in

Icoanele care ne privesc pe noi

În perioada 27 august – 1 septembrie s-a desfăşurat la Aquila, în „Palazzetto dei Nobili” o expoziţie de icoane a artistei românce Ana Maria Istrătescu. Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia internaţională ”Cavalieri San Giorgio di Borgogna” în colaborare cu Ambasada României în Italia şi Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun.


Ana Maria Istrătescu, pictor şi restaurator, şi-a expus 30 de opere reprezentând în cea mai mare parte icoane pictate pe lemn. Iniţial, evenimentul ar fi trebuit să ţină doar patru zile însă succesul pe care l-au avut operele expuse a prelungit cu încă două zile expoziţia, intitulată”Il volto dei Santi – Icone dalla Romania”. „Evenimentul s-a prelungit pentru o săptămână şi acest lucru s-a întâmplat datorită succesului pe care l-au avut operele mele. Într-un oraş care încă suferă după cutremul din 2009, o asemenea expoziţie, cu o asemenea tematică, a fost foarte bine primită.” ne-a declarat artista.

”Am simţit că lumea avea nevoie de asemenea imagini. Am constatat cu mare surprindere că cei prezenţi, în majoritate localnici italieni îi chemau prin telefon pe cei din familie sau prietenii, îndemnându-i să vină şi să viziteze expoziţia. Am rămas profund impresionată. Chiar şi românii din comunitate au fost prezenţi în număr mare şi asta m-a bucurat nespus. Ar fi fost mai mulţi dacă nu ar fi fost perioada de concedii. A fost un succes al credinței ortodoxe, prin icoana ortodoxă, cu ajutorul mare venit din partea lui Dumnezeu.” a completat românca.

În afara oficialităţilor italiene şi române, la eveniment a fost prezent şi Eugen Terteleac, preşedintele Camerei de Comert a României în Italia şi a Asociaţiei Românilor din Italia. ”Atât ARI, cât şi Camera de Comerţ vor organiza şi îşi vor da patronajul la cât mai multe expoziţii ale acestei extraordinare artiste.”

”Icoanele expuse au avut un succes enorm şi pot afirma cu certitudine că au adus un plus de valoare imaginii artei româneşti şi României în general. Personal am rămas fascinat de operele expuse, mi-au creat impresia că nu noi, vizitatorii, privim icoanele, ci ele ne privesc pe noi.”a completat Terteleac.

Andi RădiuFaceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Revoltător! Copil de 4 ani ucis de o haită de maidanezi în Bucureşti

Ion și Gheorghiță au sărit cu picioarele pe capul patronului: „Ne plătești prea puțin”