in

Cezar Nicolae, cardiolog român la Milano: ”Am un proiect care rezolvă o infinitate de probleme medicale”

Cezar Nicolae este originar din Braşov, are 46 de ani şi este cardiolog la centrul de diagnosticare ”Marstesana” şi ASL din Milano. În ciuda greutăţilor şi a crizei care a lovit Europa, a pus pe picioare un proiect ambiţios numit ”Holter Dinamico-Cardiaco” care oferă consultanţă cardiologică la domiciliu în mod eficient şi rapid, cu rezultate a analizelor în maxim 48 de ore.

Un alt român de succes din Italia.

Când ai venit în Italia şi care au fost motivele pentru care ai decis să te stabileşti în Peninsulă?

Am venit în Italia în 1992 imediat după ce am terminat stagiul militar, la început mi-a fost greu, ca orice român într-o ţară străină. Am urmat cursurile de limbă şi cultură italiană la Universitatea pentru străini din Perugia, în același timp munceam ca muncitor în fabrică, recepţioner în hoteluri, sau infirmier, pentru a-mi acoperi cheltuielile de studii, materialele didactice, chiria, etc.

Am ales să vin în Italia din mai multe motive: muncă și carieră, cultură, mâncarea şi originea bunicului meu care se născuse în Chianti Senese (Toscana). Bunicul fusese prizonier în timpul celui de-al doilea război mondial în Iugoslavia, reuşise să fugă împreună cu alţi prizonieri în România, acolo unde s-a astabilit.

Cum a apărut pasiunea pentru medicină?

De când eram copil, aveam o atracţie puternică de a face orice pentru a vindeca oamenii. Am început ca simplu asistent medical şi am vrut să-mi perfecționez mai mult capacităţile în ştiinţa de asistenţă medicală, urmând cursurile la Universitatea de Medicină şi Chirugie “La Sapienza” din Roma, specializându-mă în cardilogie.

Care este relaţia cu pacienţii români şi raportul cu colegii italieni?

Raportul cu pacienţii români este acelaşi cu a celorlalţi pacienţi. Pentru mine pacienţii nu au naţionalitate, culoare politică, orientare sexuală, etc. Pentru mine sunt oameni. Am fost responsabil pe toate secţiile Centrului de diagnosticare şi a personalului medical. Nu eram văzut foarte bine, eram „cel care tăia şi spinteca colegii”. Trimisesem acasă vero 10 asistenţi medicali.

Sunt perfecţionist şi îmi place ca lucrurile şi meseria pe care le desfăşor să fie duse la bun sfârşit cu rezultate pozitive. Acum lucrez pe cont propriu ca liber profesionist.

Ce îmi poţi spune despre sistemul sanitar românesc şi care este părerea ta despre exodul colegilor din România?

Când vorbim de „Sistem Sanitar”, vorbim despre sănătatea unei societăţi. România are societatea cea mai bolnavă din Europa. Deci, „Sistemul Sanitar” este pe butuci. Trebuie depolitizat şi reconstruit din rădăcini. Dacă construieşti spitale noi pe un subsol alunecos acesta nu stă în picioare, cade. Deci, trebuie schimbate rădăcinile. Aici mă refer la persoane care sunt în sistem care nu au făcut nimic pentru reconstruire.

Exodul medicilor este justificat. Nu poţi opera cu bacterii în sala de operaţie. Nu poţi medica cu un dezinfectant ineficient. Nu poţi lucra cu un director de spital care răspunde cerinţelor politicienilor. Nu poţi opera o persoană cerându-i bani pentru a avea o operaţie sigură. Dreptul fiecărui cetăţean este acela de a avea siguranţa sănătăţii. Sănătatea este pilonul principal al unei societăţi.

Ce poţi spune despre acest proiect în care eşti implicat în prezent, care a fost impulsul şi de unde a pornit?

Proiectul a pornit din dificultăţile întâlnite pe parcursul activităţii desfăşurate. Lucram cu o Coperativă de hoţi şi borfaşi. Îmi luau 40% din câştigul meu. Plăteam taxe 22%. Deci, rămâneam cu puţini bani şi lucram de dimineaţă până seară târziu, mai aveam şi responsabilitate mare.

Într-o zi când mă întorceam de la serviciu am stat şi m-am gândit bine. Cum aş putea să lucrez fără această Cooperativă? Simplu, îi las şi rămân fără serviciu. Lucram cu ei în acest Centru de Diagnoză. Deja terminasem misiunea de a-l pune pe picioare, după care am hotărât să întrerupt raportul cu toţi. După două luni m-a sunat directoarea centrului să mă întrebe dacă eram disponibil să lucrez cu ei fără Cooperativă. Binenţeles că răspunsul meu a fost afirmativ, DA!

La acest proiect am lucrat doi ani. Doi ani de zile de gândire şi investiţii materiale. Dificultatea în care vedeam pacienţii că veneau în acest Centru de Diagnostic, transportaţi cu ambulanţe pentru care plăteau în jur de 80-100 de euro. Timpul de aşteptare pentru un examen era destul de lung 1-3 luni, familiile trebuiau să piardă o zi de serviciu …deci bani pierduţi… toate aceste aspecte m-au determinat să gândesc acest „Problem Solving”.

Proiectele au ca punct de plecare o infinitate de probleme. Prin aceste proiecte se încearcă rezolvarea acestora. Proiectul ”Holter Dinamico-Cardiaco” a fost fondat de la o serie de problematici întâlnite în cariera mea profesională şi are ca obiectiv principal realizarea examenelor de cardiologie la domiciliul pacienţilor.

Acest serviciu vine în întâmpinarea şi rezolvarea persoanele care nu au posibilitatea şi timpul de a se deplasa în centrele sanitare, în special persoanele vârstnice şi persoane nonautosuficiente.

Care sunt concret avantajele pentru pacienţi?

Avantajele proiectului sunt: confortul – comoditatea de a avea lucrătorul sanitar la domiciliu, profesionalism – exemenele se realizează de către un asistent medical cu experienţă, rapiditate – timpul de aşteptare este redus de la 1-2 luni la 1-3 zile, economisire – economie de timp şi economie de bani, variabilitate – preţuri mici, calitate mare accesibilă tuturor, competitivitate – analizele sunt examinate în laborator de către o echipă de medici specialişti.

La acest proiect poate să adere direct şi alte categorii care doresc să-şi dezvolte într-o creştere majoră propriile activităţi, cum ar fi: societăţile care oferă asistenţă domiciliară privată şi convenţional, clinici cu specializare în medicină generală, clinici cu specializare în cardilogie, case de asigurări, clinici pentru îngrijire medicală, azile de bătrâni, case de pensii, săli de fitness, săli de sport, grădiniţe şi şcoli.

Carmen Scorțanu

Pentru contact și informații puteți vizita următoarele pagini:
https://www.facebook.com/esamicardiologici/?pnref=story
https://www.esamicardiologici.it

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sărbătoare mare la Verona – ”Festivalul iei românești”: concursuri, muzică și dansuri populare

Palermo, devalizau locuinţe la indicaţia îngrijitoarelor, 11 români arestați