am înţeles ce persoană specială este, am înţeles că omul la nevoie se cunoaşte.  La scurt timp după această întâmplare  dar  din motive personale Nicola Ragni a demisionat din funcţia de vicepimar al primăriei Capaccio.

Când vi s-a propus să candidați? Ce atuuri credeți că aveți?

În luna decembrie a anului trecut, am mers la dumnealui cu o altă problemă legată tot de comunitatea noastră a românilor iar atunci dumnealui mi-a propus să candidez în Coaliţia care îl susţine la noile alegeri.

Mi-a spus: ”În loc să vii de fiecare dată să ceri ajutorul meu, de ce nu candidezi tu, în acest fel poţi reprezenta comunitatea ta în Consiliul Comunal iar când este nevoie o poţi ajuta din interior. În această coaliţie sunteţi toţi tineri, fără experienţă politică dar toţi mari profesionişti, fiecare în sectorul lui de specialitate , avocaţi, oameni de afaceri, etc. Din echipa noastră ne lipseşti doar tu, mediator cultural cu experienţă în sectorul social şi imigraţie.”.

Aceste fraze m-au convins şi am acceptat să candidez.

În programul electoral al Coaliției, sunt și probleme legate de străini?

Am pus de la început condiţia  ca în programul  electoral să fie introdus  şi proiectul nostru, proiect care constă în  crearea unui oficiu pentru imigraţi, “sportello immigrati”, un oficiu unde imigranții, indiferent de naţionalitate, pot expune problemele lor, un loc unde pot găsi un avocat, un asistent social, un psiholog, etc. plecând de la ideea că emigratul nu este numai o problemă în societatea italiană, imigratul este şi o necesitate.

Vom organiza cursuri de limba Italiană, cursuri de prim-ajutor , pentru îngrijitoare cum să administreze medicamentele prescrise de medicul de familie persoanei pe care o îngrijeşte, cursuri de bucătărie, etc.  În momentul în care un angajator caută un lucrător acesta va fi informat de drepturile şi obligațiile lucrătorului.

Vom mai crea un centru recreativ, un bar, o sala lectură,  o sală computer unde imigrantul poate comunica cu familiarii rămaşi în ţara de origine.

Ce mesaj aveți pentru conaționalii din Capaccio?

În profesia mea de mediator cultural am avut ocazia să cunosc foarte mulţi români, majoritatea oameni  deştepţi, cinstiţi şi muncitori, Aceste persoane frumoase în suflete au dreptul să aibă reprezentantul lor în Consiliul Comunal.  Am decis să îi reprezint cu mândrie şi respect şi le mulţumesc tuturor pentru încredere.

Andi Rădiu

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Petrica Romaniuc, candidată româncă la Erba, dorește înfrățirea orașului ei natal, Galați și localitatea de adopție, Erba

Drept la replică, PNL Spania, aripa Marius Ioan: ”Mihai Petre Săbăilă poate fi considerat un impostor, disperat după funcție”