in

Odihna săptămânală pentru «badante», un drept la care nu se poate renunța

Lucrez ca îngrijitoare cu normă întreagă. În ce zi a săptămânii îmi pot lua liber?

Fiecare colaboratoare domestică are dreptul la cel puțin o zi de odihnă săptămânal, zi în care este complet liberă de activitățile de muncă. Odihna săptămânală este un drept la care nu se poate renunța.

Legea nu stabilește o zi anume a săptămânii pentru odihnă. În general ziua de odihnă se acordă duminica, însă este posibil să se cadă de acord pentru o zi alternativă, în faza de negociere a contractului, pentru lucrătorii de credință diferită (de exemplu musulmană). Durata odihnei săptămânale se schimbă numai dacă colaboratorul este sau nu conviețuitor:

– Colaboratori domestici neconviețuitori: 24 de ore în ziua stabilită de părți în scrisoarea de angajare

– Colaboratori domestici conviețuitori: 36 de ore, dintre care 24 de care trebuie să se beneficieze în ziua stabilită de părți în scrisoarea de angajare, în timp ce de celelalte 12 se poate beneficia într-o altă zi a săptămânii, la care părțile au căzut de acord. În acea jumătate de zi colaboratoarea va lucra un număr de ore care nu este superior jumătății orarului zilnic normal.

De exemplu, dacă îngrijitoarea lucrează 8 ore pe zi, duminica va avea toată ziua liberă, în timp ce se poate stabili un minim de 4 ore de odihnă într-o altă zi a săptămânii, de exemplu joia.

Și dacă angajatorul îmi cere să lucrez pe timpul odihnei?

În cazul în care se solicită prestații de muncă din necesități imprevizibile și care nu pot fi altfel satisfăcute, un număr egal de ore de odihnă neretribuită va trebui să fie acordat lucrătorului pe timpul zilei imediat succesive.

Orele lucrate pe timpul odihnei săptămânale (adică pe timpul celor 24 de ore săptămânale de odihnă consecutive), sunt retribuite cu o majorare de 60% a retribuției orare globale. În plus, este obligatoriu să se acorde un număr egal de ore de odihnă neretribuite în ziua următoare prestației.

Dacă este vorba de o lucrătoare conviețuitoare care are dreptul la încă o jumătate de zi de odihnă săptămânală, orele lucrate pe timpul acelei odihne (adică pe timpul celor 12 ore de odihnă săptămânală consecutive), sunt retribuite cu o majorare de 40% a retribuției orare globale, dacă de acea odihnă nu s-a beneficiat într-o altă zi a aceleiași săptămâni diferită sau în cea stabilită în contract.

Av. Mascia Salvatore

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 4]

O fetiță de doi ani A MURIT DE FOAME la Fălticeni, mama ei era la muncă în străinătate

Depresia, tot mai frecventă printre îngrijitoarele din Italia: «Am lucrat la o familie cu trei bătrâni. Lucram 24 din 24»