in

La Torino a fost pusă piatra de temelie a bisericii din singurul cimitir ortodox român din Italia. Deja au fost înmormântați acolo 45 de români

Până acum la cimitirul ortodox român din Torino au fost înmormântate 45 de persoane. Sâmbătă, 27 iulie, Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie a bisericii din cimitirul ortodox român din Torino, singurul cimitir al comunității românești ortodoxe din Italia, deschis prin strădania și prin efortul deosebit al Părintelui Lucian Roșu, Parohul comunității „Înălțarea Sfintei Cruci” din Torino, anunță Episcopia Italiei.

După slujba punerii pietrei de temelie, a avut loc ceremonia de hirotesire întru Protopop a Părintelui Lucian Roșu, ca semn de recunoaștere a implicării și a bunei orânduiri a Protopopiatului Piemonte I. PS Atanasie a oferit și Consiliului și Comitetului Parohial al comunității o Gramată episcopală.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Atanasie de Bogdania a vorbit despre semnificația lăcașului de cult în viața credincioșilor: „Biserica ce va fi construită în acest cimitir arată cel mai bine condiția creștinului în această lume, unde nu avem cetate stătătoare și nu avem „rezidență” veșnică, ci căutăm să ne regăsim identitatea ca fii ai lui Dumnezeu și ca cetățeni ai Împărăției celei cerești, prin participarea la viața Bisericii și la slujbele ce se săvârșesc în lăcașul de cult”.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale – consilierul local de la primăria din Torino, Antonio Fornari, care a prezentat salutul orașului -, responsabili ai administrației cimitirelor din Torino și reprezentanți ai Serviciului consular român din Torino.

Cotidianul „La Stampa” a dedicat un amplu articol evenimentului. Capela va fi octogonală, va avea suprafața de 60 mp și o înălțime de 6,4 metri. Dedesubt va fi realizată o criptă cu 48 de cavouri, 96 de celule mai mici și șase morminte pentru îngroparea preoților și soțiilor lor.

«Construcția capelei va fi finalizată până la sfârșitul anului – a declarat părintele Lucian Roșu pentru ziarul italian. În cimitirul de care comunitatea noastră dispune de doi ani și jumătate, până azi au fost îngropate 45 de persoane. A avea un cimitir, pentru o comunitate înseamnă a face rădăcini.»

Comunitatea românească la Torino numără peste 51.000 de rezidenți, reprezentând 40% din totalul torinezilor fără cetățenie italiană. Torino este primul oraș din Italia care a permis realizarea unui cimitor propriu și a unei capele pentru cultul ortodox.

Consilul local al primăriei Torino a aprobat în 1 octombrie 2018 proiectul capelei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Caserta, a lovit mortal un român și a rănit grav pe prietena acestuia. Șofer italian, cât pe ce să fie linșat de trecători

Accident teribil la Palestrina, o româncă a murit iar fiul ei de 12 ani este în stare gravă