in

Explozie de culori și voie bună la Festivalul de la Milano, cel mai longeviv eveniment al comunității românești din Italia

Cel mai longeviv eveniment al comunității românești din Italia a marcat cea de-a 13-a ediție într-o explozie de culori și voie bună. Timp de două zile, sâmbătă 30 septembrie și duminică 1 octombrie, Asociația Romanilor din Italia – Milano (ARI Milano) a organizat în capitala Lombardia Festivalul România – Tradiții și Valori Europene.

Prima zi a fost dedicată artelor plastice, poeziei și muzicii în sala de protocol a Consulatului General al României la Milano. Evenimentul a fost deschis de două scurte intervenții ale președintelui ARI Milano, Romulus Popescu precum și din partea gazelor, Consulul Iulia Cupșa-Kiseleff.

Președintele ARI Milano a observat căldura publicului care devine an de an mai intensă, la fel ca și legătura dintre acest eveniment și comunitatea românească. Partea artistică a fost subliniata de Consulul Iulia Cupșa-Kiseleff, care a salutat atât prezența pentru prima dată cu o expoziție personală a pictorului Tudor Andrei Odangiu în spațiul Consulatului, dar a transmis și salutul Consulului General al României la Milano, Adrian Georgescu. Șeful delegației consulare de la Milano nu a putut fi prezent personal la eveniment întrucât acesta a coincis cu o ședință a Corpului Consular.

A urmat un emoționant spectacol de muzică și poezie susținut de Viorel Burlacu (Chișinău) și Paul Arva (Iași). Seara a fost încheiată de Octavian Mîndruță cu un recital de muzică ușoară românească.

A doua zi a evenimentului a fost ca de obicei organizată într-una din piețele istorice ale orașului Milano, „Colonne di San Lorenzo”. Pe scenă au urcat Victoria Band – Milano, grupul „Cununița”, Viorel Burlacu și Paul Arva, precum și neobositul Octavian Mîndruță. Românii prezenți cât și turiștii au fost delectați și de o paradă a costumeor populare din toate zonele etnografice ale României.

Spectacolul a fost prezentat în ambele ocazii de vicepreședintele ARI – Milano, Larisa Axinia, căreia i-a revenit și misiunea de a enumera sponsorii prezentei ediții: Alleanza Assicuzioni, Blue Air, Dacia Gastronomia, Digi Mobil, Divo’s Pasticceria, Moneygram, Sapori Dell’est și Plasti Car. Călduroase mulțumiri au fost adresate de către organizatori și avocatului Renato Maturo. Partenerul media al evenimentului a fost „Gazeta Românească”.

„Încheiem încă o ediție fantastică a festivalului România – Tradiții și Valori Europene. Este ocazia cu care România iese an de an la rampă în Capitala Modei, în capitala economică a Italiei, una dintre prețioasele ocazii cu care ne deschidem mapamondului și pe care acum o valorizăm cu experiența dobândită de-a lungul anilor”, ne-a spus la încheierea festivalului Romulus Popescu.

Cornel Toma, Milano

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Familie de români distrusă: Fetiță de 3 ani moartă, părinții grav răniți într-un accident la Brescia

Masacrul din Las Vegas face victime printre români, un clujean de 23 de ani a fost rănit grav