in

Marian Vijoi și-a descoperit talentul în Italia: ”Maria Ciobanu este pentru mine un idol”

A ajuns în Italia în urmă cu douăzeci de ani în căutarea unei vieți mai bune, mânat și de dorința de aventură, ca orice tânăr de 20 de ani. Nu s-a gândit că va ajunge cântăreț de muzică populară, că va avea discul său și că va fi pe scenă alături de marii artiști ai României. Și-a descoperit talentul în urmă cu mai puțin de trei ani și de atunci a avut parte numai de succese. Este rezumatul poveștii de succes a lui Marian Vijoi, originar din județul Constanța, rezident la Arezzo, în Italia.

Marian Vijoi are acum 40 de ani. Are două fete, de 18 și 20 de ani, dar pendulează între Italia și România în ultimii ani, de când a început să aibă succes și să își creeze o carieră de cântăreț de muzică populară. Nu și-a imaginat că va avea o asemenea profesie.

A venit în Italia în 1996 și a început lucrul într-o ”fabrică de montat aur”. ”Era o firmă care făcea bijuterii din aur. Eu trebuia să montez diferite componente, sa le lipesc, să realizez produsul final. Am învățat meseria la locul de muncă”. ”Nu era tentant?…Să lucrezi cu atâta aur pe mână?”, l-am întrebat pe Marian. ”Nici vorbă, era mai degrabă monoton și plictisitor să faci același lucru de sute de ori”, mi-a răspuns el.

Au urmat alți zece ani pe care i-a împărțit lucrând în construcții și ca muncitor la căile ferate italiene. ”După ce am lăsat fabrica, am trecut la construcții, până în anul 2003, apoi am reușit să mă angajez la căile ferate italiene. Am cunoscut viața de emigrant din plin, am trecut prin greutățile sau bucuriile ce le simt românii care muncesc departe de casă”, ne-a spus el.

Cariera de cântăreț de muzică populară și-a început-o de mai puțin de trei ani. ”Bunicul meu cânta la vioară într-o formație. El a fost cel care mi-a insuflat dragostea pentru muzică. Mi-a plăcut de mic dar nu mă gândeam că voi avea o carieră. Am participat pentru prima dată la un festival de muzică populară și folclor în luna mai 2014. Cel care m-a ajutat și promovat este Georgel Nucă, interpret și el dar totodată realizator de emisiuni de folclor. A fost șansa mea, iar de atunci cariera a fost mereu într-o continuă creștere. Țin să îi mulțumesc pe această cale pentru tot ce a făcut pentru mine.”, ne-a povestit Marian.

Ultimii doi ani au fost prolifici pentru Marian Vijoi: a participat la zeci de spectacole, festivaluri, emisiuni tv, atât în țară, cât și în Italia sau Republica Moldova. Cel mai important moment a fost însă când și-a lansat propriul disc muzical, înregistrat la casa de discuri Eurostar din București. Cu mândrie, Marian Vijoi ne-a declarat că majoritatea cântecelor sunt creație proprie sau culese personal. ”Lansarea discului am făcut-o în acest an, în satul meu natal, Chirnogeni, din județul Constanța. A fost cu ocazia unei sărbători legate de ziua comunei, unde au participat sute de persoane”, ne-a spus el.

”Aș vrea să îi mulțumesc pe această cale maestrului Ion Dascăl, care împreună cu orchestra ”Mugurel” din Chișinău, m-au ajutat la realizarea acestui album”, a mai completat el.

Marian Vijoi a cântat pe multe scene, alături de mari cântăreți, legende vii ale muzicii populare românești. ”Maria Ciobanu este pentru mine un idol. Repertoriul meu este format din cântece din Oltenia iar dumneaei m-a încurajat mereu. Am avut ocazia să cânt alături de ea și a fost o mare onoare pentru mine”, ne-a spus Marian.

”Când vei scoate următorul album, ce proiecte de viitor ai?”, l-am întrebat pe Marian. ”Nu cred că următorul album va fi degrabă, eu încerc să îl promovez pe acesta. Albumul poate fi cumpărat din magazinele de specialitate din România, se găsește și la standurile din supermarketuri, benzinării, etc. dar mi-aș dori să îl pot distribui și în afara țării. Și aș începe cu Italia, țara în care am trăit și muncit aproape douăzeci de ani, în care am familia. Dacă este cineva care dorește să comercializeze albumul meu, în magazinele românești mai ales, îi stau oricând la dispoziție. Mă poate contacta pe pagina de facebook, fără probleme. De asemenea aș dori să fiu invitat la evenimente culturale pentru românii din diaspora, sunt unul de al lor și știu bine că au nevoie de muzica românească, autentică”, ne-a spus el. (pagina facebook)

”Apropo de muzica autentică, românească. Ce părere ai despre manele?”, l-am mai întrebat pe Marian. ”Nu mi-au plăcut niciodată, nu le-am agreat. Bine, dacă am fost nevoit să le aud, că eram la o nuntă sau la o petrecere, am stat cuminte acolo. Dar eu nu le ascult din simplul motiv că nu au mesaje pozitive. Muzica populară românească promovează iubirea, familia, legăturile cu țara, cu glia. Fac parte din datinile și obiceiurile strămoșești.

Andi Rădiu
[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Diaspora Start-up, minim 20 de persoane vor primi cei 40.000 euro. Ce spun profesioniștii

Lecce, corpul unei tinere românce găsit fără viață într-o casă abandonată