in

Cristina Elisei dorește schimbarea imaginii românilor la Brandizzo. “Vrem să schimbăm ceva pentru noi toţi, pentru familiile noastre”

Are 36 de ani şi crede cu tărie că implicarea în viaţa comunităţii locale este indispensabilă integrării, fiind un mod în care ar putea fi schimbată percepţia generală cu privire la români: „Noi nu prea avem interes pentru aceste lucruri. Le-am spus oamenilor că votând avem un mod de a demonstra că ne-am integrat, că suntem o parte importantă aici, în Brandizzo, putem fi cunoscuţi nu numai prin lucrurile negative, ci şi prin participare şi spirit civic, însă oamenii nu sunt foarte interesaţi.

Candidează pe lista civică, deşi niciun român nu are drept de vot

Până la urmă, ştiţi cum e: Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în sac. Nu poţi să obligi, cuiva să-i iei cu forţa se poate, dar să-i dai nu!”

Născută la Bacău şi mamă a doi copii, Cristina Elisei locuieşte de nouă ani la Brandizzo (provincia Torino), fiind operator socio-sanitar la spitalul din Chivasso. A absolvit teologie ortodoxă şi litere în ţară.

Ştefan Ciuraru, candidat PD la Settimo Torinese: „Viitorul nostru este aici”

Cristina şi-a depus candidatura pe lista Alternativa Civică: „Prin munca pe care o desfăşor am cunoscut unul dintre colegii de pe listă care este în acest moment consilier şi care mi-a propus să mă implic. Am văzut că are idei foarte bune şi apoi, încet-încet, i-am cunoscut şi pe ceilalţi şi mi-am dat seama că toţi dorim să facem ceva pentru Brandizzo pentru că lipsesc foarte multe lucruri – locuind aici este logic să vii în contact cu diferite probleme care te privesc în mod direct.

Tiberiu Pop, vocea românilor la Giaveno: „Punctul meu forte este onestitatea”

De fapt asta încercăm noi să-i facem să înţeleagă pe cei de aici, că nu este vorba de propagandă politică ci chiar vrem să schimbăm ceva pentru noi toţi, pentru familiile noastre”.

„Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în sac!”

Cristina nu mizează foarte mult pe voturile românilor: „Cred că mă cunosc mai mulţi italieni decât români, deşi eu am încercat să fac o campanie de informare pentru a-i îndemna pe conaţionalii noştri să se înscrie pe listele suplimentare. Sunt puţin deziluzionată, fiindcă am văzut mult dezinteres. Pentru mine este oricum o experienţă importantă să-mi asum această responsabilitate, fiindcă este vorba despre integrare, de respect, de felul în care suntem văzuţi. Putem să încercăm să ne schimbăm imaginea şi eu o fac din convingere”.

Brandizzo este o localitate cu 8500 de locuitori, circa 200 dintre aceştia fiind de naţionalitate română. Până la închiderea înscrierilor pe listele electorale suplimentare, doar 40 dintre români depuseseră cererea pentru a le fi eliberată cartea de alegător: „Nu am reuşit să conving multă lume şi acesta este un lucru care doare. Probabil dacă făceam o festă cu mici şi sărmăluţe erau toţi prezenţi”

Eugen Vîlcu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Accident pe autostrada A4, lângă Padova, trei români carbonizaţi

Există viaţă şi în afara comunităţii