in

Imaginile dramatice ale exploziei pandemiei în Italia, la București: Expoziția fotografică „Lockdown Italia văzută de presa străină”

Începând cu 2 iunie și până în 2 august, oricine se plimbă prin centrul Bucureștiului, de-a lungul Căii Victoriei, oprindu-se să admire Palatul Regal, în fața Ateneului Român, nu poate să nu fie impresionat de imaginile afișate pe împrejmuirea Muzeului Național de Artă.

Emoția străbate inevitabil vizitatorul, răpit de fotografiile care imortalizează momentele fundamentale ale unei pandemii care a copleșit brusc Italia.

O amintire pentru care s-a simțit nevoia de a o împărtăși cu România, deloc surprinzător, în ziua aniversării Zilei Naționale a Republicii Italiene, prin prezentarea unică a expoziției fotografice intitulată „ Lockdown Italia vista dalla Stampa Estera” (Lockdown Italia văzută de presa străină).

O dată simbolică pentru un eveniment semnificativ care își propune să amintească primele momente teribile ale exploziei pandemiei în timpul cărora Italia, puternic lovită, prin măsurile curajoase adoptate, a devenit exemplul de urmat pentru alte țări.

Presa străină din Italia a dorit să-și amintească aceste episoade de neuitat prin expoziția a 27 de fotografii, din cele 72 realizate de alți jurnaliști străini, din zece țări diferite, inclusiv câțiva corespondenți italieni din trei mari agenții de presă.

Asociația pentru muzică, artă și cultură, Muzeul Național de Artă din România, precum și diverși sponsori și parteneri media au contribuit la succesul inițiativei.

Expoziția, prezentată deja la Roma anul trecut, inaugurată în prezența președintelui Consiliului de Miniștri de atunci, Giuseppe Conte, și a primarului Romei, Virginia Raggi, și vizitată de președintele Republicii, Sergio Mattarella, a obținut un mare succes de public și de apreciere de către specialiști și autorități.

Opera fotografilor din presa străină reprezintă o mărturie vie a vieții din timpul Covidului, într-o perioadă istorică care pusese Italia la încercare, prima națiune europeană care a experimentat blocarea grea și obositoare.

O experiență de mare suferință, trăită de italieni cu curaj, chiar dacă dezarmată și dezorientată în fața numărului catastrofal al morților zilnice.

Crematoriile din Bergamo nu fac față exploziei de decese. Primarul: ”Numărul de morți oficial NU E CEL ADEVĂRAT. Mai sunt încă 212”

Cu toate acestea, capacitatea de reziliență a tuturor cetățenilor s-a concretizat în curând în acte de solidaritate intensă.

Între timp, corespondenții presei străine, izbiți de reacția serioasă și compusă a poporului italian, au oferit o avanpremieră a ceea ce avea să se întâmple în curând în Europa și în lume.

Niciodată nu s-au simțit mai aproape de Italia.

Rubrica de decese a ziarului local din Bergamo se întinde pe 10 pagini: ”Este mai rău decât la război”

O legătură de rară apropiere umană exprimată și de cea mai mare comunitate de imigranți cu domiciliul în Italia, și anume cea românească.

O situație dramatică în care nu a lipsit solidaritatea din partea Uniunii Europene și a națiunilor care au sprijinit Italia în lupta împotriva Covid-19, în special a României, care a trimis o delegație de medici la Milano în acele zile.

Cu această ocazie, ca dovadă a sosirii lor pe aeroport, Ambasada României în Italia a dorit să-și aducă contribuția oferind câteva fotografii pe care reprezentanții săi le-au făcut.

Președintele asociației Presei Străine, Maarten van Aalderen, curatorul expoziției Chris Warde-Jones și organizatorii români au participat la inaugurare, care a avut loc într-una din sălile prestigiosului Muze Național de Artă din București.

În raportul său, președintele a subliniat angajamentul asumat de coordonatorul Expoziției, Elena Postelnicu, corespondent al postului național de radio, România Actualități, și secretar general al Comitetului director al presei străine, care a reușit cu hotărâre să aducă expoziție în inima Bucureștiului, orașul său natal.

Șeful asociației presei străine a dorit, printre altele, să mulțumească organizatorilor evenimentului, subliniind modul în care România arată cu ocazia, încă o dată, legătura profundă care o leagă de Italia, găzduind această expoziție și inaugurând-o pe 2 iunie, în ziua Zilei Republicii Italiene.

Giuseppe Sergio Balsama

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]

Român cercetat la Verona, a vrut să-și seducă fiica vitregă de 14 ani pe WhatsApp: „Te vreau, va rămâne secretul nostru…”

mici vaccin

Ofertă de „nerefuzat” în România: Vaccinare şi mici cu muştar!