in

Cât costă să fii român în Italia? Familie cu trei copii, cu un singur salariu: „Nu ne lipsește nimic, cred că în România ar fi foarte greu”

 Români în ItaliaCât costă să fii român în Italia – Ion a plecat în Italia în 2007 cu 100 de euro în buzunar și multe vise. Acum are familie, trei copii şi cu un singur salariu. Cum se descurcă?
La o oră de lacul Como, la marginea unui sat cu 6.000 de locuitori, locuiesc Ion Hotca, soția și cei 3 copii. Au modificat o fostă baracă în spatele sediului firmei unde lucrează Ion și de atunci trăiesc în liniște, arată un reportaj observatornews.ro.

Cât costă să fii român în Italia

Acasă e doar Matia, băiatul cel mic. Ceilalți doi copii sunt în România, la bunici. Matia e singurul care are doar prenume italian. Dintr-un motiv simplu. Ion nu-și mai vede copiii întorcându-se vreodată în România, să-i mai strige cineva pe nume românesc. „Eu viitorul vreau să-l fac aici deocamdată.” Nu crede că vreunul dintre copii se va întoarce să trăiască în România.

Plecarea în Italia

Imediat după aderarea României la Uniunea European, Ion și-a făcut bagajele, și-a luat viitoarea soție și au venit în Italia.

„Bani în buzunar 100 de euro cred dacă aveam, dar vise toți ne-am făcut vise. Se zicea că umblă câini cu covrigi în coadă și nu prea au umblat, în special la mine, pentru că oriunde am mers toți m-au înșelat, peste tot. Românii care sunt patroni m-au înșelat foarte mult dar asta e, am mers în față.”

Azi lucrează pentru un italian și asamblează mobilă în toată Europa. Puțin câte puțin, s-a ridicat. Ion aduce singurul salariu în casă, 2.000 de euro pe lună. La care se adaugă 200 de euro alocație pentru fiecare copil.

>>> Artistă născută în România cucerește publicul italian. Și-a lansat primul album de covers de ziua ei. Cine este Loredana Errore

„E greu pentru toată lumea”

„E greu pentru toată lumea, dar aici îți permiți să trăiești zi de zi. Nu duci lipsă pentru ziua de mâine.”, spune soția sa, Isaura.

„Nu pot să zic că mă îmbrac de la Giorgio Armani, dar ne permitem cam tot, cu 3 copii, să știți că foarte bine, nu ne lipsește mâncare, nu ne lipsește nimic, cred că în România, foarte greu ar fi.”, completează Ion

Maricica, 55 de ani, riscă să fie scoasă în stradă cu doi copii, din care o fetiță handicapată: ”Nu vreau ca fiica mea să fie traumatizată din nou”

În ziua de salariu, se împart banii

Energie electrică – 50 de euro/2 luni
Gaz – 100 de euro/lună
Rate – 200 euro/lună
Cumpărături – 200 euro/săptămână
Cumpărăturile săptămânale sunt în jur de 200 de euro pentru toți 5. Când intră într-un magazin, Ion face tot timpul comparație cu ce mai știe din România.

„Acum s-au scumpit și aici, dar oricum e diferență foarte mare de prețuri și de cumpărăturile pe care le făceam aici și ce făceam în România. Tot timpul acolo dădeam cu 50 de euro în plus.”

Românii din țară află cât costă să trăiești în Italia

Ajutor de la primărie

În Italia, autoritățile locale calculează de câți bani are nevoie o familie cu 3 copii să se întrețină. Ion și Isaura câștigă mai puțin de jumătate din medie, așa că statul intervine. În fiecare an primesc de la primărie 1000 de euro, care acoperă chiria pe 3 luni. În plus, în fiecare vară li se returnează bani din cheltuielile pentru școală.

„Știu că e 4 euro mâncarea, ne dă vreun euro 40 înapoi pe zi”, soune Ion.

Primăria chiar i-a propus un ajutor de şomaj, dar a refuzat.

„Eu am zis mie nu-mi trebuie nimic pentru că eu deocamdată merg binișor. Am dreptul, dar am zis să-l ia cei care au nevoie, cea de acolo s-a mirat și a zis ei dacă ar fi toți ca dumneavoastră ar fi altfel.”

Cu ajutorul statului italian, diaspora românească din peninsulă e tânără şi tot mai numeroasă. E obişnuit pentru familiile de români să aibă între 3 şi 5 sau chiar 7 copii. Aici simt că îşi permit şi să-i facă, şi să-i crească. Şi chiar dacă pandemia a zdruncinat serios economia, iar criza preţurilor se simte şi acolo, Italia rămâne prima opţiune a românilor care au divorţat de România.

>>> „Mă numesc Roxana, sunt româncă și caut o casă în Florența”: agentul imobiliar închide telefonul

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

Miriam Ciobanu, studentă de 22 de ani, a fost ucisă de o mașină condusă de un șofer beat și drogat, la Paderno del Grappa (Treviso)

barbat ranit sageata genova

Genova, justiție ca în Evul Mediu: bărbat lovit în piept de o săgeată, dus în stare foarte gravă la spital