in

Creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi, 2 iunie, Înălţarea Domnului, ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în prezenţa Sfinţilor Apostoli, minunea având loc la 40 de zile de la Înviere Sa din morţi. Sărbătoarea, prăznuită în Joia din săptămâna a VI-a după Paşti, este cunoscuta în popor şi sub denumirea de Ispas. În această zi creştinii se salută cu „Hristos S-a înalţat!” şi „Adevărat S-a înălţat!”.

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor. În toate bisericile, mânăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

În popor există credinţa că odată cu Înălţarea Domnului, se înalţă şi sufletele celor adormiţi de la Săptămâna Luminată încoace. Sufletele care rătăceau, deveneau strigoi şi provocau neajunsuri oamenilor şi animalelor. De aceea în această zi se practicau ritualuri magice de apărare.

Iată câteva dintre obiceiurile de Ispas:

– sunt culese şi sfinţite plante despre care se crede ca au proprietatea de a alunga duhurile rele (leuştean, alun, paltin);

– se poarta foi de nuc la brâu, pentru că şi Hristos şi-a pus când s-a înălţat;

– se crede că cine moare de Ispas ajunge direct în cer;

– la Ispas se bat cu leuştean vitele, ca să se îngraşe;

– se taie păr din vârful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un furnicar „să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar! „

– în ziua de Ispas nu se dă foc şi sare din casă;

– ce se seamănă după Ispas nu rodeşte;

– în ziua de Înălţarea Domnului, femeile care au în familie morţi împart azime calde, ceapă verde şi rachiu pentru sufletele morţilor, pentru a avea merinde de drum când se înalţă la cer.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Traian Băsescu participă la ceremoniile dedicate Zilei Naţionale a Italiei

Criza ieftineşte apartamentele. Cât mai valorează locuinţele românilor