in

Claudia Machonici, Sicilia: ”Românii muncesc aici și 16 ore ca să își întrețină familiile”

Claudia Antonela Machonici are 43 de ani, este originarā din Brasov iar în prezent locuiește la Borgetto (Palermo), o comunā siciliană de 7200 de locuitori. Pas cu pas a câștigat încrederea administrației locale și datorită activităților constante pe care le-a avut, făcând o punte de legătură între comunitățile de străini și Primărie, a fost numită în octombrie 2015 “assessore” (șef de comisie în cadrul consiliului comunal, n.r.) pentru politicile comunitarie, relațiile cu rezidenții strāini si rezidenții comunitari, bibliotecā, serviciile informatice, politicā pentru tineret și șanse egale”, funcție pe care a avut-o până la sfârșitul anului trecut.

”Mā ocupam în principal de stabilirea de contacte de colaborare cu instituții publice și private, interne și externe, promovarea de proiecte educative, culturale și religioase, precum și de recuperarea și modernizarea Bibliotecii Comunale. Ultima, o structurā extraordinarā, cu spații imense și un patrimoniu de carte de invidiat.”, ne-a spus românca.

Claudia este de părere că mulți români din străinătate s-ar întoarce în România dacă salariul minim ar putea ajunge la cel puțin 350 – 400 de euro.

”Cred că în România vor trebui să se schimbe multe lucruri. Nivelul de trai este foarte modest pentru că salariile și pensiile sunt mici; nivelul de cultură generală, deși excelențele continuă să fie numeroase, a devenit mediocru în timp; se pune prea puțin accent pe valorizare turismului, a artei, a culturii, pentru promovarea produselor românești (de optimă calitate) și a investițiilor străinilor în România. În mod specific, în ce privește întoarcerea acasă a românilor, cred că în momentul în care salariul în România ar putea ajunge la cel puțin 350 – 400 de euro pentru necalificați sau pentru calificările inferioare, mulți dintre noi s-ar întoarce acasă. Pentru cei cu studii superioare cred că este mult mai ușor să se găsească de lucru în România, dar salariile de mizerie îi obligă să se mulțumească cu o funcție în străinătate, inferioară capacității personale, dar care le permite un trai decent. În momentul în care în România salariile vor crește și se va asigura un nivel de viață mai bun, mulți se vor întoarce.”, a spus românca răspunzând la întrebarea campaniei ”Ce-ați schimba în România?”, întrebare care a dat startul campaniei inițiate de agenția de presă ”Diaspora Azi” – APDA.

Românca a mai declarat că situația multor românce din Sicilia este foarte grea. ”Din nefericire în Sicilia cea mai mare parte dintre îngrijitoarele pentru bătrâni, a menajerelor și a muncitorilor agricoli, în special în localitățile mici, lucrează fără contract de muncă, suportând abuzuri nenumărate. Am întâlnit persoane tinere care au uitat și data de naștere a propriilor copii, care muncesc 12-16 ore pe zi ca să își întrețină familiile pe care le-au adus aici.

A.R. – APDA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Încă un român mort la muncă în Italia: Ioan Craiu, 32 de ani, ucis la o oțelărie din Verona

Prima zi de școală, suferința copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate. «În dimineaţa în care mama sa a plecat la munca în Italia, a fugit de la şcoală»