in

Fotograf român de succes la Milano: «Consider că fiecare ar trebui să facă ceva pentru ţara sa»

Sorin Budac, fotograf, absolvent al Şcolii BBC de Jurnalism Radio şi Televiziune, după ce a lucrat în presa din Galați, a plecat în Italia în urmă cu 18 ani. Pasiunea sa pentru fotografie l-a ajutat să se afirme într-un oraș complex, cum este Milano.

La Milano a pus pe picioare, împreună cu soția sa Lucia, o afacere de succes: fotografii profesionale pentru nunți și evenimente (www.sorinbudac.com).

La Milano este multă concurență în acest domeniu, sunt peste 500 de fotografi (conform datelor portalului matrimonio.com)

“Aici, dacă vrei profesionalism, chiar trebuie să munceşti să-ţi obţii un loc în rândul fotografilor de meserie. Acum trei ani şi ceva, am plecat de pe un loc 87 în Milano şi am ajuns în top 50 pe Mywed, un portal specializat în fotografie de nuntă. Suntem prezenţi şi pe Matrimonio.com, un alt portal important în Europa, de unde am obţinut, în baza recomandărilor clienţilor, titlul “Consigliato Gold”. Aceste performante cer multă muncă, perseverenţă şi seriozitate. Am dorit să fac fotografie şi asta am făcut. Şi aici, ca şi în România, sunt fotografi şi fotografi. Noi ne bucurăm că facem parte dintre fotografii de profesie. Ce fac alţii e treaba lor”, a declarat Sorin Budac pentru cotidianul „Viața Liberă” din Galați.

Are o colaborare bună cu Consulatul General al României din Milano, care îl solicită ca fotograf oficial cu diverse ocazii, fapt cu care se mândreşte: “Consider că fiecare ar trebui să facă ceva pentru ţara sa. Cum, de altfel, şi ţara ar trebui să facă pentru cetăţenii săi…”.

Sorin Budac, alături de consulul general de la Milano, Adrian Georgescu

Este în continuare legat de România. “Afară, ai, poate, tot ce-ţi doreşti, însă fără familie, prieteni, cunoştinţe dragi ţie, cu siguranţă nu poţi fi fericit pe deplin. Numai cine a trăit ani în afara ţării ştie despre ce vorbesc. Am ales o cale, am realizat ceva, dar preţul a fost să sacrific altceva. Sunt alegeri pe care le facem în viaţă, unele bune, altele mai puţin bune, dar important este să rămânem oameni de omenie, cum spunea Regele Mihai, şi să nu uităm de unde am plecat, pentru că locul acela de fapt e ACASĂ. Fizic, sunt în Italia, dar gândul şi sufletul meu sunt acasă, aşa cum simt majoritatea celor plecaţi din ţară. Mă îngrozeşte nepăsarea celor care pot face ceva pentru suflarea românească, mă întristează că în România e mai important cine conduce decât cum se conduce această ţară!

Dacă fiecare din cei plecaţi afară se va reîntoarce acasă cu mentalitatea din Occident, cu atitudinea şi cunoştinţele dobândite acolo, sunt convins că măcar ceva se va schimba în România. Şi pentru că mulţi dintre românii cu care am vorbit intenţionează să se întoarcă, odată şi-odată, sunt optimist că schimbarea se va întâmpla şi la noi. E doar o chestiune de timp”, a mai declarat Sorin Budac.

Dorin Mihai, un român din Rimini, pasionat de fotografie. ”Mă implic în promovarea României”

Fotograful român Constantin Pletosu, premiat la Firenze, pentru CEA MAI BUNĂ fotografie din concurs