in

Eminescu politician – versiune inedită a Poetului Național, dezbateri aprinse la Milano

Unul dintre cei mai valoroşi patrioţi ai României, Mihai Eminescu, a fost sărbătorit la Milano într-o versiune inedită. Dincolo de remarcabila operă artistică care l-a consacrat ca Poet Naţional, românii din Milano au ţinut să-l amintească pe Eminescu ca un foarte abil publicist, formator de opinie şi chiar politician.

Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Românilor din Italia – Milano (ARI Milano) şi s-a bucurat de participarea oficialităţilor române şi italiene, alături de un numeros public. Din partea Consulatului General al României la Milano a fost prezent consulul Cristian Căpăţînă, care a citit mesajul Consulului General, Adrian Georgescu.

Din partea autorităţilor italiene, care au pus la dispoziţie sala spaţiului „Casa dei Diritti” din via De Amicis, a fost prezentă consiliera locală Diana De Marchi (PD). Politiciana milaneză este născută în Italia, însă are mamă de origini româneşti şi a ţinut să precizeze că este emoţionant să descopere atâta sensibilitate provenind din ţara mamei sale.

Prezentarea momentelor cheie din viaţa lui Eminescu i-a revenit scriitoarei Irina Ţurcanu. De origini bucovinene şi autoare a mai multor romane publicate la edituri italiene, Ţurcanu lucrează chgiuar în această perioadă la un proiect legat Eminescu, dincolo de canoanele rigide ale lui Titu Maiorescu ori Geoge Călinescu.

„Dincolo de acest Eminescu romantic, sensibil şi cult pe care îl cunoaştem cu toţii, există un Eminescu care a fost un mare patriot şi un luptător aproape inconştient pentru o Românie modernă. Istoria este scrisă de câştigători şi în acea perioadă Eminescu a pierdut o luptă, cea cu politicienii vremii. Dar a caştigat-o definitiv pe cea cu inimile noastre. Sper ca până la următoarea aniversare să vă pot prezenta un alt Eminescu, un erou al neamului”, ne-a declarat Irina Ţurcanu din poziţia de relator al evenmentului.

Deasemenea, poetul Viorel Boldiş a intervenit în videoconferinţă pentru a sublinia veleităţile publicistice şi patriotice ale lui Mihai Eminescu.

La eveniment a participat şi deputatul ales pe listele Diasporei, Doru Petrișor Coliu, rezident în Spania, care l-a descris pe Eminescu ca pe un politician, referindu-se la perioada în care a fost redactor şef la „Timpul”, oficiosul Partidului Conservator din acea vreme.

Partea artistică a evenimentului a fost concentrată în jurul cuplului Mariana şi Dan Creţu (voce şi nai), precum şi a Patriciei Fodor (vioară), studentă a Conservatorului Giuseppe Verdi din Milano.

„Nu sunt foarte multe de spus în cuvinte atunci când emoţiile vorbesc de la sine. Sunt mai bine de 15 ani de când ARI Milano organizează acest eveniment şi de fiecare dată ne simţim mici în faţa acestui colos al României. Şi în fiecare an descoperim ceva nou. Vreau să-i mulţumesc vicepreşedintei asociaţiei, Larisa Axinia, pentru preţioasa colaborare la organizarea acestei ediţii, precum şi sponsorului nostru, magazinul „Dacia” din Milano. Le mulţumesc deasemenea tuturor celor prezenţi, care an de an, demonstrează ataşamentul faţă de valorile româneşti.”, ne-a declarat preşedintele ARI Milano, Romulus Popescu la sfârşitul evenimentului.

O notă remarcabilă la acest eveniment a fost prezenţa asociaţiei moldovenilor de peste Prut, „Unirea”, care au ţinut să învârtă în sală Hora Unirii cu drapelul României.

Cornel Toma, Milano

Interviu în 2018 cu Mihai Eminescu: «Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia»

Eminescu, manipulat grosolan în așa-zisul interviu realizat de Viorel Boldiș: «Pretext pentru idei rasiste și reacționare»

Polemici după interviul cu Eminescu, Viorel Boldiș: «Recunosc, sunt naționalist si reacționar»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ministrul italian al economiei, Pier Carlo Padoan: “Prea mulți tineri pleacă din Italia”

Numire șoc la Ministerul Diasporei. Nimeni nu se aștepta