in

Comitetul asociațiilor de la Roma, declarații ale participanților: „Această întâlnire este un miracol”

Gabriel Pîrjolea, consilier local la Riano: «Această întâlnire este un semnal că reprezentanţii românilor din Roma există şi însuşi faptul că se întâlnesc să discute în plan public aceste iniţiative este un lucru important. Problema este că discutăm fără să avem o bază temeinică. Nu avem o bază legislativă, nu avem nişte norme metodologice după care să ne orientăm. Într-un fel, din ceea ce spune legea 299 din 2007 , pot participa la acest Congres toţi românii care sunt în diaspora.

Astăzi, din punct de vedere legal, reprezentanţii aleşi sunt consilierii locali, care trebuie să participe la acest Congres. La acest Congres trebuie sa participe cât mai mulţi români care să poată demonstra printr-un Curriculum pe care trebuie să-l trimită şi pe baza căruia să se facă selecţia de către cei de la Bucureşti, pentru participare, că sunt reprezentativi, dar au profesionalismul şi capacitatea de a reprezenta problemele românilor în contact cu instituţiile româneşti.»

Comitetul asociaţiilor, constituit la Roma, cere Guvernului României o Ordonanţă pentru Congresul Diasporei

Simona Cecilia Crociani Baglioni Farcaş, Irfi Onlus: «Au participat circa 40 de reprezentanţi ai asociaţiilor românilor din zona Lazio, dar şi din nordul Italiei, din Toscana, Emilia Romagna, acest lucru pentru mine e ca un miracol.

Astăzi, fiind prima întâlnire pe această temă, am dorit să discutăm mai întâi legea prin are a fost instituit Congresul, legea 299 din 2007, în care există foarte multe limite, vom pleca de aici cu un document semnat de toţi participanţii prin care vom propune o Ordonanţă de Urgenţă care să prevadă condiţiile de participare, numărul de participanţi şi tot ceea ce legea până acum nu a prevăzut.»

Eugen Terteleac, ARI: «Nu am putut să particip până la sfârşit la această întâlnire, pe care o consider foarte utilă, dar important este faptul că am clarificat cadrul în care ne aflăm: cadrul legislativ este insuficient şi conform legii actuale, orice român din diaspora va putea participa la Congresul din 30 noiembrie.

Practic la Bucureşti ar putea să vină patru milioane de români care au dreptul, conform legii, să participe. Noi nu putem alege pe nimeni în aceste condiţii. Cerem guvernului o ordonanţă de urgenţă pentru completarea legii.»

Carmen Scorţanu, Stindardul geto-dacic: « Este important că s-a ajuns la un acord, că nu au fost discuţii, nu au fost certuri, am constituit acest comitet ad-hoc şi vom cere Guvernului o ordonanţă pentru completarea şi modificarea legii.

Vor fi unii nemulţumiţi, vor spune că nu suntem reprezentativi, dar noi i-am invitat pe toţi. Vor mai fi şi alte întâlniri, şi în alte zone. mai avem de analizat şi alte idei, ideea este că noi dorim să avem reprezentanţi pe măsură în România, pentru acest Congres, dacă se va ţine. Acest Congres este important în măsura în care suntemn noi prezenţi acolo, toţi reprezentanţii, nu numai doi – trei, cât vor ei.»

C.V, S.C.



Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Comitetul asociaţiilor, constituit la Roma, cere Guvernului României o Ordonanţă pentru Congresul Diasporei

Cadoul otrăvit