in

Copiii români din Spoleto – Italia, apreciați și aplaudați de localnici la un festival multietnic

„FREE WOR(L)D per la Libertà di Espressione”, festival ce se adresează comunităților din diverse popoare ce trăiesc pe teritoriul italian, a oferit și comunității noastre românești din Spoleto, posibilitatea de a se exprima. Pentru promovarea culturii noastre în cadrul festivalului, duminică 20 octombrie 2019, a fost prezentă Asociația „Ziua Unirii” din Spoleto (PG), cu un program artistic susținut de grupul de elevi al “Școlii Românești” pe care asociația îl tutelează. Menționez că proiectul școlii românești din Spoleto este sprijinit de „Ministerul Românilor de Pretutindeni”.

În fața unui public alcătuit din români dar și din localnici curioși să ne cunoască cultura, organizatorii italieni, cu predilecție doamna doctor Valentina Tatti Tonni, a oferit oportunitatea de a putea arăta poporului autohton tradițiile și ospitalitatea românească.

Programul a avut un mare succes în fața publicului italian numeros, căruia i s-a transmis energia cântecului și dansului popular românesc, public care nu a ezitat totodată să participe chiar faptic la minunata Horă Românească al cărui ritm i-au fascinat.

La momentul folcloric au participat și două voci minunate ale artiștilor Monica Rusu și Sebastian Gândac. Bineînțeles, nu au lipsit zâmbetele provocate de un mic moment comic, interpretat de Elena Agapi alias „Chirița din diaspora”, monologul autentic fiind exprimat în italiană spre a-l înțelege toți.

Eforturile participanților programului, mai ales al copiilor și părinților, cât și al întregului staff din consiliul administrativ al „Asociației Ziua Unirii”, au fost răsplătite de aplauze prelungite, ovații și cereri de bis. Iată că într-o atmosferă de pură sărbătoare românească, publicul italian a fost antrenat în dansul frăției și al bucuriei la care au fost părtași, copiii școlii românești din Spoleto fiind „antrenorii” protagoniști ai momentului.

Menționez că înscrierile pentru școala românească din Spoleto sunt deschise pe tot parcursul anului, cursurile fiind gratuite și susținute de doamnele învățătoare Mihaela Țilea și Ramona Mihai.

Felicitări dragi copii români din Spoleto și mii de felicitări părinților care vor să insufle tinerilor, tradițiile românești! Felicitări și asociației „Ziua Unirii” pentru implicarea de a promova cultura românească!

Elena Agapi, Roma

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un român i-a uimit pe localnicii unui orășel din Sicilia: ”O mare lecție de civilizație și respect”

Eugen Tomac plânge la fereastra lui Orban: Sunt 3,5 milioane de români în străinătate, NU desființați ministerul diasporei