in

Paștele Blajinilor, sărbătorit de credincioșii ortodocși în Udine în prezența Mitropolitului Italiei: ”Credința e universală și toți trebuie să credem în ceva”

Ieri, în localitatea Sedegliano (Provinicia Udine), credincioșii ortodocși au sărbătorit în număr mare, Paștele Blajinilor. Cel mai important prelat a fost Înalt Preasfinția Sa Policarp, Mitropolitul Italiei, care, la finalul slujbei, ne-a spus cum s-a simțit în timpul predicii, ce înseamnă credința pentru Sfinția Sa și totodată a transmis un mesaj comunității românești din Friuli Venezia Giulia, în exclusivitate pentru Gazeta Românească.

„M-am simțit foarte bine, ca și în Parohia mea din Grecia. Chiar și tradițiile sunt aceleași. Trebuie să știți că nu exista diferență, toți suntem frați. Poate singura diferența care este, poate fi cea de limba vorbită și nu mai mult: eu vorbesc grecește, voi românește, alții italiană, ucrainiana și asa mai departe.”

„Credința, în primul rând, este personală, aparține fiecărui om în parte. Aș putea spune, un dar de la Dumnezeu. E nevoie de multă răbdare și putere să o dobândim. Vine ca și un premiu de la Dumnezeu. Cei care o au, chiar și cei care nu o au, trebuie să creadă în ceva anume. Credința e universală și toți trebuie să credem în ceva.

„La mulți ani, dragi români. Hristos a Înviat! Multă sănătate atât fizică, cât și în inimi. Să vă păstrați mereu tradițiile și să nu abandonați niciodată credința, oricare ar fi aceea. Și aici, în această lume să fiți mereu un Far, care luminează căile celorlați. Un far românesc, italian, grecesc, ucrainian sau de oricare fel, nu contează, important e să faceți lumina în viețile celorlalți.

Un mesaj foarte important pe care vreau să vi-l transmit este să nu vă simțiți niciodată străini. Nu sunteți! Nu este posibil așa ceva! Pentru ca trăim într-o lume,  care de fapt este un mare sat, unde toți suntem săteni, concetățeni. Contribuim la creșterea economiei și a culturii țării în care trăim!”

În timpul slujbei, ÎPS Mitropolit al Italei, Policarp i-a pomenit și pe cei dragi, trecuți in neființă, spunând „că este foarte important să ne amintim de cei dragi. În biserica nu există diferența între cei morți și vii. Toți așteptăm venirea Domnului să judece vii și morții. Este foarte important să ne amintim și să ne  rugăm pentru cei dragi. Ei se vor odihni mai bine, dacă ne rugam pentru ei. Eu sunt din Grecia, insa imi amintesc ca bunica mea spunea ca cei tineri erau norocoși să se căsătorească în România, fiind considerata o tara bogata. Cu 12 ani în urmă, eram în România. Am o icoana frumoasă de acolo.
Va doresc ca viata voastră sa fie plină de lumina nașterii, de bucurie. Nu exista renaștere fără crucificare. Sunt o binecuvântare. Hristos a Înviat! „

La sfârșitul sfintei slujbe, organizatorul, Parohul bisericii „Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina”, Preacucernicul Părinte Protoiereu Petru Pârvu a dorit să facă o scurtă precizare referitoare la încadrarea parohiei pe care acesta o conduce:

„Noi nu suntem o parohie grecească. Biserica Patriarhiei Constantinopolului în general, nu se referă doar la greci. Sunt câțiva Mitropoliți greci, cât și alții de alte naționalități.
Adevarata referire este aceea de pleromă, care înseamnă lumea ortodoxiei din toată lumea: nu doar la români, greci, ucraineni, sârbi, bulgari, ruși, ci la toată lumea, toți împreună, în aceiași comuniune, sub aceiași umbrelă. Biserica Ortodoxă Română este o biserică națională, la care noi ținem și o consideram ca pe o biserica soră.”

Articol realizat de Irina Gavriluț

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Șoc în Italia, cum gândesc tinerii: „Covid ucide doar bătrânii. Bunicii mei? Să moară și ei» – VIDEO

florin citu

Premierul Cîțu: «E normal ca persoanele care s-au vaccinat să poată să își continue viața, să revină la normalitate»