in

Petrica Romaniuc, candidată româncă la Erba, dorește înfrățirea orașului ei natal, Galați și localitatea de adopție, Erba

Petrica Romaniuc, în vârstă de 42 de ani, este  candidată româncă la alegerile administrative care vor avea loc duminică, 11 iunie 2017, la Erba. Ea dorește să obțină un post de consilier local , candidând pe lista civică Buonsenso .

Am stat de vorbă cu doamna Petrica ore în șir. Am întrebat-o în primul rând de ce a acceptat să candideze și ce anume își dorește să realizeze dacă va câștiga alegerile.

“ Trăiesc de 15 ani în localitatea Erba și de ceva vreme sunt voluntar în asociația Buonsenso Erbese, care promovează, încurajează, dezvoltă activități culturale, comerciale, turistice, organizează seminarii și activități didactice deschise tuturor cetățenilor. Din această asociație s-a născut și lista civică BUONSENSO, care dorește ca  activitatea administrativă să fie bazată pe onestitate, omenie și bun simț, iar aleșii locali să aibă un dialog deschis cu toți cei care au nevoie, în special cu persoanele nevoiașe, bătrânii, cei aflați în căutarea unui loc de muncă, întreprinzători, tineri, într-un cuvânt cu poporul și să depună toate eforturile pentru a-i ajuta. Consider că pot fi o voce a comunității românești din Erba și nu numai.

Doresc să pun bazele înfrățirii orașului meu natal, Galați și  localitatea în care locuiesc, Erba, pentru a întări legătura între cele două popoare, pentru a favoriza un schimb de experiență între întreprinzători, tineri și autorități locale. Avem ce învăța unii de la alții.”

Ce împrejurări v-au adus în Italia?

“Am venit în Italia în urmă cu 15 ani, împreună cu soțul, cu gândul de a munci o perioadă de timp pentru  a economisi ceva bănuți și a ne reîntoarce…Din păcate nu a fost așa. Câteva luni s-au transformat în ani și ani, ne-am amăgit să zic așa an după an si iată că încă suntem aici…sau parcă alergăm tot timpul după o himeră. Situația financiară care o aveam pe atunci, ca simpli angajați, nu ne permitea să ducem viața care ne-am fi dorit-o, de a ne cumpăra o casă, de a călători , de a duce un trai decent…În acea perioadă era boomul de a emigra în Italia și când vedeai pe cineva că se întoarce acasă cu o mașină nouă și ceva bani îți puneai întrebarea:eu aici cât va trebui să muncesc pentru a-mi permite aceste bunuri ?”

Au existat probleme de integrare sau legate de faptul că sunteți străin, de când ați ajuns în Italia?

“Consider că m-am integrat bine în societatea italiană. Am avut norocul de a studia limba italiană încă din liceu și pot spune că m-a ajutat mult. Cunoașterea limbii a facilitat obținerea în scurt timp a unui loc de muncă. Am început ca menajeră într-o familie nobilă, unde am învățat să gătesc mâncăruri tradiționale italiene, m-au învățat tabieturile lor și chiar m-au tratat ca pe un membru al familiei.

De-a lungul șederii mele în Italia am avut și un episod mai neplăcut , am lucrat și nu am fost plătită. Pentru că nu aveam contract de muncă nu am putut recupera banii.”

România mai înseamnă “acasă” pentru dvs.? Vă e dor de locurile natale?

“Locul natal va rămâne mereu în inima mea indiferent unde trăiesc sau indiferent unde mă vor duce valurile vieții.Orașul Galați este și va rămâne pentru mine acasă…Aici m-am născut, aici am copilărit, am primit educația celor 7 ani de acasă și m-am format ca om. “Acasă” înseamnă pentru mine în primul rând cei dragi, familia numeroasă de odinioară, cu mătuși, unchi, veri, toți uniți la bine și la greu, oamenii de acasă care nu sunt atât de reci si agitați ca aici, liniștea pe care o găsesc în satul românesc atunci când merg în vizită la o mătușă îmbătrânită înainte de vreme, care cu toate greutățile prin care a trecut zâmbește și îți oferă din inima puținul pe care îl are în ogradă.  Iubesc faleza din Galați, de care mă leagă multe amintiri, iubesc casa părintească care din păcate a ramas fără parinții mei dragi care mă așteptau în prag cu bucatele mele preferate, ador sărbătorile și datinile noastre, iubesc meleagurile frumoase ale României, pământul strămoșesc, ador mirosul teilor de pe strada Domnească din Galați și Dunărea Albastră . Pot spune cu mâna pe inimă că „NICAIERI NU E CA ACASA !”

V-am trezit emoții puternice și citesc în ochii dvs. bucuria amintirilor de acasă… mă bucur că nu ați uitat de unde ați plecat….”Acasă înseamnă acum pentru dvs și orașul în care locuiți, Erba.

“Da, așa este. Erba pentru mine înseamnă a doua casă, este orașul în care m-am maturizat, orașul care m-a ajutat să mă realizez pe plan financiar, aici am reușit să obțin ceea ce se spune în popor: „În viata trebuie să dai nastere unui copil, sa faci o casă si sa plantezi un copac „. Eu toate acestea le-am realizat aici, este locul unde am conștientizat că de fapt iubesc țara mea mai mult decât îmi imaginam, aici este locul unde mi-am luat viața în mâini și nu am așteptat nimic de la nimeni, cu toate că a fost scump prețul pe care l-am plătit pentru a fi împlinită și indiferent care va fi rezultatul acestor alegeri locale, cel puțin voi avea mulțumirea sufletească că am încercat și acest lucru în viața mea!!! Mulțumesc tuturor pentru susținere și încrederea acordată”.

Larisa Axinia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Grotte, pensionar jefuit și bătut, doi italieni și un român judecați

Candidată română la Consiliul Local din Capaccio, Salento: ”Avem multe proiecte pentru imigranți”