in

Nona Evghenie: „Lui Matteo Renzi îi doresc să poată face tot ce şi-a propus”

Formarea guvernului Renzi a fost cel mai mediatizat subiect în ultimul timp. Am încercat să luăm pulsul comunităţii în legătură cu Matteo Renzi: ce părere au românii din Italia despre el, ce ştiu despre el , care cred că ar trebui să fie cele mai importante măsuri pe care ar trebui să le ia, cum evaluează activitatea guvernului precedent, ce ar trebui să facă pentru românii din Italia şi pentru străini în general

Nona Evghenie, consilier local (PD) la Padova: «Italia trebuie să găsească metodele şi resursele pentru a rămâne una dintre ţările cele mai industrializate din Europa, pentru a recupera Produsul Intern Brut pierdut în ultimii ani, pentru a recâştiga credibilitate şi greutate pe scena internaţională, pentru a reda încrederea unui popor dezamăgit.

Plecând de la premiza că la ultimele alegeri primare pentru secretariatul partidului nu l-am susţinut pe Renzi, trebuie să clarific faptul că astăzi el este secretarul meu şi Preşedintele meu al Consiliului de Miniştri. Îi doresc să poată face tot ce şi-a propus, să reuşească să îndeplinească scadenţele presante pe care le-a promis. Altfel, va avea de suferit nu doar imaginea sa, dar va pierde ţara, în termeni economici şi partidul în termeni de consens.

Ce vor românii de la noul premier: „Să crească puterea de cumpărare şi să trimită deţinuţii români acasă”

Nu am fost de acord cu metoda utilizată pentru a lua puterea, dar cred că doar aşa, neavând mâinile legate, va putea să facă ceea ce şi-a propus.

Îmi place la noul secretar energia sa, capacitatea de a nu se lăsa intimidat, şi insolenţa sa şi capacitatea de a da caracter concret acţiunilor sale, chiar dacă acest lucru înseamnă uneori grabă în acţiune. Nu-mi place ambiţia sa dusă la extrem şi uneori glumele sale care pot leza, mai mult sau mai puţin, sensibilitatea celuilalt. Pare că nu arată respect faţă de celălalt, în primul rând când acesta nu gândeşte ca el. Când spun asta îmi revine amintirea amară a ceea ce i-a făcut preşedintelui partidului, Gianni Cuperlo.»

„Renzi să-şi ia un consilier român”, sugestia lui Adrian Chifu pentru noul premier

Cu ce măsuri ar trebui să înceapă?

«Defiscalizarea imediată a muncii angajaţilor, stimulente statatel pentru noi investiţii, debirocratizarea procedurilor de deschidere a unei noi firme, acces la credit pentru firmele cu mari dificultăţi cu eventuala monitorizare a administraţiei firmei, investiţii în cercetare şi inovare cu crearea de incubatoare de firme pentru tineri ingenioşi şi dornici de afirmare.

În domeniul culturii şi turismului, investiţii în imaginea Italiei, demonstraţia că sectorul culturii poate produce şi nu doar consuma resurse economice, pe lângă faptul că poate da locuri de muncă multor tineri. Recunoaşterea principiului „ius soli” la acordarea cetăţeniei, care ar fi trebuit să ajungă în Parlament chiar în perioada în care a căzut guvernul Letta; revizuirea termenelor pentru cererea cetăţeniei italiene şi transferarea competenţelor la prefecturi; transferarea competenţelor pentru reînnoirea permiselor de şedere la primării; transferul fondurilor şi competenţei pentru cursurile de limba italiană la primării; recunoaşterea figurii mediatorului cultural şi crearea unui corespunzător Registru naţional; cote de prezenţă în listele electorale de cetăţeni străini sau de origine diferită de cea italiană de calculat pe baza prezenţei de cetăţeni străini rezidenţi (în prezent 8% din populaţie).

A fost anulat ministerul Integrării, dar m-aş aştepta măcar la un subsecretariat pentru imigraţie care să coordoneze activitatea agenţiei naţionale pentru imigraţie.»

Renzi, de ce mulţi ar vrea să eşueze

Care ar trebui să fie atitudinea guvernului faţă de comunitatea românească?

«În primul rând ar trebui să anuleze circulara ministerială care limitează accesul la listele electorale suplimentare la 35 de zile antecedente alegerilor comunale, împiedicând participarea democratică a cetăţenilor comunitari rezidenţi. Legea 52 din 1996 prevede clar dreptul de participare a cetăţenilor comunitari în aceleaşi condiţii cu cetăţenii italieni, în timp ce circulara ministerială cere prefecturilor din Italia aplicarea riguroasă a sentinţei 1193/2012 a Consiliului de Stato, în ciuda faptului că în Italia este în vigoare Civil Law şi nu Common Law. Probabil, făcând recurs la o părere a Curţii Europene a Drepturilor, am putea câştiga, dar îmi doresc ca Guvernul să poată înţelege singur importanţa participării la vot şi necesitatea de a revizui înainte de alegerile din mai normativa în cauză.

Româncă din Florenţa: „Renzi este perceput ca o persoană care vorbeşte mult, dar îşi duce proiectele la capăt”

Fostul premier Letta?

«A ştiut şi a trebuit să guverneze o situaţie politică fragilă într-un moment dramatic pentru ţara noastră. Guvernul său, în cele zece luni de activitate, a adus numeroase simplificări normative, a aprobat norme în premieră, cum ar fi accesul străinilor la concursuri publice sau prelungirea permisului de şedere pentru motive de studiu pentru încă un an după încheierea studiilor (vorbesc de aceste argumente întrucât sunt de interesul meu). Dar multe alte lucruri bune s-au făcut, poate în surdină. Premierul Letta are toată consideraţia mea, a servit cu demnitate ţara, punându-şi în joc pe sine şi cariera politică. A avut la inimă soarta ţării şi a poporului italian.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marş cu incidente al secuilor în Târgu-Mureş. Peste 4.000 de manifestanţi au cerut autonomia Ţinutului Secuiesc

A traversat pe jos autostrada A4 la Vicenza, călcat de mai multe maşini